Ach, tá vôňa jesene, keď sa vzduchom nesie aróma škorice a tekvice! A čo lepšie zahreje dušu v tomto čase, ako teplý kúsok domáceho koláča? Tento tekvicový hrnčekový koláč je ako objatie od babičky – jednoduchý, lahodný a plný lásky. Sladká tekvica sa snúbi s voňavou škoricou a vanilkou, a tá poleva… no, tá je priam rozprávková! Upečte si ho a vychutnajte si kúsok jesene s celou rodinou.
Pamätáte si tie časy, keď sme piekli koláče bez zložitých receptov a drahých ingrediencií? Tento tekvicový hrnčekový koláč je návratom k týmto jednoduchým radostiam. Stačí pár hrnčekov a štipka lásky a máte koláč, ktorý rozvonia celý dom. A tá chuť? Ako slnečný jesenný deň, plný tepla a pohody.
Ingrediencie:
Ingrediencie:
- 4 vajcia
- 2 hrnčeky cukru
- 1/2 hrnčeka oleja (120 ml)
- 300 g tekvicového pyré
- 2 hrnčeky hladkej múky T400
- 1 vrecúško prášku do pečiva (12 g)
- 1/2 lyžičky jedlej sódy (bikarbonátu)
- 2 vrecúška vanilkového cukru (20 g)
- 1 vrecúško škorice (10 g)
- 400 g šípkovej marmelády
- 300 g neutrálny krémový syr
- 80 g práškového cukru
- 300 ml sladkej smotany
- Hrsť nasekaných vlašských orechov
- olej alebo maslo (na vymazanie formy)
Postup prípravy:
1. Príprava tekvicového pyré
Najskôr som tekvicu upiekla v rúre a roztlačila vidličkou, aby som získala pyré na koláč.
2. Príprava cesta
V mise zmiešajte 4 vajcia, 2 hrnčeky cukru, 1/2 hrnčeka oleja, 300 g tekvicového pyré, 2 hrnčeky múky T400 jemnej, 1 vrecúško prášku do pečiva, 1/2 lyžičky jedlej sódy, 2 vrecúška vanilkového cukru a 1 vrecúško škorice. Dôkladne premiešajte všetky ingrediencie, až kým nevznikne hladké cesto.
3. Pečenie koláča
Vymažte formu alebo plech (28×28 cm) olejom. Cesto nalejte do pripravenej formy alebo plechu a pečte v predhriatej rúre na 200 °C približne 30 minút, alebo kým nebude koláč zlatistý a upečený. Po upečení nechajte koláč vychladnúť a pomocou varešky urobte diery na povrchu.
4. Príprava polevy a dokončenie
Koláč potrite šípkovou marmeládou. V samostatnej miske zmiešajte 300 g krémového syra alebo jemného tvarohu s 80 g práškového cukru a 300 ml šľahačkovej smotany. Dôkladne vyšľahajte, až kým nevznikne hladký krém. Tento krém rovnomerne natrite na vrch koláča a posypte ho hrubo nasekanými vlašskými orechmi. Nechajte koláč vychladnúť a polevu stuhnúť pred podávaním.
Tipy:
- Tekvica: Ak nemáte čas piecť tekvicu, kúpte si hotové pyré. Ale pamätajte, domáce je vždy lepšie!
- Koreniny: Nebojte sa experimentovať! Pridajte trochu muškátového orieška alebo zázvoru pre ešte bohatšiu chuť.
- Poleva: Ak chcete polevu ešte viac nadýchanú, nechajte krémový syr pred šľahaním zmäknúť pri izbovej teplote.
- Orechy: Vyskúšajte aj iné druhy orechov, ako sú mandle alebo lieskovce. Alebo ich úplne vynechajte, ak máte alergiu.
- Zdieľanie: Tento koláč je taký dobrý, že ho budete chcieť zdieľať! Upečte ho pre svojich blízkych a vychutnajte si spoločné chvíle.
Video recept:
Tak čo, milé moje, už sa vám zbiehajú slinky? Verím, že tento tekvicový koláč vám prinesie toľko radosti, ako mne. Nech vám vonia kuchyňa a nech je váš domov plný lásky a smiechu. A nezabudnite, najdôležitejšia ingrediencia je vždy štipka lásky!
Súvisiace články:
Tekvicová krémová polievka: Tradičný recept podľa mojej babky!
Voňavý domáci ražný chlieb s tekvicovými semienkami: Rýchly a jednoduchý recept!
Hľadáte to najlepšie tekvicové latte? Vyskúšajte túto lahodnú verziu!
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Kuchyňa Emily