Search

Fantastické indické placky Roti s cviklou: Tento RECEPT vás prenesie do Indie

indické placky roti
indické placky roti

Obsah receptu

Máte chuť na niečo exotické, no zároveň jednoduché a zdravé? Pripravte si tieto fantastické indické placky Roti, ktorým dodáva krásnu farbu a jemne sladkastú chuť cvikla! S týmto RECEPTOM sa vám podarí pripraviť mäkké, vláčne placky plné vône orientálnych korenín, ktoré vás v myšlienkach prenesú priamo do Indie. Sú skvelé ako príloha ku kari omáčkam, k rôznym dipom, alebo len tak samotné, potreté maslom. Je to skvelý spôsob, ako si spestriť jedálniček a ochutnať niečo nové.

Nebojte sa prípravy, je to naozaj jednoduché. V podstate len zmiešate cviklové pyré s múkou a koreninami a vypracujete cesto, ktoré sa nemusí ani dlho miesiť. Potom už len vaľkáte tenké placky a na suchej panvici ich opekáte. Ukážeme si, ako na to, aby boli mäkké a pekne sa nafúkli.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20 minút (plus čas na uvarenie cvikly)
  • Čas opekania: cca 15-20 minút
  • Počet porcií: cca 8-10 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • cca 250 g varenej alebo pečenej červenej repy (cvikly)
  • cca 300 g hladkej pšeničnej múky (ideálne celozrnnej “Atta”) + na podsypanie
  • 1-2 zelené čili papričky (podľa chuti)
  • 1 ČL zázvorovo-cesnakovej pasty (alebo 1 strúčik cesnaku a kúsok zázvoru)
  • ½ ČL amchoor (sušené mango)
  • ½ ČL ajwain (koptská rasca)
  • ½ ČL garam masala
  • ½ ČL mletej rímskej rasce
  • 2 PL rastlinného oleja
  • 1 ČL soli
  • cca 100 ml vlažnej vody (podľa potreby)
  • čerstvé lístky koriandra (malá hrsť)
  • rozpustené maslo alebo ghee na potretie

Postup prípravy

Príprava cesta:

  1. Uvarenú a ošúpanú cviklu rozmixujeme v mixéri spolu s čili papričkami (množstvo podľa odvahy), zázvorovo-cesnakovou pastou a trochou vody na hladké pyré.
  2. Vo veľkej mise zmiešame múku, soľ a všetky suché koreniny (amchoor, ajwain, garam masala, rímska rasca).
  3. Do sypkej zmesi pridáme cviklové pyré, olej a nadrobno nasekané lístky koriandra.
  4. Začneme spracovávať cesto a postupne po troškách pridávame vlažnú vodu, až kým nevznikne mäkké, hladké a nelepivé cesto. Dôkladne ho miesime aspoň 5 minút.
  5. Hotové cesto potrieme trochou oleja, prikryjeme utierkou a necháme odpočívať aspoň 15-20 minút.

Tvarovanie a opekanie placiek:

  1. Odpočinuté cesto rozdelíme na 8 až 10 rovnakých častí a z každej vytvarujeme guličku.
  2. Pripravíme si suchú, ťažšiu panvicu (ideálne liatinovú) a rozohrejeme ju na stredne silnom plameni.
  3. Každú guličku obalíme v múke a na pomúčenej doske vyvaľkáme na veľmi tenkú okrúhlu placku (roti).
  4. Opekanie: Placku položíme na horúcu suchú panvicu. Opekáme asi 30-60 sekúnd, kým sa na nej nezačnú tvoriť bublinky.
  5. Placku otočíme a opekáme z druhej strany. Čistou utierkou alebo obracačkou môžeme zľahka stláčať okraje placky, čo jej pomôže nafúknuť sa.
  6. Keď je placka prepečená z oboch strán s typickými hnedými škvrnami, je hotová.
  7. Dôležitý krok: Každú horúcu, čerstvo upečenú placku ihneď štedro potrieme rozpusteným maslom alebo ghee. Ukladáme ich na seba na tanier, aby ostali mäkké.
  8. Podávame ešte teplé ako prílohu k indickým omáčkam alebo s jogurtovým dipom.

Videorecept

Tipy

  1. S cestom pracujem pomerne rýchlo a nenechávam ho zbytočne dlho stáť na vzduchu, aby neobschlo. Ak ho nespracujem hneď, prikryjem ho vlhkou utierkou.
  2. Ak sa mi placka na panvici nechce nafúknuť, niekedy ju po opečení z oboch strán na pár sekúnd chytím kliešťami a podržím priamo nad plameňom plynového horáka. Vtedy sa nafúkne ako balón.
  3. Ak nemám čerstvý koriander, radšej ho vynechám. Sušený nemá tú správnu chuť. Namiesto neho môžem pridať trochu nasekanej mäty pre sviežosť.
  4. Pre jemnejšiu chuť niekedy do cesta pridám aj lyžicu bieleho jogurtu. Placky sú potom ešte o kúsok mäkšie.

Verím, že vás tento farebný a voňavý recept poteší a prinesie kúsok exotiky aj na váš stôl. Tieto placky sú dôkazom, že aj bežná cvikla sa dá pripraviť naozaj zaujímavo. Prajem vám dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od Tasty Appetite, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty