Tento hrnčekový koláč Deň a noc je u nás doma stálicou. Je jednoduchý na prípravu, chutí skvele a vždy sa po ňom len tak zapráši. Vyskúšajte ho aj vy!
Hľadáte recept na jednoduchý a chutný koláč, ktorý zvládne upiecť naozaj každý? Koláč Deň a noc je tou správnou voľbou! S týmto hrnčekovým receptom to zvládnete ľavou zadnou. Stačí zmiešať pár surovín, upiecť a potom si už len vychutnávať lahodnú kombináciu nadýchaného cesta, jemného krému a osviežujúceho želé.
Ingrediencie:
Cesto:
- 3 veľké vajcia
- Štipka soli
- 1 hrnček hladkej múky
- 3/4 hrnčeka cukru
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1/2 hrnčeka mlieka
- 2 polievkové lyžice kakaa
- 1 lyžička prášku do pečiva
Krém:
- 1/2 kg tvarohu
- 250 ml smotany (30%)
- 3/4 šálky cukru
- 2 balenia želé
- 5 polovíc broskýň (konzervované alebo čerstvé)
Želé:
- 1 balenie želé
- 1,5 šálky vriacej vody
Postup prípravy:
Príprava cesta:
- Vyšľahajte vajcia s cukrom do nadýchanej hmoty. Pridajte mlieko, olej a postupne primiešajte múku zmiešanú s kakaovým práškom a práškom do pečiva. Dôkladne premiešajte.
- Cesto vylejte do formy s rozmermi 27 x 17 cm vystlanej papierom na pečenie.
- Pečte v predhriatej rúre na 170 °C približne 30 minút. Nechajte cesto úplne vychladnúť.
Krém:
- Dve balenia želé zalejte 2 šálkami vriacej vody a miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Nechajte chvíľu odstáť.
- Smotanu s cukrom vyšľahajte dotuha, pridajte tvaroh a potom želé. Všetko dôkladne premiešajte.
- Na vychladnutý korpus rovnomerne rozotrite tvarohovú hmotu a na ňu poukladajte plátky broskýň.
Príprava želé:
- Jedno balenie želé zalejte 1,5 šálky vriacej vody, miešajte, kým sa nerozpustí, a nechajte vychladnúť.
- Vychladnuté želé rovnomerne rozlejte na vrstvu s broskyňami.
Stuhnutie koláča:
- Koláč vložte do chladničky na 4 hodiny, ideálne cez noc, aby dobre stuhol.
Tipy:
- Ak nemáte radi broskyne, môžete ich nahradiť iným ovocím, napríklad jahodami, malinami alebo mandarínkami.
- Pre intenzívnejšiu chuť kakaa môžete do cesta pridať lyžičku instantnej kávy.
- Ak chcete mať koláč ešte vláčnejší, môžete do cesta pridať 2 lyžice kyslej smotany.
- Pred podávaním nechajte koláč aspoň 4 hodiny odležať v chladničke, aby želé dobre stuhlo a chute sa prepojili.
- Koláč Deň a noc môžete ozdobiť šľahačkou, čokoládovou polevou alebo čerstvým ovocím.
Video recept:
Veríme, že si tento jednoduchý recept na koláč Deň a noc zamilujete rovnako ako my. Je to ideálny dezert na každú príležitosť, ktorý poteší malých aj veľkých.
Súvisiace články:
Rýchly hrnčekový koláč s hrozienkami: Tradičný recept z roku 1894
Najlepší tekvicový hrnčekový koláč – Kráľ jesene: Jednoduchý a lahodný
Rýchly hrnčekový koláč s nastrúhanými jablkami: Lahodný a voňavý koláč hotový za pár minút!
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Henia Foks
