Search

Fantastický tvarohový koláč s mriežkou (Krakovský): Tento RECEPT si zamilujete!

krakovský tvarohový koláč
Krakovský tvarohový koláč

Obsah receptu

Ak máte radi tvarohové koláče, tento fantastický krakovský mrežovník si jednoducho zamilujete! Spája v sebe dokonalú harmóniu chutí a textúr: krehké, jemne maslové cesto tvorí základ aj ozdobnú mriežku na vrchu, pod ktorou sa ukrýva bohatá, vláčna a nadýchaná tvarohová plnka s hrozienkami. Celý koláč je navyše potretý jednoduchou, osviežujúcou polevou z kyslej smotany a cukru. Je to dezert, ktorý nielen úžasne chutí, ale aj krásne vyzerá.

Príprava krakovského tvarohového koláča síce vyžaduje trochu viac krokov, vrátane prípravy krehkého cesta a zvlášť plnky, no výsledok stojí za všetku námahu. Predpečenie spodného korpusu zaručí, že zostane pekne chrumkavý a nerozmočí sa od plnky. Tvarohová plnka odľahčená snehom z bielkov je krásne jemná a hrozienka jej dodávajú sladké prekvapenie. Tento koláč je ideálny na nedeľné popoludnie ku káve, na oslavu alebo len tak, keď chcete potešiť seba a svojich blízkych niečím výnimočným.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 40 minút + 30 minút chladenie cesta
  • Čas pečenia: cca 60-75 minút (vrátane predpečenia)
  • Čas chladenia: min. 4-6 hodín (ideálne cez noc)
  • Počet porcií: cca 12-16 kúskov
  • Náročnosť: Stredná
  • Forma: Okrúhla tortová forma (priemer cca 24-26 cm)

Potrebujeme

Krehké cesto:

  • 300 g hladkej múky (preosiatej)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva (cca 5-6 g)
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • 1 štipka soli
  • 150 g studeného masla (82% tuku), nakrájaného na kocky
  • 1 ks vajce (veľkosť M)
  • 50 g (cca 2-3 PL) kyslej smotany (14-18% tuku)

Tvarohová plnka:

  • cca 100-120 g hrozienok (ideálne sultánky)
  • (Voliteľné) Rum na namočenie hrozienok
  • 500 g jemného tvarohu (nie hrudkovitý, tučný alebo polotučný)
  • 3 ks vaječných žĺtkov
  • 120 g kryštálového alebo práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (8-10 g)
  • 60 ml plnotučného mlieka
  • 1 balíček Zlatého klasu alebo vanilkového pudingového prášku (cca 40 g)
  • 1 štipka soli
  • 3 ks vaječných bielkov

Smotanová poleva:

  • 100 g kyslej smotany (14-18% tuku)
  • 80 g práškového cukru (preosiateho)

Ostatné:

  • Maslo a hrubá múka na vymazanie a vysypanie formy

Postup prípravy

Príprava cesta a predpečenie základu:

  1. Cesto: V mise zmiešajte preosiatu hladkú múku, kypriaci prášok, kryštálový cukor, vanilkový cukor a štipku soli. Pridajte na kocky nakrájané studené maslo a prstami alebo robotom rýchlo spracujte na jemnú mrveničku.
  2. Pridajte vajce a kyslú smotanu a už len krátko spracujte, kým sa cesto nespojí do kompaktnej gule. Nemiešajte dlho!
  3. Cesto rozdeľte na dve časti – jednu väčšiu (cca 2/3) a jednu menšiu (cca 1/3). Každú časť zabaľte do potravinárskej fólie a dajte aspoň na 30 minút chladiť do chladničky.
  4. Forma a základ: Okrúhlu tortovú formu (priemer cca 24-26 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte hrubou múkou.
  5. Väčšiu časť (2/3) vychladeného cesta vyberte a na mierne pomúčenej doske ho roztlačte alebo opatrne vyvaľkajte na kruh o niečo väčší ako dno formy. Opatrne ho preneste do formy a prstami utlačte na dno. Zo zvyšku tejto časti cesta vytvarujte okraje vysoké asi 3-4 cm po obvode formy.
  6. Dno cesta vo forme popichajte na viacerých miestach vidličkou.
  7. Predpečenie: Rúru predhrejte na 180 °C (teplovzdušnú na 160°C). Formu s cestom vložte do predhriatej rúry a pečte približne 10-12 minút, kým cesto nie je svetlozlatisté a na povrchu pevné. Vyberte z rúry a nechajte mierne vychladnúť priamo vo forme. Teplotu v rúre znížte na 170°C (teplovzdušnú na 150°C).

Šľahaný karamel
TIP na dnes
Lahodný šľahaný karamel: Ideálny na koláče, dezerty aj palacinky

Príprava plnky:

  1. Hrozienka zalejte horúcou vodou alebo rumom a nechajte ich pár minút napučať. Potom ich dôkladne sceďte.
  2. V miske metličkou dohladka vymiešajte jemný tvaroh, žĺtky, kryštálový (alebo práškový) cukor, vanilkový cukor, mlieko, štipku soli a Zlatý klas (alebo pudingový prášok). Nepoužívajte ponorný mixér!
  3. Z 3 bielkov a štipky soli vyšľahajte elektrickým šľahačom tuhý sneh.
  4. Do tvarohovej zmesi najprv vmiešajte scedené hrozienka. Potom opatrne, na viackrát, stierkou zľahka vmiešajte tuhý sneh z bielkov. Snažte sa zachovať čo najviac nadýchanosti.

Dokončenie a pečenie koláča:

  1. Pripravenú tvarohovú plnku rovnomerne nalejte a rozotrite na predpečený korpus vo forme.
  2. Menšiu časť (1/3) vychladeného cesta vyberte z chladničky. Na pomúčenej doske ho rozvaľkajte na tenký plát (hrúbka cca 2-3 mm).
  3. Radielkom alebo nožom nakrájajte cesto na pásiky široké približne 1-1,5 cm.
  4. Z pripravených pásikov vytvorte na povrchu tvarohovej plnky ozdobnú mriežku. Pásiky ukladajte najprv jedným smerom a potom kolmo na ne druhým smerom. Konce pásikov jemne pritlačte k okraju cesta.
  5. Pripravený koláč vložte do rúry vyhriatej na 170 °C (teplovzdušná 150°C). Pečte približne 50-60 minút. Mriežka na povrchu by mala byť krásne zlatohnedá a tvarohová plnka by mala byť pevná (test špajdľou – zapichnutá do stredu plnky by mala vyjsť takmer čistá, môže byť mierne vlhká).

Chladenie a poleva:

  1. Upečený koláč vyberte z rúry. Dôležité: Nechajte ho úplne vychladnúť vo forme, ideálne najprv v pootvorenej vypnutej rúre (cca 30-60 minút), potom pri izbovej teplote na mriežke. Až úplne vychladnutý koláč dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 2-3 hodiny pred nanesením polevy.
  2. Poleva: V malej miske metličkou dohladka vymiešajte kyslú smotanu s preosiatym práškovým cukrom.
  3. Pripravenú polevu rovnomerne natrite na vrch vychladnutého koláča (na mriežku).
  4. Vráťte koláč do chladničky a nechajte polevu stuhnúť aspoň 1-2 hodiny (poleva nestuhne úplne napevno, zostane krémová).

Servírovanie:

  1. Pred podávaním opatrne prejdite tenkým nožom po obvode formy a uvoľnite okraj tortovej formy.
  2. Krakovský tvarohový koláč krájajte ostrým nožom namočeným v horúcej vode na trojuholníkové rezy a podávajte dobre vychladený.

Videorecept

Tipy

  1. Do tvarohovej plnky môžete pre vôňu pridať aj trochu nastrúhanej citrónovej alebo pomarančovej kôry.
  2. Namiesto hrozienok môžete použiť aj iné sušené ovocie (napr. brusnice, marhule nakrájané na kúsky) alebo ich úplne vynechať.
  3. Krehké cesto nemieste príliš dlho, pracovajte s ním rýchlo a udržujte ho čo najchladnejšie, aby bolo po upečení naozaj krehké.
  4. Ak chcete pevnejšiu polevu, môžete použiť recept na citrónovú polevu (práškový cukor + citrónová šťava) alebo bielu čokoládovú ganache.

Banánovo-čokoládový koláč
TIP na dnes
Rýchly banánovo-čokoládový koláč: Hotový za 5 minút a len z 3 ingrediencií

Tento fantastický tvarohový koláč s mriežkou (krakovský) je skutočným skvostom. Krehké cesto, vláčna plnka a svieža poleva tvoria dokonalú harmóniu, ktorú si zamilujete!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od NATÁLIINE RECEPTY, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty