Hľadáte inšpiráciu na ľahký, čerstvý a farebný obed, ktorý vás dokonale zasýti, no nezaťaží? Toto fantastické zeleninové rizoto je stelesnením leta na tanieri! Je plné sladkej papriky, šťavnatých paradajok a ďalšej chrumkavej zeleniny, ktorá spolu s voňavou jazmínovou ryžou vytvára dokonalú harmóniu chutí. Vďaka svojej jednoduchosti a rýchlosti je ideálnou voľbou na obed počas rušného pracovného týždňa alebo na ľahkú večeru. Pripravte si zdravé a výživné jedlo, ktoré prinesie tie najlepšie chute letnej záhrady priamo na váš stôl.
Tento recept predstavuje takzvané “sypané rizoto” v štýle pilafu, ktoré je na prípravu veľmi vďačné a vždy sa podarí. Jeho veľkou výhodou je aj všestrannosť – chutí fantasticky nielen čerstvo uvarené a teplé, ale aj na druhý deň ako osviežujúci studený šalát. Je to skvelý spôsob, ako chutne a efektívne zužitkovať čerstvú sezónnu zeleninu. Poďte si s nami uvariť tento jednoduchý a lahodný pokrm!
- Čas prípravy: cca 10 minút
- Čas varenia: cca 25 minút (vrátane odstátia ryže)
- Počet porcií: 2-3 porcie
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 250 g jazmínovej ryže
- 500 ml horúcej vody alebo zeleninového vývaru
- 4 PL rastlinného oleja (cca 50 ml)
- 1 ks stredne veľkej cibule
- 1 ks zelenej papriky
- 2 ks zrelých paradajok
- 1/2 ČL cukru
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
- kúsok pálivej papričky alebo štipka čili (voliteľné)
- 2-3 PL konzervovanej kukurice (voliteľné)
- 2-3 PL konzervovaného hrášku (voliteľné)
Postup prípravy
Príprava zeleninového základu
- Najprv si pripravíme ryžu. Dôkladne ju prepláchneme pod studenou tečúcou vodou, kým voda nezostane takmer číra. Necháme ju v sitku odkvapkať.
- Zeleninu si očistíme. Cibuľu nasekáme nadrobno, papriku zbavíme jadierok a nakrájame na malé kocky. Paradajky zbavíme šupky a takisto ich nakrájame na kocky.
- Tip: Paradajky sa vám budú lúpať ľahšie, ak na ich spodnej strane narežete krížik, na minútu ich ponoríte do vriacej vody a následne schladíte v studenej. Šupka pôjde dole takmer sama.
- V stredne veľkom hrnci alebo hlbšej panvici rozohrejeme na strednom plameni olej. Pridáme cibuľu a restujeme ju dozlatista, približne 2-3 minúty.
- K cibuli pridáme nakrájanú papriku (a prípadne aj pálivú papričku) a za občasného miešania restujeme ďalšie 3-4 minúty, kým paprika nezačne mäknúť.
- Vmiešame nakrájané paradajky a pol lyžičky cukru, ktorý pomôže vyvážiť ich kyslosť. Varíme asi 2 minúty, kým sa paradajky nezačnú rozpadávať a nevytvoria hustejší základ.
Varenie rizota a dokončenie
- Do zeleninového základu vsypeme odkvapkanú ryžu. Za stáleho miešania ju asi 1-2 minúty restujeme, aby sa obalila v oleji a uvoľnila svoju arómu.
- Ryžu zalejeme horúcou vodou alebo vývarom. Ochutíme soľou, čiernym korením a privedieme do varu.
- Hneď ako zmes začne vrieť, zmiernime plameň na minimum, hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme pomaly variť presne 15 minút.
- Po 15 minútach hrniec odstavíme z ohňa. Dôležité: Vôbec neodkrývame ani nemiešame! Necháme rizoto pod pokrievkou odpočívať ďalších 5-10 minút. Ryža vstrebe všetku zvyšnú paru a bude dokonale mäkká a sypká.
- Ak používame konzervovanú zeleninu, pridáme ju k ryži tesne pred odstavením z ohňa alebo ju vmiešame až po finálnom odpočinku.
- Pred podávaním rizoto zľahka prekypríme vidličkou a podľa potreby dochutíme.
Videorecept
Tipy
- Pre bohatšiu a plnšiu chuť vždy používam namiesto horúcej vody kvalitný zeleninový vývar. Rozdiel je naozaj cítiť.
- Rada do tohto rizota pridávam aj inú zeleninu, ktorú mám práve v chladničke. Skvele sa hodí napríklad nastrúhaná mrkva, cuketa nakrájaná na kocky alebo pár čerstvých šampiňónov.
- Ak chcem z tohto jedla urobiť sýtejší obed, niekedy do základu pridám na kocky nakrájané kuracie prsia a orestujem ich spolu s cibuľou hneď na začiatku.
- Na záver rizoto vždy posypem čerstvými bylinkami. Najradšej mám nasekanú petržlenovú vňať alebo čerstvú bazalku, ktorá mu dodá úžasnú sviežosť.
Toto jednoduché a zdravé rizoto je dokonalým príkladom toho, ako sa dá z pár surovín vykúzliť chutné a farebné jedlo. Prajeme vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Аза Геворгян, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.