Search

Keď sa vám nechce piecť: Fantastický banánový tunel, ktorý je hotový za chvíľu

nepečený banánový tunel
nepečený banánový tunel

Obsah receptu

Sú dni, kedy sa nám naozaj nechce zapínať rúru, no chuť na sladké nepustí. Presne pre tieto chvíle je tu tento fantastický nepečený banánový tunel! Je to RECEPT, ktorý máte hotový za chvíľku a výsledok je priam božský. Tmavý sušienkový korpus ukrýva lahodný a ľahký krém a v jeho strede sladké prekvapenie v podobe celého banánu. Celé je to zaliate čokoládovou polevou a chutí to jednoducho skvele. Je to ideálny dezert na leto, na oslavy alebo len tak, pre radosť.

Príprava je naozaj nenáročná. Zo sušienok a pár ďalších surovín vytvoríte korpus, uvaríte jednoduchý pudingový krém a všetko len navrstvíte do formy. Zvyšok práce za vás urobí chladnička. S naším vylepšeným postupom bude váš krém zaručene hladký a bez hrudiek. Poďme spolu na tento skvelý nepečený dezert!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 30 minút
  • Čas chladnutia a tuhnutia: minimálne 4 hodiny (ideálne cez noc)
  • Počet porcií: 1 tunel (cca 12-14 rezov)
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Na sušienkový korpus:

  • 250 g maslových sušienok (napr. Bebe, Marina)
  • 100 g rozpusteného masla
  • 50 g práškového cukru (preosiateho)
  • 2 PL kakaa (preosiateho)
  • 2 PL rumu
  • 1-2 PL mlieka (len ak je to nutné)

Krémová náplň:

  • 400 ml mlieka
  • 1 balíček banánového pudingového prášku (37 g)
  • 3-4 PL kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • 170 g čerstvého smotanového syra (napr. Philadelphia, izbovej teploty)
  • 80 g jemného nízkotučného tvarohu (izbovej teploty)
  • 2 zrelé banány

Na čokoládovú polevu:

  • 100 g horkej čokolády (aspoň 50%)
  • 80 ml smotany na šľahanie (33%)
  • nasekané sušené banány alebo orechy (voliteľné, na ozdobu)

Postup prípravy

Príprava korpusu a formy:

  1. Formu na srnčí chrbát alebo menšiu biskupskú formu (s dĺžkou cca 30 cm) dôkladne vystelieme potravinárskou fóliou tak, aby prečnievala cez okraje.
  2. Sušienky rozmixujeme alebo v sáčku valčekom rozdrvíme na jemný prach.
  3. V mise zmiešame rozdrvené sušienky, preosiaty práškový cukor a kakao. Pridáme rozpustené maslo a rum a rukami vypracujeme hmotu pripomínajúcu mokrý piesok.
  4. Ak je zmes príliš sypká a nedrží spolu, pridáme po lyžičkách trochu mlieka.
  5. Sušienkovú zmes rovnomerne utlačíme na dno a boky pripravenej formy. Dáme do chladničky stuhnúť, kým si pripravíme krém.

Príprava krému (bez hrudiek):

  1. V hrnci si v asi 100 ml mlieka metličkou dohladka rozmiešame pudingový prášok, kryštálový a vanilkový cukor. Prilejeme zvyšok mlieka a za stáleho miešania uvaríme na strednom plameni hustý puding.
  2. Horúci puding odstavíme a jeho povrch prikryjeme potravinárskou fóliou priamo na dotyk, aby sa nevytvorila kožka. Necháme ho úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
  3. V miske vymiešame smotanový syr a tvaroh (oba izbovej teploty) dohladka.
  4. Do syrovej zmesi postupne, po lyžiciach, zašľaháme úplne vychladnutý puding. Vymiešame na hladký a jemný krém.

Kompletizácia a chladenie:

  1. Z chladničky vyberieme formu s korpusom. Na dno rozotrieme polovicu krému.
  2. Do stredu krému po celej dĺžke položíme 2 ošúpané banány tesne za sebou, aby vytvorili súvislý “tunel”. Jemne ich zatlačíme do krému.
  3. Na banány rozotrieme zvyšok krému a povrch zarovnáme.
  4. Dezert prikryjeme prečnievajúcou fóliou a dáme do chladničky stuhnúť ideálne cez noc, alebo aspoň na 4 hodiny.
  5. Na druhý deň stuhnutý dezert pomocou fólie vyberieme z formy a preklopíme na servírovací podnos.
  6. Pripravíme polevu: Smotanu na šľahanie zohrejeme tesne pod bod varu. Odstavíme a nalámeme do nej horkú čokoládu. Necháme minútu postáť a potom vymiešame na hladkú lesklú ganache.
  7. Mierne vychladnutou polevou polejeme celý tunel a posypeme nasekanými sušenými banánmi. Dáme opäť do chladničky stuhnúť a podávame nakrájané na rezy.

Videorecept

Tipy

  1. Namiesto maslových sušienok sú v korpuse výborné aj kakaové alebo čokoládové sušienky. V tom prípade môžem z receptu vynechať kakao.
  2. Ak chcem mať krém ešte pevnejší, niekedy doň zašľahám aj jeden stužovač šľahačky alebo plátok želatíny pripravený podľa návodu.
  3. Okrem banánov je v tuneli fantastické aj iné ovocie, napríklad celé jahody poukladané za sebou alebo polovice marhúľ z kompótu.
  4. Tento dezert je sám o sebe dosť sýty. Ja ho mám najradšej len tak, ale pre ešte väčší dojem ho servírujem s kopčekom šľahačky a lístkom mäty.

Verím, že si tento nepečený zázrak obľúbite. Je to naozaj vďačný a efektný dezert, s ktorým zožnete úspech na každej oslave alebo si len tak spríjemníte bežný deň. Prajem vám dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od Var a peč s Martinkou, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty