Historický pôžitok: Takto chutil jablkový koláč v 19. storočí!

Historický pôžitok: Takto chutil jablkový koláč v 19. storočí!

Ste pripravení na kulinársku cestu späť v čase? Predstavujeme vám recept na jablkový koláč, ktorý bol obľúbeným dezertom v 19. storočí. Tento koláč kombinuje šťavnaté jablká, aromatický korenie a jemné mandle do dokonalého dezertu, ktorý je jednoduchý na prípravu, ale chutne úplne neodolateľne. Pridajte sa k nám a objavte tento historický poklad!

Recept na jablkový koláč z roku 1894:

Ingrediencie:

  • 12 stredne veľkých jabĺk
  • Ríbezle (množstvo zodpovedajúce počtu jabĺk)
  • 50 g cukru (1/4 šálky)
  • 1 čl škorice
  • 20 g kandizovanej cukety (môžete použiť aj iné ovocie)
  • maslo

Ingrediencie pre cesto:

  • 125 g masla (1/2 šálky)
  • 125 g práškového cukru (1/2 šálky)
  • 6 žĺtkov
  • 125 g mandlí (1 1/4 šálky)
  • Štipka muškátového orieška alebo muškátového kvetu
  • 6 bielkov

Postup prípravy:

Najprv si pripravte jablká. Ošúpte ich a odstráňte jadrovník. Pripravené jablká vložte do pekáča.

Ríbezle dôkladne umyte, očistite od stopiek a premiestnite do misky. K ríbezlám pridajte 50g cukru, 1 čajovú lyžičku škorice a 20g kandizovanej cukety. Všetko dôkladne premiešajte.

Jablká v pekáči naplňte pripravenou ríbezľovou zmesou a na vrch každého jablka položte kúsok masla.

V ďalšej miske dôkladne zmiešajte maslo s cukrom. Miešajte, až kým zmes nezískava svetlú a nadýchanú konzistenciu. Postupne pridávajte žĺtky za stáleho miešania. Následne vmiešajte mleté mandle a štipku muškátového orieška.

V samostatnej miske vyšľahajte bielka do tuha. Potom jemne, vareškou, vmiešajte vyšľahané bielka do cesta.

Pripravenú zmes rovnomerne vylejte na naplnené jablká v pekáči a povrch uhladte vareškou. Pečte v predhriatej rúre na 180°C po dobu 1 až 1¼ hodiny, pričom používajte horný aj spodný ohrev.

Po upečení vyberte koláč z rúry a nechajte ho mierne vychladnúť. Pred podávaním ho posypte práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť!

Jablkový koláč z roku 1894 – Video recept:

Tento historický jablkový koláč je skutočným kulinárskym skvostom. Jeho bohatá chuť a textúra vás zaručene očaria. Užite si tento lahodný dezert a nezabudnite sa podeliť o svoje výsledky s priateľmi a rodinou!

Vyskúšajte aj náš ďalší recept na Najchutnejší a najjednoduchší jablkový koláč, aký existuje! Všetky prísady sú jednoduché a cenovo dostupné!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte


Súvisiace príspevky

Domáca talianska Panna Cotta: Lahodný dezert pre každú príležitosť!

Domáca talianska Panna Cotta: Lahodný dezert pre každú príležitosť!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte lahodný dezert, ktorý zaručene ohúri vašich hostí? Vyskúšajte našu domácu taliansku panna cottu so sladučkými jahodami! Tento krémový a osviežujúci dezert sa ľahko pripravuje a je ideálny pre letné dni. Panna cotta je taliansky dezert vyrobený zo smotany, mlieka, cukru a […]

Mini jablkové donuty z ovsenej múky: Zdravá a lahodná pochúťka!

Mini jablkové donuty z ovsenej múky: Zdravá a lahodná pochúťka!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte zdravú a chutnú alternatívu klasických donutov? Vyskúšajte tieto mini jablkové donuty z ovsenej múky! Sú plné vlákniny a ovocnej chuti, a navyše jednoduché na prípravu. Zabudnite na mastné a kalorické donuty z obchodu! S týmto receptom si môžete vychutnať zdravú a […]

Nepečená napolitánková torta: Rýchla a chutná maškrta

Nepečená napolitánková torta: Rýchla a chutná maškrta

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Máte chuť na niečo sladké, ale nechce sa vám piecť? Vyskúšajte tento jednoduchý recept na nepečenú napolitánkovú tortu. Je to rýchla a chutná maškrta, ktorá poteší každého milovníka čokolády a napolitánok. Táto nepečená torta je skvelou voľbou pre začiatočníkov v kuchyni, pretože […]

Neodolateľne krémový ryžový puding: Chutný a jednoduchý na prípravu!

Neodolateľne krémový ryžový puding: Chutný a jednoduchý na prípravu!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte rýchly a jednoduchý dezert, ktorý poteší celú rodinu? Vyskúšajte náš “Dokonale krémový ryžový puding”! Tento recept je hotový za 30 minút a zvládne ho aj začínajúci kuchár. Vďaka použitiu plnotučného mlieka alebo kokosového mlieka a javorového sirupu je puding bohato ochutený […]

Mega jemný jahodový koláč s nadýchaným vanilkovým krémom bez želatíny

Mega jemný jahodový koláč s nadýchaným vanilkovým krémom bez želatíny

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Chcete pripraviť lahodný a osviežujúci dezert, ktorý zvládnu aj začiatočníci? Tento mega jemný jahodový koláč bez želatíny je pre vás ideálnou voľbou! S nadýchaným vanilkovým krémom, čerstvými jahodami a jednoduchým postupom si ho zamilujete vy aj vaši blízki. Tento koláč je nielen […]

Pistáciové overnight oats: Lahodná a výživná pochúťka na raňajky za pár minút!

Pistáciové overnight oats: Lahodná a výživná pochúťka na raňajky za pár minút!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte zdravý a chutný recept na raňajky, ktorý je rýchly a jednoduchý na prípravu? Vyskúšajte naše pistáciové overnight oats! Táto lahodná kaša je pripravená za pár minút a je plná pistáciovej chuti a krémovej konzistencie. Pistáciové overnight oats sú ideálne pre uponáhľané […]


Google Správy: Daj nám ⭐