Máte radi kávu a sladké? Vyskúšajte tento jednoduchý recept na kávové zrná od pani Vierky! Pripravte si domáci marcipán, kávovú plnku a čokoládovú polevu a pustite sa do tvorenia.
Tieto kávové zrná sú nielen krásne na pohľad, ale aj lahodné na chuť. Recept je síce trochu zdĺhavejší, ale výsledok stojí za to. Domáci marcipán sa skvele dopĺňa s kávovou plnkou a čokoládová poleva dodáva zrnám elegantný vzhľad. Prekvapte svojich blízkych touto originálnou pochúťkou.
Ingrediencie:
Domáci marcipán:
- 200 g práškového cukru
- 200 g rastlinného tuku (Cera, kokosový olej…)
- 150 g plnotučného sušeného mlieka
- 2 lyžice olúpaných jemne mletých mandlí (voliteľné)
Kávová plnka:
- 190 g sladeného kondenzovaného mlieka
- 50 g práškového cukru
- 25 g kakaa
- 250 g masla
- 3 lyžičky instantnej alebo mletej zrnkovej kávy
Čokoládová poleva:
- 200 g horkej čokolády (52 %)
- 100 g kokosového oleja (alebo rastlinný tuk Cera)
Postup prípravy:
- Príprava kávovej plnky:
- V horúcom vodnom kúpeli šľahajte kondenzované mlieko, cukor a kakao asi 15 minút, kým nezhustne.
- Pridajte kávu a šľahajte ďalej.
- Odstavte z vodného kúpeľa, pridajte ¼ masla a zašľahajte do teplej hmoty. Zvyšné maslo vyšľahajte samostatne a postupne do neho primiešavajte kakaovú zmes.
- Príprava domáceho marcipánu:
- Zmiešajte práškový cukor, sušené mlieko, rastlinný tuk a mleté mandle.
- Prípadne pridajte mandľovú esenciu.
- Konzistenciu upravte podľa potreby pridaním mlieka alebo tuku.
- Tvorenie kávových zŕn:
- Marcipán rozvaľkajte na hrúbku 3,5–4 mm na pocukrovanom papieri.
- Silikónovú formu na zrná tiež pocukrujte a naplňte ju marcipánom.
- Pridajte kávovú plnku a prekryte ďalšou vrstvou marcipánu.
- Chladenie a čokoládová poleva:
- Zrná nechajte stuhnúť v chladničke aspoň 2 hodiny.
- Pripravte polevu roztopením čokolády a kokosového oleja vo vodnom kúpeli. Nechajte ju vychladnúť na 29 °C.
- Zrná obalte v čokoládovej poleve a nechajte ich stuhnúť.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Ak nemáte formu na kávové zrná, môžete z marcipánu vytvoriť guľky alebo iné tvary.
- Kávovú plnku môžete dochutiť rumom alebo iným alkoholom.
- Čokoládovú polevu môžete nahradiť bielou čokoládou alebo kakaovým maslom.
- Pre krajšiu dekoráciu môžete zrná posypať kakaom, orechmi alebo cukrovými ozdobami.
- Hotové zrná skladujte v chladničke, aby si zachovali svoj tvar a chuť.
Video recept:
Veríme, že si na týchto kávových zrnách pochutíte rovnako ako my. Recept je síce trochu náročnejší, ale s trochou trpezlivosti ho zvládne každý. Nezabudnite sa s nami podeliť o svoje výtvory na sociálnych sieťach!
Viac vianočných receptov nájdete tu:
Vianočné kokosové guľôčky – nepečená sladká pochúťka na Vianoce
Vianočné snehové keksíky – jemné a rozplývajúce sa v ústach, ideálne na Vianoce
Vanilkovo-kávový zákusok – vianočný dezert, ktorý ohúri
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts