Search

Koláč „Deň a noc“: Hrnčekový recept, ktorý je u nás doma najobľúbenejší

Koláč Deň a noc
Koláč „Deň a noc“

Obsah receptu

Publikované: 4. novembra 2024, 15:22

Tento hrnčekový koláč Deň a noc je u nás doma stálicou. Je jednoduchý na prípravu, chutí skvele a vždy sa po ňom len tak zapráši. Vyskúšajte ho aj vy!

Hľadáte recept na jednoduchý a chutný koláč, ktorý zvládne upiecť naozaj každý? Koláč Deň a noc je tou správnou voľbou! S týmto hrnčekovým receptom to zvládnete ľavou zadnou. Stačí zmiešať pár surovín, upiecť a potom si už len vychutnávať lahodnú kombináciu nadýchaného cesta, jemného krému a osviežujúceho želé.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 3 veľké vajcia
  • Štipka soli
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 3/4 hrnčeka cukru
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1/2 hrnčeka mlieka
  • 2 polievkové lyžice kakaa
  • 1 lyžička prášku do pečiva

Krém:

  • 1/2 kg tvarohu
  • 250 ml smotany (30%)
  • 3/4 šálky cukru
  • 2 balenia želé
  • 5 polovíc broskýň (konzervované alebo čerstvé)

Želé:

  • 1 balenie želé
  • 1,5 šálky vriacej vody

Postup prípravy:

Príprava cesta:

  • Vyšľahajte vajcia s cukrom do nadýchanej hmoty. Pridajte mlieko, olej a postupne primiešajte múku zmiešanú s kakaovým práškom a práškom do pečiva. Dôkladne premiešajte.
  • Cesto vylejte do formy s rozmermi 27 x 17 cm vystlanej papierom na pečenie.
  • Pečte v predhriatej rúre na 170 °C približne 30 minút. Nechajte cesto úplne vychladnúť.

Krém:

  • Dve balenia želé zalejte 2 šálkami vriacej vody a miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Nechajte chvíľu odstáť.
  • Smotanu s cukrom vyšľahajte dotuha, pridajte tvaroh a potom želé. Všetko dôkladne premiešajte.
  • Na vychladnutý korpus rovnomerne rozotrite tvarohovú hmotu a na ňu poukladajte plátky broskýň.

Príprava želé:

  • Jedno balenie želé zalejte 1,5 šálky vriacej vody, miešajte, kým sa nerozpustí, a nechajte vychladnúť.
  • Vychladnuté želé rovnomerne rozlejte na vrstvu s broskyňami.

Stuhnutie koláča:

  • Koláč vložte do chladničky na 4 hodiny, ideálne cez noc, aby dobre stuhol.

Tipy:

  1. Ak nemáte radi broskyne, môžete ich nahradiť iným ovocím, napríklad jahodami, malinami alebo mandarínkami.
  2. Pre intenzívnejšiu chuť kakaa môžete do cesta pridať lyžičku instantnej kávy.
  3. Ak chcete mať koláč ešte vláčnejší, môžete do cesta pridať 2 lyžice kyslej smotany.
  4. Pred podávaním nechajte koláč aspoň 4 hodiny odležať v chladničke, aby želé dobre stuhlo a chute sa prepojili.
  5. Koláč Deň a noc môžete ozdobiť šľahačkou, čokoládovou polevou alebo čerstvým ovocím.

Video recept:

Veríme, že si tento jednoduchý recept na koláč Deň a noc zamilujete rovnako ako my. Je to ideálny dezert na každú príležitosť, ktorý poteší malých aj veľkých.

Súvisiace články:

Rýchly hrnčekový koláč s hrozienkami: Tradičný recept z roku 1894

Najlepší tekvicový hrnčekový koláč – Kráľ jesene: Jednoduchý a lahodný

Rýchly hrnčekový koláč s nastrúhanými jablkami: Lahodný a voňavý koláč hotový za pár minút!

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Henia Foks

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty