Search

Jemné orechové koláčiky ruže starej mamy: Ľahké ako pierko!

Orechové koláčiky ruže starej mamy
Orechové koláčiky ruže starej mamy

Obsah receptu

Jemné orechové koláčiky ruže starej mamy sú neodolateľnou kombináciou krehkého cesta a lahodnej orechovej plnky. Tento tradičný recept vás zavedie späť do čias, keď sa v kuchyni piekli voňavé dobroty s láskou a trpezlivosťou.

Pripravte si tieto krehké ružičky a nechajte sa unášať ich jemnou chuťou a vôňou. Orechové koláčiky ruže starej mamy sú ideálnym dezertom pre špeciálne príležitosti, ale aj pre chvíle, keď si chcete dopriať niečo výnimočné.

Orechové koláčiky ruže starej mamy

Ingrediencie:

Cesto:

  • 200 mililitrov teplého mlieka
  • 10 gramov suchého droždia (alebo 20 gramov čerstvého droždia)
  • 300 gramov bravčovej masti alebo masla/margarínu
  • 80 gramov cukru
  • 10 gramov vanilkového cukru
  • 1 vajce
  • 2 žĺtky
  • 800 gramov polohrubej múky (typ 550)

Náplň:

  • 2 vaječné bielka
  • 2 štipky soli
  • 200 gramov cukru
  • Šťava z polovice citróna
  • 10 gramov vanilkového cukru
  • 300 gramov mletých mandlí alebo vlašských orechov

Na dokončenie:

  • Práškový cukor na posypanie
  • 10 gramov vanilkového cukru

Postup prípravy:

  1. Príprava cesta:
    • V teplom mlieku rozpustite droždie (10 g suchého alebo 20 g čerstvého) a nechajte chvíľu pôsobiť, kým sa nezačne tvoriť pena.
    • V miske zmiešajte múku (800 g), cukor (80 g), vanilkový cukor (10 g), vajce a žĺtky.
    • Pridajte roztopené maslo alebo margarín (300 g) a pripravené kvasnicové mlieko.
    • Vypracujte hladké cesto, prikryte a nechajte kysnúť 30 až 40 minút na teplom mieste.
  2. Príprava náplne:
    • Vyšľahajte vaječné bielka so štipkou soli, kým nevznikne jemná pena.
    • Postupne pridávajte cukor (200 g) a šľahajte, kým sa nevytvorí hustý sneh.
    • Pridajte šťavu z polovice citróna a vanilkový cukor (10 g).
    • Jemne vmiešajte mleté mandle alebo vlašské orechy (300 g).
  3. Tvarovanie a pečenie:
    • Predhrejte rúru na 170°C až 180°C.
    • Cesto vyvaľkajte na tenký plát a rozdeľte na guličky.
    • Na každú guličku pridajte trochu orechovej náplne a zrolujte do tvaru ruže.
    • Ruže poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie.
    • Pečte 18 až 20 minút pri 170°C až 180°C, kým nebudú zlatohnedé.
  4. Dokončenie:
    • Po vychladnutí posypte rožky práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom (10 g).

Dobrú chuť!

Tipy:

  • Ak nemáte mleté mandle, môžete použiť aj mleté vlašské orechy alebo lieskovce.
  • Pre ešte intenzívnejšiu chuť pridajte do náplne trochu rumu alebo amaretta.
  • Aby boli ružičky ešte krajšie, môžete ich pred pečením posypať nasekanými orechmi.
  • Ak chcete, aby boli koláčiky ešte jemnejšie, môžete do cesta pridať trochu kyslej smotany.

Orechové koláčiky ruže starej mamy – Video recept:

Orechové koláčiky ruže starej mamy sú nielen chutné, ale aj krásne na pohľad. Ich príprava si vyžaduje trochu trpezlivosti, ale výsledok stojí za to. Upečte si tieto voňavé ružičky a potešte svojich blízkych tradičnou sladkosťou.

Súvisiace články:

Krehké rúrkové koláčiky za 10 minút: Jednoduché a chutné!

Krehučké orechové rolky: Jednoduchý a chutný recept na výborné koláčiky z kyslej smotany

Famózne pistáciovo-čokoládové koláčiky: Dokonalý dezert na každú príležitosť!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála SOS kuchyňa

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty