Search

Lepšie ako šišky! Vyskúšajte tieto božské vyprážané taštičky s jablkovou plnkou

vyprážané jablkové taštičky
vyprážané jablkové taštičky

Obsah receptu

Máte chuť na niečo vyprážané a sladké, no klasické šišky sa vám už prejedli? Potom musíte vyskúšať tento RECEPT na božské jablkové taštičky! Garantujem vám, že sú ešte lepšie. Zvonku sú krásne chrumkavé a vnútri ukrývajú horúcu, šťavnatú plnku z jabĺk a škorice. Cesto je vďaka jogurtu úžasne vláčne a jemné. Sú hotové za chvíľočku a nepotrebujete ani čakať na kysnutie. Je to dokonalá maškrta ku káve alebo ako sladký obed pre deti, ktoré ich budú milovať.

Príprava je naozaj veľmi jednoduchá a rýchla. Všetky suroviny na cesto len zmiešate, necháte ho na chvíľku odpočinúť v chlade a medzitým si pripravíte jednoduchú jablkovú plnku. Potom už len tvarujete, plníte a smažíte. Za pár minút máte na stole voňavú dobrotu, po ktorej sa len tak zapráši.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20 minút
  • Čas chladenia cesta: cca 20 minút
  • Čas smaženia: cca 15 minút
  • Počet porcií: cca 16-20 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Na jogurtové cesto:

  • 420 g hladkej múky
  • 10 g kypriaceho prášku do pečiva (1 balíček)
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • 2 vajcia
  • 125 g bieleho jogurtu
  • 50 ml rastlinného oleja
  • štipka soli
  • štipka nastrúhanej limetkovej alebo citrónovej kôry

Jablková plnka:

  • 2 stredne veľké jablká (ideálne kyslejšie)
  • 1 PL masla
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 PL marhuľového džemu

Na dokončenie:

  • rastlinný olej na vyprážanie
  • škoricový cukor na obaľovanie (alebo práškový)

Postup prípravy

Príprava cesta:

  1. V miske metličkou vyšľaháme vajcia so štipkou soli, kryštálovým a vanilkovým cukrom a limetkovou kôrou.
  2. K vajíčkam pridáme jogurt a olej a opäť krátko prešľaháme.
  3. V druhej miske zmiešame preosiatu hladkú múku s kypriacim práškom do pečiva.
  4. Sypkú zmes postupne zapracujeme do tekutej a rukami vymiesime hladké, vláčne cesto.
  5. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme aspoň na 20-30 minút odpočívať do chladničky. Bude sa s ním potom oveľa lepšie pracovať.

Príprava plnky a tvarovanie taštičiek:

  1. Kým cesto chladne, pripravíme si plnku. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na malé, asi 0,5 cm kocky.
  2. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme jablká, cukor a džem. Za občasného miešania restujeme asi 5-7 minút, kým jablká nezmäknú a zmes nezhustne. Necháme mierne vychladnúť.
  3. Vychladnuté cesto na jemne pomúčenej doske vyvaľkáme na plát hrubý asi 0,3 cm.
  4. Radielkom alebo nožom nakrájame cesto na rovnomerné štvorce (približne 8×8 cm).
  5. Do stredu každého štvorca dáme lyžičku vychladnutej jablkovej plnky. Okraje štvorca môžeme zľahka potrieť vodou.
  6. Štvorec preložíme po uhlopriečke, aby vznikol trojuholník. Okraje poriadne postláčame k sebe, napríklad hrotmi vidličky, aby plnka počas vyprážania nevytiekla.

Vyprážanie a dokončenie:

  1. Vo väčšej panvici alebo hrnci rozohrejeme vyššiu vrstvu oleja (asi 2-3 cm) na strednú teplotu (cca 170°C).
  2. Taštičky smažíme z oboch strán dozlatista. Trvá to približne 2-3 minúty z každej strany. Smažíme ich postupne, aby sa panvica nepreplnila.
  3. Hotové taštičky vyberáme dierovanou naberačkou na papierovú utierku, aby sme ich zbavili prebytočného tuku.
  4. Ešte teplé ich obaľujeme v škoricovom alebo práškovom cukre. Podávame ideálne ešte teplé.

Videorecept

Tipy

  1. S týmto cestom sa pracuje naozaj dobre, ale kľúčové je nechať ho poriadne vychladiť. Ak sa aj tak trochu lepí, pomôžem si trochou múky na doske aj na valčeku.
  2. Do jablkovej plnky je fantastická aj štipka mletej škorice. Namiesto marhuľového džemu sa dá použiť aj ríbezľový, dodá plnke príjemnú kyslosť.
  3. Tieto taštičky sa dajú pripraviť aj v rúre. Poukladám ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potriem rozšľahaným vajíčkom a pečiem pri 180°C asi 15-20 minút dozlatista.
  4. Okrem obaľovania v cukre sú výborné aj len tak, poliate trochou javorového sirupu alebo medu. Kyslá smotana na namáčanie je tiež skvelá voľba.

Verím, že si túto jednoduchú maškrtu obľúbite. Je to skvelý spôsob, ako rýchlo upiecť niečo dobré pod zub a potešiť rodinu alebo nečakanú návštevu. Prajem vám dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od Ricette arabe facili, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty