Hľadáte neodolateľný dezert, ktorý očarí svojou chuťou a zároveň je jednoduchý na prípravu? Vyskúšajte náš francúzsky jablkový koláč! Kombinuje v sebe šťavnaté jablká, lahodnú krehkú kôrku a neodolateľnú vôňu vanilky.
Doprajte si kúsok Francúzska s naším francúzskym jablkovým koláčom. Tento klasický dezert poteší celú rodinu a stane sa hviezdou každej oslavy.
Francúzsky jablkový koláč
Ingrediencie:
Cesto:
- 2 malé vajíčka
- 5 PL cukru (100 g)
- 8 g vanilkového cukru
- 2 PL masla (40 g)
- 4 PL oleja (40 ml)
- 4 g prášku do pečiva (1 čajová lyžička)
- 3 veľké šálky hladkej múky (300 g)
- Forma s priemerom 26 cm, vymastená maslom
Plnka:
- 4 jablká (500 g)
- Šťava z polovice citróna + 1 PL citrónovej šťavy
- 4 PL cukru (80 g)
- 2 PL masla (40 g)
- 4 PL marhuľového džemu
- Vaječný žĺtok zmiešaný s 1 PL mlieka
- Nasekané mandle alebo arašidy
Na posypanie:
- Práškový cukor
Postup prípravy:
- Vo veľkej mise zmiešajte vajcia, cukor, vanilkový cukor, maslo a olej.
- Postupne pridávajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a miesite, až kým nevznikne hladké cesto.
- Rozdeľte cesto na polovicu. Jednu polovicu rozložte do vymastenej formy a potrite marhuľovým džemom.
- Jablká ošúpte, nastrúhajte a zmiešajte s citrónovou šťavou a cukrom.
- Na panvici rozpustite maslo, pridajte jablkovú zmes a cukor a na miernom ohni miešajte počas 10 minút. Následne zmes odstavte a nechajte vychladnúť.
- Na predpečené cesto potreté džemom rozložte jablkovú zmes.
- Druhú polovicu cesta vyvaľkajte a uložte na vrch koláča, pekne ho uhladte.
- Vaječný žĺtok zmiešajte s mliekom a touto zmesou potrite vrch koláča. Vrch posypte na drobno nasekanými mandľami alebo arašidmi.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C po dobu 30-35 minút, alebo kým koláč nie je pekne zlatistý.
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť a pred podávaním posypte práškovým cukrom.
Francúzsky jablkový koláč – Video recept:
Náš francúzsky jablkový koláč je perfektný dezert na každú príležitosť. Je ľahký na prípravu, chutný a zaručene očarí každého, kto ho ochutná. Tak neváhajte a vyskúšajte ho už dnes!