Geniálna poľská orechová torta je dezert, ktorý vás očarí svojou lahodnou chuťou. Kombinácia vlašských orechov a jemného krému s nádychom rumu z nej robí obľúbenú sladkosť na každej oslave. Tento recept je jednoduchý na prípravu, no výsledok je vždy veľkolepý – torta sa len tak zapráši!
Ak hľadáte dezert, ktorý upúta svojou jedinečnou chuťou a vzhľadom, poľská orechová torta je tou správnou voľbou. Je to hit na každej oslave a poteší nielen milovníkov orechov. Jej lahodný krém s kávovým podtónom dodáva tortám neobyčajný šmrnc.
Poľská orechová torta
Ingrediencie:
Orechová piškóta:
- 120 g vlašských orechov (1 šálka), nasekané
- 125 g hladkej múky (1 šálka)
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 6 bielkov
- Štipka soli (1/8 čajovej lyžičky)
- 140 g cukru (2/3 šálky)
- 6 žĺtkov
- 1 polievková lyžica teplej vody
Krém:
- 500 g smotanového syra (dobre vychladeného)
- 140 g práškového cukru (1 šálka)
- 2 polievkové lyžice instantnej kávy
- 40 ml rumu (alebo vodky, koňaku, whisky)
- 300 g šľahačky (dobre vychladenej, 33-40% tuku)
Na ozdobu:
- 2 polievkové lyžice kakaového prášku
- 100-120 g vlašských orechov (vopred opražených a nasekaných)
Postup prípravy:
Príprava piškóty:
- Nasekajte vlašské orechy a zmiešajte ich s múkou a sódou bikarbónou.
- V inej miske vyšľahajte bielky so štipkou soli.
- Postupne pridávajte cukor a šľahajte.
- Po jednom pridávajte žĺtky a miešajte, kým zmes nebude hladká.
- Pridajte teplú vodu a postupne primiešavajte suché ingrediencie (múku s orechmi a sódou bikarbónou), pričom zľahka premiešavajte, aby zmes zostala nadýchaná.
- Cesto nalejte do formy s priemerom 23-24 cm vystlanej papierom na pečenie.
- Rúru predhrejte na 190°C, po vložení formy znížte teplotu na 170°C a pečte asi 45 minút.
- Nechajte vychladnúť a potom piškótu nakrájajte na rovnaké kúsky (pozri video).
Príprava krému:
- V miske zmiešajte smotanový syr, práškový cukor, instantnú kávu a rum. Miešajte do hladka.
- Postupne pridávajte vychladenú šľahačku a šľahajte, kým zmes nezhustne.
- Krém odložte do chladničky na minimálne 4 hodiny.
Zostavenie a ozdoba:
- Na piškótu natrite krém a uhlaďte ho. (pozri video)
- Posypte kakaovým práškom a opraženými nasekanými orechmi.
- Podávajte vychladené.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Pri príprave torty sa uistite, že šľahačka je dobre vychladená, aby krém mal správnu konzistenciu.
- Vlašské orechy pred použitím jemne opražte – zvýrazníte ich chuť.
- Namiesto rumu môžete použiť aj koňak alebo whisky, záleží na vašich preferenciách.
Poľská orechová torta – Video recept:
Poľská orechová torta je nielen vizuálne atraktívna, ale aj výnimočne chutná. Jej jemný krém a nadýchaná orechová piškóta vytvárajú dokonalú harmóniu chutí. Vyskúšajte tento recept a presvedčte sa, prečo sa po nej vždy zapráši!
Súvisiace články:
Slávnostná torta s dvoma lahodnými krémami, čokoládou a lieskovými orieškami
Milka torta bez pečenia – rýchla a jednoduchá
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Lecker mit Sophie Mayer