Legendárne Parížske rožky: Tradičný sviatočný dezert bez múky

Legendárne Parížske rožky: Tradičný sviatočný dezert bez múky

Na slovenskom sviatočnom stole nesmú chýbať legendárne Parížske rožky. Tieto lahodné a vzdušné sladkosti sú takmer synonymom pre vianočné pochúťky, a Vianoce si bez ich jemnej chuti a jedinečnej textúry jednoducho nevieme predstaviť.

Spojenie vlašských orechov, nežného snehu z bielkov a bohato krémového srdca robí z Parížskych rožkov neoddeliteľnú súčasť vianočnej tradície. Prineste na Váš sviatočný stôl túto nádhernú chuťovú harmóniu, ktorá rozvoniava pohodu a pridáva k vianočnej atmosfére nezameniteľný nádych nostalgie. Tento úžasný recept sme našli na youtube LiViera Desserts.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 4 vaječné bielky
  • 300 g kryštálového cukru
  • 300 g vlašských orechov

Krém:

  • 5 vajec strednej veľkosti
  • 180 g kryštálového cukru
  • 3 lyžice kakaa
  • 500 g masla

Čokoládová poleva:

  • 200 g tmavej čokolády (52 %)
  • 100 g kokosového oleja

Postup prípravy:

Cesto:

Do horúceho vodného kúpela vložíme hlbšiu misku, v ktorej zmiešame 300 g kryštálového cukru a 4 vaječné bielka tak, aby sa všetok cukor ponoril do bielok. Ďalej miešame len občas a sledujeme teplotu. Bielka zohrejeme na teplotu 72-76 stupňov Celzia. Ešte horúce prelejeme do misky a šľaháme asi 10 minút. Sneh po vyšľahaní je krásne hustý a lesklý. Počas šľahania vychladne, takže hneď do neho na dva razy pridáme na jemno namleté vlašské orechy. Miešame len vareškou. Sneh preložíme do cukrárenského vrecka a koniec odstrihneme podľa toho, aké veľké budeme robiť rozteky. Na plech vystlaný papierom na pečenie striekame rozteky. Mokrým prstom môžeme rožteky upraviť. Pečieme pri 190°C približne 5 – 6 minút. Po vypnutí rúry dvierka pootvoríme a rozteky ešte 10 minút dosúšame. Rožteky necháme vychladnúť a pokračujeme prípravou krému.

Krém:

Do 5 vajec pridáme 180 g kryštálového cukru a miešame, pokým sa cukor nerozpustí. Vajíčka pasterizujeme podobným spôsobom ako bielka. Vajíčka zohrejeme nad parou na teplotu 72-76 stupňov Celzia. Prelejeme do väčšej misy a na vysokých otáčkach šľaháme do vychladnutia. Trvá to približne 15 minút. Potom pridáme 3 lyžice kvalitného kakaa a pokračujeme v šľahaní. Maslo izbovej teploty nakrájame na menšie kúsky a postupne pridáme a šľaháme. Krém by mal vychladnúť a zhustnúť. Krém dáme do cukrárenského vrecka a dáme ozdobnú špičku a nanesieme na vychladnuté rozteky. Rozteky s krémom dáme do chladničky stuhnúť.

Čokoládová poleva:

Do hlbšej nádoby nalámeme 200 g kvalitnej horkej čokolády a pridáme 100 g kokosového oleja alebo iný rastlinný tuk. V horúcom vodnom kúpeli necháme roztopiť. Polevu necháme vychladnúť na 29 stupňov Celzia. Do čokolády ponoríme len krém a necháme dobre odtiecť. Necháme vychladnúť a podávame. Dobrú chuť.

Video recept:

Vianoce a Parížske rožky patria k sebe tak prirodzene, ako svetlo k sviatočnej výzdobe. Nechajte sa uniesť touto tradičnou pochúťkou, ktorá rozžiari váš stôl a poteší každého milovníka sladkého.

Súvisiace články

Výborné krehké sušienky KVETINKY nielen na Vianoce: Neuveriteľne dobré!

Rýchle vianočné čokoládové guľky len z 3 surovín a za 10 minút!

Legendárne žĺtkové rezy: Najtradičnejší nielen vianočný dezert!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts


Súvisiace príspevky

Silvestrovské mini Pavlovky: Sú jednoduché na prípravu a budú hviezdou na každom stole

Silvestrovské mini Pavlovky: Sú jednoduché na prípravu a budú hviezdou na každom stole

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Milujete klasickú Pavlovu tortu? Ako by ste reagovali, keby ste sa dozvedeli, že jej menšia verzia je ešte jednoduchšia na prípravu? Pozrite sa na tento recept na Silvestrovské mini Pavlovky a presvedčte sa sami! Pripravte sa na oslnivé Silvestrovské oslavy s našimi […]

5-minútové plnené Štefánske bagetky pre návštevu: Obložené chlebíčky už nerobím toto je 100x lepšie!

5-minútové plnené Štefánske bagetky pre návštevu: Obložené chlebíčky už nerobím toto je 100x lepšie!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Vynikajúci nápad na rýchlu a chutnú večeru alebo pohostenie pre návštevu a vašu rodinu. Plnené Štefánske bagetky sú nepochybne lepšou voľbou ako klasické obložené chlebíčky. Tento recept je jednoduchý a výsledok je vynikajúci, dokonca aj so starším pečivom. Neváhajte a vyskúšajte to! […]

Vianočný dezert z dlhých piškót za 5 MINÚT! Budete sa čudovať! Super chutný a zmizne v okamihu!

Vianočný dezert z dlhých piškót za 5 MINÚT! Budete sa čudovať! Super chutný a zmizne v okamihu!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte rýchly a chutný Vianočný dezert, ktorý zvládnete pripraviť za neuveriteľných 5 minút? Tento recept na dezert z dlhých piškót vás prekvapí svojou jednoduchosťou a úžasnou chuťou. Vianoce sú časom radosti, pohody a samozrejme výborného jedla. Ak sa chcete vyhnúť dlhému státiu […]

Vianočné ORECHOVÉ ROLKY z kyslej smotany: Rýchle a krehučké koláčiky na sviatočný stôl

Vianočné ORECHOVÉ ROLKY z kyslej smotany: Rýchle a krehučké koláčiky na sviatočný stôl

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Každý z nás si občas rád dopraje niečo sladké k šálke kávy alebo čaju. Prečo by ste si teda nemohli vychutnať domáce orechové rolky, ktoré sú nielen chutné, ale aj jednoduché na prípravu? Tento recept vám predstaví spôsob, ako si vytvoriť skvelé […]

Nádherné vianočné čokoládové šišky: Sú chutné, krásne a ľahké ako pierko!

Nádherné vianočné čokoládové šišky: Sú chutné, krásne a ľahké ako pierko!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Vianoce sú časom radosti, pohody a samozrejme vynikajúceho pečiva. Jedným z takýchto lahôdok sú čokoládové šišky, ktoré okrem svojej neodolateľnej chuti prinášajú do každej domácnosti aj nádych vianočnej rozprávky. Predstavujeme vám recept krok za krokom, ako si pripraviť úžasné čokoládové šišky, ktoré […]

Legendárne Parížske rožky nielen na Veľkú noc: Tradičný sviatočný dezert!

Legendárne Parížske rožky nielen na Veľkú noc: Tradičný sviatočný dezert!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Vyskúšajte naše legendárne Parížske rožky! Tento lahodný dezert poteší celú rodinu a zaručene sa stane novou tradíciou. Recept je jednoduchší, než sa zdá, a s trochou trpezlivosti ho zvládne každý. Parížske rožky – neodolateľná kombinácia chrumkavých orechových roztekov a lahodného kakaového krému. […]


Google Správy: Daj nám ⭐