Ak máte radi tvarohové koláče, tento fantastický krakovský mrežovník si jednoducho zamilujete! Spája v sebe dokonalú harmóniu chutí a textúr: krehké, jemne maslové cesto tvorí základ aj ozdobnú mriežku na vrchu, pod ktorou sa ukrýva bohatá, vláčna a nadýchaná tvarohová plnka s hrozienkami. Celý koláč je navyše potretý jednoduchou, osviežujúcou polevou z kyslej smotany a cukru. Je to dezert, ktorý nielen úžasne chutí, ale aj krásne vyzerá.
Príprava krakovského tvarohového koláča síce vyžaduje trochu viac krokov, vrátane prípravy krehkého cesta a zvlášť plnky, no výsledok stojí za všetku námahu. Predpečenie spodného korpusu zaručí, že zostane pekne chrumkavý a nerozmočí sa od plnky. Tvarohová plnka odľahčená snehom z bielkov je krásne jemná a hrozienka jej dodávajú sladké prekvapenie. Tento koláč je ideálny na nedeľné popoludnie ku káve, na oslavu alebo len tak, keď chcete potešiť seba a svojich blízkych niečím výnimočným.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 40 minút + 30 minút chladenie cesta
- Čas pečenia: cca 60-75 minút (vrátane predpečenia)
- Čas chladenia: min. 4-6 hodín (ideálne cez noc)
- Počet porcií: cca 12-16 kúskov
- Náročnosť: Stredná
- Forma: Okrúhla tortová forma (priemer cca 24-26 cm)
Potrebujeme
Krehké cesto:
- 300 g hladkej múky (preosiatej)
- 100 g kryštálového cukru
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva (cca 5-6 g)
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 1 štipka soli
- 150 g studeného masla (82% tuku), nakrájaného na kocky
- 1 ks vajce (veľkosť M)
- 50 g (cca 2-3 PL) kyslej smotany (14-18% tuku)
Tvarohová plnka:
- cca 100-120 g hrozienok (ideálne sultánky)
- (Voliteľné) Rum na namočenie hrozienok
- 500 g jemného tvarohu (nie hrudkovitý, tučný alebo polotučný)
- 3 ks vaječných žĺtkov
- 120 g kryštálového alebo práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (8-10 g)
- 60 ml plnotučného mlieka
- 1 balíček Zlatého klasu alebo vanilkového pudingového prášku (cca 40 g)
- 1 štipka soli
- 3 ks vaječných bielkov
Smotanová poleva:
- 100 g kyslej smotany (14-18% tuku)
- 80 g práškového cukru (preosiateho)
Ostatné:
- Maslo a hrubá múka na vymazanie a vysypanie formy
Postup prípravy
Príprava cesta a predpečenie základu:
- Cesto: V mise zmiešajte preosiatu hladkú múku, kypriaci prášok, kryštálový cukor, vanilkový cukor a štipku soli. Pridajte na kocky nakrájané studené maslo a prstami alebo robotom rýchlo spracujte na jemnú mrveničku.
- Pridajte vajce a kyslú smotanu a už len krátko spracujte, kým sa cesto nespojí do kompaktnej gule. Nemiešajte dlho!
- Cesto rozdeľte na dve časti – jednu väčšiu (cca 2/3) a jednu menšiu (cca 1/3). Každú časť zabaľte do potravinárskej fólie a dajte aspoň na 30 minút chladiť do chladničky.
- Forma a základ: Okrúhlu tortovú formu (priemer cca 24-26 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte hrubou múkou.
- Väčšiu časť (2/3) vychladeného cesta vyberte a na mierne pomúčenej doske ho roztlačte alebo opatrne vyvaľkajte na kruh o niečo väčší ako dno formy. Opatrne ho preneste do formy a prstami utlačte na dno. Zo zvyšku tejto časti cesta vytvarujte okraje vysoké asi 3-4 cm po obvode formy.
- Dno cesta vo forme popichajte na viacerých miestach vidličkou.
