Legendárne Parížske rožky: Tradičný sviatočný dezert bez múky

Legendárne Parížske rožky: Tradičný sviatočný dezert bez múky

Na slovenskom sviatočnom stole nesmú chýbať legendárne Parížske rožky. Tieto lahodné a vzdušné sladkosti sú takmer synonymom pre vianočné pochúťky, a Vianoce si bez ich jemnej chuti a jedinečnej textúry jednoducho nevieme predstaviť.

Spojenie vlašských orechov, nežného snehu z bielkov a bohato krémového srdca robí z Parížskych rožkov neoddeliteľnú súčasť vianočnej tradície. Prineste na Váš sviatočný stôl túto nádhernú chuťovú harmóniu, ktorá rozvoniava pohodu a pridáva k vianočnej atmosfére nezameniteľný nádych nostalgie. Tento úžasný recept sme našli na youtube LiViera Desserts.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 4 vaječné bielky
  • 300 g kryštálového cukru
  • 300 g vlašských orechov

Krém:

  • 5 vajec strednej veľkosti
  • 180 g kryštálového cukru
  • 3 lyžice kakaa
  • 500 g masla

Čokoládová poleva:

  • 200 g tmavej čokolády (52 %)
  • 100 g kokosového oleja

Postup prípravy:

Cesto:

Do horúceho vodného kúpela vložíme hlbšiu misku, v ktorej zmiešame 300 g kryštálového cukru a 4 vaječné bielka tak, aby sa všetok cukor ponoril do bielok. Ďalej miešame len občas a sledujeme teplotu. Bielka zohrejeme na teplotu 72-76 stupňov Celzia. Ešte horúce prelejeme do misky a šľaháme asi 10 minút. Sneh po vyšľahaní je krásne hustý a lesklý. Počas šľahania vychladne, takže hneď do neho na dva razy pridáme na jemno namleté vlašské orechy. Miešame len vareškou. Sneh preložíme do cukrárenského vrecka a koniec odstrihneme podľa toho, aké veľké budeme robiť rozteky. Na plech vystlaný papierom na pečenie striekame rozteky. Mokrým prstom môžeme rožteky upraviť. Pečieme pri 190°C približne 5 – 6 minút. Po vypnutí rúry dvierka pootvoríme a rozteky ešte 10 minút dosúšame. Rožteky necháme vychladnúť a pokračujeme prípravou krému.

Krém:

Do 5 vajec pridáme 180 g kryštálového cukru a miešame, pokým sa cukor nerozpustí. Vajíčka pasterizujeme podobným spôsobom ako bielka. Vajíčka zohrejeme nad parou na teplotu 72-76 stupňov Celzia. Prelejeme do väčšej misy a na vysokých otáčkach šľaháme do vychladnutia. Trvá to približne 15 minút. Potom pridáme 3 lyžice kvalitného kakaa a pokračujeme v šľahaní. Maslo izbovej teploty nakrájame na menšie kúsky a postupne pridáme a šľaháme. Krém by mal vychladnúť a zhustnúť. Krém dáme do cukrárenského vrecka a dáme ozdobnú špičku a nanesieme na vychladnuté rozteky. Rozteky s krémom dáme do chladničky stuhnúť.

Čokoládová poleva:

Do hlbšej nádoby nalámeme 200 g kvalitnej horkej čokolády a pridáme 100 g kokosového oleja alebo iný rastlinný tuk. V horúcom vodnom kúpeli necháme roztopiť. Polevu necháme vychladnúť na 29 stupňov Celzia. Do čokolády ponoríme len krém a necháme dobre odtiecť. Necháme vychladnúť a podávame. Dobrú chuť.

Video recept:

Vianoce a Parížske rožky patria k sebe tak prirodzene, ako svetlo k sviatočnej výzdobe. Nechajte sa uniesť touto tradičnou pochúťkou, ktorá rozžiari váš stôl a poteší každého milovníka sladkého.

