Pamätáte si na tú omamnú vôňu, ktorá sa šírila z babičkinej kuchyne, keď sa pieklo niečo sladké? Presne takú atmosféru vám doma vykúzlia tieto fantastické jablkové taštičky. Každý kúsok je malým pokladom, ktorý v sebe ukrýva dokonale krehké, vláčne cesto a srdce plné šťavnatých jabĺk, škorice a vanilky. Je to dezert, ktorý pohladí na duši, zohreje pri srdci a okamžite vás prenesie do detstva. Tento recept je taký jednoduchý a pritom výsledok je absolútne božský. Pripravte sa na vlnu komplimentov!
Príprava je skutočne hračka a nezaberie vám veľa času. Cesto je vymiesené za pár minút a jablková plnka je hotová, kým si uvaríte kávu. Celý proces od misky až po horúci plech je prekvapivo rýchly. Nebojte sa toho, aj keď nie ste skúsený pekár, s naším podrobným postupom to zvládnete na jednotku. Tak poďme na to, upečme si spolu túto dobrotu!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas varenia (plnka): cca 3 minúty
- Čas pečenia: 20 minút
- Počet porcií/kusov: cca 24 kusov (1 veľký plech na pečenie)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Jablková plnka:
- 2 ks väčších jabĺk (ideálne šťavnatejšej a pevnejšej odrody)
- 2 PL kryštálového cukru (množstvo upravte podľa sladkosti jabĺk)
- 1 ČL mletej škorice (alebo podľa chuti)
- 1 PL masla
Na krehké cesto:
- 1 ks vajca (veľkosť M)
- 1 štipka soli
- 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
- 60 g kryštálového cukru
- 2 PL kukuričného škrobu (cca 20 g)
- 50 ml rastlinného oleja (napr. slnečnicového)
- 2 PL bieleho smotanového jogurtu (s obsahom tuku aspoň 3 %)
- 1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 250 g hladkej múky (preosiatej)
Na dokončenie:
- práškový cukor na posypanie (podľa chuti)
Postup prípravy
Príprava šťavnatej plnky:
- Jablká umyjeme, ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nastrúhame na hrubom strúhadle.
- Na panvici roztopíme maslo. Pridáme nastrúhané jablká, kryštálový cukor a škoricu. Za stáleho miešania restujeme približne 3 minúty, kým jablká nezmäknú a nepustia šťavu. Zmes potom odstavíme a necháme úplne vychladnúť.
Vymiesenie vláčneho cesta:
- Vo väčšej mise vyšľaháme celé vajce so štipkou soli, vanilkovým a kryštálovým cukrom do svetlej peny.
- K vaječnej zmesi postupne prišľaháme olej, biely jogurt a kukuričný škrob.
- V samostatnej miske zmiešame hladkú múku s kypriacim práškom. Dôležité: Pre najjemnejšie cesto bez hrudiek odporúčame zmes preosiať. Múčnu zmes potom postupne zapracujeme do tekutých surovín a vypracujeme hladké, nelepivé cesto.
Tvarovanie a pečenie taštičiek:
- Cesto preložíme na jemne pomúčenú dosku a vyvaľkáme na plát v tvare obdĺžnika s hrúbkou približne 3-4 mm. Okraje môžeme zarovnať nožom pre presnejší tvar.
- Na polovicu plátu cesta ukladáme lyžičkou v pravidelných radoch kôpky vychladnutej jablkovej plnky.
- Druhú polovicu cesta preložíme cez plnku a okraje okolo každej kôpky jemne popritláčame prstami. Pomocou radielka alebo noža nakrájame cesto na jednotlivé štvorcové taštičky.
- Každú taštičku ešte po okrajoch poriadne stlačíme vidličkou, aby sme ju uzavreli a plnka počas pečenia nevytiekla.
- Taštičky opatrne prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C po dobu približne 20 minút, alebo kým nie sú na povrchu krásne zlatisté.
- Upečené taštičky necháme na plechu mierne vychladnúť. Pred podávaním ich štedro posypeme práškovým cukrom a servírujeme.
Videorecept
Tipy
- Niekedy do jablkovej plnky rada pridám aj za hrsť nasekaných vlašských orechov alebo hrozienok namočených v rume pre ešte bohatšiu chuť.
- Ak chcem mať cesto ešte o niečo krehkejšie, časť oleja (asi 20 ml) nahradím rozpusteným a vychladnutým maslom.
- Tieto taštičky sú fantastické len tak, ale pre slávnostnejšiu verziu ich podávam ešte teplé s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo s trochou vanilkového krému.
- Ak sa mi nejaké taštičky zvýšia, skladujem ich v uzatvárateľnej nádobe pri izbovej teplote, kde vydržia mäkké aj na druhý deň. Môžem ich aj krátko ohriať v mikrovlnke.
Verím, že tento recept na domáce jablkové taštičky vám prinesie veľa radosti. Sú naozaj jednoduché a výsledok je taký lahodný, že sa stanú stálicou vo vašej kuchyni. Prajem vám príjemné pečenie a dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Ricette dolce facili, no mierne sme ho upravili.