- Predpečenie: Rúru predhrejte na 180 °C (teplovzdušnú na 160°C). Formu s cestom vložte do predhriatej rúry a pečte približne 10-12 minút, kým cesto nie je svetlozlatisté a na povrchu pevné. Vyberte z rúry a nechajte mierne vychladnúť priamo vo forme. Teplotu v rúre znížte na 170°C (teplovzdušnú na 150°C).

Príprava plnky:
- Hrozienka zalejte horúcou vodou alebo rumom a nechajte ich pár minút napučať. Potom ich dôkladne sceďte.
- V miske metličkou dohladka vymiešajte jemný tvaroh, žĺtky, kryštálový (alebo práškový) cukor, vanilkový cukor, mlieko, štipku soli a Zlatý klas (alebo pudingový prášok). Nepoužívajte ponorný mixér!
- Z 3 bielkov a štipky soli vyšľahajte elektrickým šľahačom tuhý sneh.
- Do tvarohovej zmesi najprv vmiešajte scedené hrozienka. Potom opatrne, na viackrát, stierkou zľahka vmiešajte tuhý sneh z bielkov. Snažte sa zachovať čo najviac nadýchanosti.
Dokončenie a pečenie koláča:
- Pripravenú tvarohovú plnku rovnomerne nalejte a rozotrite na predpečený korpus vo forme.
- Menšiu časť (1/3) vychladeného cesta vyberte z chladničky. Na pomúčenej doske ho rozvaľkajte na tenký plát (hrúbka cca 2-3 mm).
- Radielkom alebo nožom nakrájajte cesto na pásiky široké približne 1-1,5 cm.
- Z pripravených pásikov vytvorte na povrchu tvarohovej plnky ozdobnú mriežku. Pásiky ukladajte najprv jedným smerom a potom kolmo na ne druhým smerom. Konce pásikov jemne pritlačte k okraju cesta.
- Pripravený koláč vložte do rúry vyhriatej na 170 °C (teplovzdušná 150°C). Pečte približne 50-60 minút. Mriežka na povrchu by mala byť krásne zlatohnedá a tvarohová plnka by mala byť pevná (test špajdľou – zapichnutá do stredu plnky by mala vyjsť takmer čistá, môže byť mierne vlhká).
Chladenie a poleva:
- Upečený koláč vyberte z rúry. Dôležité: Nechajte ho úplne vychladnúť vo forme, ideálne najprv v pootvorenej vypnutej rúre (cca 30-60 minút), potom pri izbovej teplote na mriežke. Až úplne vychladnutý koláč dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 2-3 hodiny pred nanesením polevy.
- Poleva: V malej miske metličkou dohladka vymiešajte kyslú smotanu s preosiatym práškovým cukrom.
- Pripravenú polevu rovnomerne natrite na vrch vychladnutého koláča (na mriežku).
- Vráťte koláč do chladničky a nechajte polevu stuhnúť aspoň 1-2 hodiny (poleva nestuhne úplne napevno, zostane krémová).
Servírovanie:
- Pred podávaním opatrne prejdite tenkým nožom po obvode formy a uvoľnite okraj tortovej formy.
- Krakovský tvarohový koláč krájajte ostrým nožom namočeným v horúcej vode na trojuholníkové rezy a podávajte dobre vychladený.
Videorecept
Tipy
- Do tvarohovej plnky môžete pre vôňu pridať aj trochu nastrúhanej citrónovej alebo pomarančovej kôry.
- Namiesto hrozienok môžete použiť aj iné sušené ovocie (napr. brusnice, marhule nakrájané na kúsky) alebo ich úplne vynechať.
- Krehké cesto nemieste príliš dlho, pracovajte s ním rýchlo a udržujte ho čo najchladnejšie, aby bolo po upečení naozaj krehké.
- Ak chcete pevnejšiu polevu, môžete použiť recept na citrónovú polevu (práškový cukor + citrónová šťava) alebo bielu čokoládovú ganache.

Tento fantastický tvarohový koláč s mriežkou (krakovský) je skutočným skvostom. Krehké cesto, vláčna plnka a svieža poleva tvoria dokonalú harmóniu, ktorú si zamilujete!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od NATÁLIINE RECEPTY, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.