Súvisiace články

Výborné krehké sušienky KVETINKY nielen na Vianoce: Neuveriteľne dobré!

Rýchle vianočné čokoládové guľky len z 3 surovín a za 10 minút!

Legendárne žĺtkové rezy: Najtradičnejší nielen vianočný dezert!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts


Súvisiace príspevky

Legendárne Parížske rožky nielen na Veľkú noc: Tradičný sviatočný dezert!

Legendárne Parížske rožky nielen na Veľkú noc: Tradičný sviatočný dezert!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Vyskúšajte naše legendárne Parížske rožky! Tento lahodný dezert poteší celú rodinu a zaručene sa stane novou tradíciou. Recept je jednoduchší, než sa zdá, a s trochou trpezlivosti ho zvládne každý. Parížske rožky – neodolateľná kombinácia chrumkavých orechových roztekov a lahodného kakaového krému. […]

Fantastické zemiakové rezne: Krásne chrumkavé zvonka, jemné a mäkké zvnútra! 

Fantastické zemiakové rezne: Krásne chrumkavé zvonka, jemné a mäkké zvnútra! 

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Pripravte si na večeru niečo výnimočné a chutné! Vyskúšajte naše fantastické zemiakové rezne, ktoré sú krásne chrumkavé zvonka a príjemne mäkké zvnútra. Tento recept je jednoduchý, rýchly a zaručene si na ňom pochutná každý milovník dobrého jedla. S našim podrobným postupom prípravy […]

Veľkonočné Parížske rožky: Najobľúbenejší zákusok na Veľkú noc!

Veľkonočné Parížske rožky: Najobľúbenejší zákusok na Veľkú noc!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte recept na perfektný veľkonočný dezert? Už nehľadajte! Tieto Veľkonočné Parížske rožky sú plnené lahodným kakaovým krémom a obalené v čokoládovej poleve. Sú ľahké, nadýchané a jednoducho neodolateľné. Užite si Veľkú noc s touto klasikou! Veľkonočné Parížske rožky sa pripravujú z jednoduchých […]

Lahodná medová torta so smotanovým krémom:  Je lahučká a jemnučká!

Lahodná medová torta so smotanovým krémom: Je lahučká a jemnučká!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Lahodná medová torta so smotanovým krémom: neodolateľná kombinácia chutí, ktorá poteší celú rodinu. Vychutnajte si jemný a vláčny medový korpus s nadýchaným smotanovým krémom. Recept je jednoduchý a zvládne ho aj začínajúci kuchár. Hľadáte dezert, ktorý je lahodný, jednoduchý na prípravu a […]

Najchutnejšie VIANOČNÉ SLADKO z dlhých piškót bez rúry, aké som kedy jedol: Rýchly a jednoduchý dezert!

Najchutnejšie VIANOČNÉ SLADKO z dlhých piškót bez rúry, aké som kedy jedol: Rýchly a jednoduchý dezert!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Pripravte si tento rok niečo špeciálne a nezabudnuteľne chutné – VIANOČNÉ SLADKO, ktoré nevyžaduje pečenie. Tento recept je tak jednoduchý, že ho zvládne naozaj každý! Predstavte si lahodnú kombináciu mlieka, čokolády a kakaa, ktorá sa rozplýva na jazyku. Toto VIANOČNÉ SLADKO je […]

Tento recept na šťavnatý čokoládový koláč som našla v starých novinách z 50. rokov minulého storočia! Je vynikajúci!

Tento recept na šťavnatý čokoládový koláč som našla v starých novinách z 50. rokov minulého storočia! Je vynikajúci!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Radi objavujete stratené poklady? Ak áno, tento recept na čokoládový koláč je pre vás dokonalý. Nájdený v starých novinách z 50. rokov, tento koláč je viac ako len dezert – je to cesta späť do histórie! Prečo je tento čokoládový koláč taký […]


Google Správy: Daj nám ⭐