Neviete, čo rýchle a chutné pripraviť na obed či večeru, a v chladničke na vás pozerá cuketa? Potom je tento recept presne pre vás! Vyskúšajte túto úžasne šťavnatú zapekanú dobrotu so syrom a vajcami, ktorá je dôkazom, že aj z pár základných ingrediencií sa dá vykúzliť famózne jedlo. Je to ľahký a výživný bezmäsitý pokrm, ktorý si zamiluje celá rodina. Jemná chuť cukety sa dokonale snúbi s pikantnou cibuľkou, cesnakom a lahodnou vajíčkovo-smotanovou zálievkou, to všetko zavŕšené chrumkavou syrovou kôrkou.
Príprava tohto jedla je naozaj nenáročná a rýchla, takže je ideálnou voľbou aj počas rušných dní. Jednotlivé vrstvy vytvoria po upečení dokonalú harmóniu chutí a textúr. Môžete ho podávať ako samostatný hlavný chod, napríklad s varenými zemiakmi, alebo ako originálnu a chutnú zeleninovú prílohu k pečenému či grilovanému mäsu. Poďme sa spolu pustiť do tohto jednoduchého, no skvelého receptu!
- Použitá forma v recepte je stredne veľká zapekacia misa (cca 20×30 cm).
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas pečenia: 35-42 minút
- Počet porcií/kusov: 1 plech (cca 4 porcie)
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Na prípravu budeme potrebovať:
- 1 ks väčšej cukety (cca 600-800 g)
- 2 ks vajec
- 1 ks stredne veľkej cibule
- 1 PL kyslej smotany (napr. 14-16% tuku)
- 100 g tvrdého syra (napr. eidam, gouda, na strúhanie)
- 2–3 strúčiky cesnaku
- soľ (podľa chuti)
- mleté čierne korenie (podľa chuti)
- 2 PL rastlinného oleja (napr. slnečnicového; na smaženie a vymazanie misy)
Postup prípravy
Príprava surovín a zapekacej misy:
- Rúru si predhrejeme na 180 °C (teplovzdušnú na 160 °C). Pripravíme si stredne veľkú zapekaciu misu (približne 20×30 cm) a dôkladne ju vymažeme olejom (dno aj steny), aby sa cuketa neprichytila.
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Na panvici rozohrejeme 1 PL oleja a cibuľu na ňom opekáme 2–3 minúty dosklovita.
- Medzitým si pripravíme cuketu. Dôkladne ju umyjeme a ak má staršiu alebo hrubšiu šupku, ošúpeme ju. Mladé cukety so jemnou šupkou šúpať nemusíme. Následne ju nakrájame na tenké kolieska (hrubé cca 0,5 cm).
- Cesnak ošúpeme a prelisujeme alebo nasekáme najemno. Tvrdý syr nastrúhame najemno.
Vrstvenie a príprava vajíčkovej zálievky:
- Pripravené kolieska cukety rovnomerne rozložíme na dno vymazanej zapekacej misy. Môžeme ich ukladať aj vo viacerých vrstvách, ktoré sa mierne prekrývajú.
- Vrchnú vrstvu cukety v mise ochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Na ochutenú cuketu rovnomerne rozprestrieme orestovanú cibuľku.
- V samostatnej miske vyšľaháme metličkou 2 vajcia s 1 PL kyslej smotany a prelisovaným cesnakom. Zmes dochutíme soľou a korením. Dôležité: Soľ pridávajte opatrne, keďže cuketa v mise už bola osolená.
- Pripravenou vajíčkovou zmesou rovnomerne zalejeme cuketu s cibuľou v zapekacej mise.
Pečenie a finálne zapečenie so syrom:
- Zapekaciu misu pevne prikryjeme alobalom. Vložíme ju do predhriatej rúry a pečieme približne 30–35 minút, alebo kým cuketa nie je mäkká (môžeme otestovať pichnutím vidličkou).
- Po tejto dobe misu opatrne vyberieme z rúry a odstránime alobal.
- Povrch pokrmu rovnomerne posypeme pripraveným nastrúhaným syrom.
- Misu vrátime do rúry, tentokrát už bez alobalu, a zapekáme ďalších 5–7 minút, alebo kým sa syr pekne neroztopí a nevytvorí krásnu zlatistú kôrku.
- Hotovú zapečenú cuketu vyberieme z rúry, necháme ju pár minút postáť a podávame nakrájanú na kúsky.
Videorecept
Tipy
- Aby cuketa po upečení nebola príliš vodnatá, môžem nakrájané kolieska pred vrstvením do misy najprv osoliť, nechať 15-20 minút “vypotiť” v sitku a potom z nich jemne vytlačiť prebytočnú vodu. V takom prípade už cuketu v mise nesolím.
- Do vajíčkovej zmesi rada pridávam aj nasekané čerstvé bylinky pre lepšiu chuť, napríklad petržlenovú vňať, oregano alebo bazalku.
- Ak chcem jedlo spraviť sýtejším a nie som vegetarián, môžem medzi vrstvy cukety pridať aj na kocky nakrájanú šunku, slaninku alebo zvyšky pečeného kuracieho mäsa.
- Tento pokrm je vynikajúci ako ľahký hlavný chod s varenými zemiakmi, ale aj ako skvelá teplá zeleninová príloha k grilovanému mäsu alebo rybe.
Vyskúšajte túto jednoduchú a chutnú zapekanú cuketu a uvidíte, že sa stane obľúbenou súčasťou vášho jedálnička!
Recept je inšpirovaný verziou od Natalia Klever recepty, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.