Torta Maminkina výšivka predstavuje kombináciu tradičných receptov a precíznej dekorácie inspirovanej výšivkou.
Torta Maminkina výšivka nie je len dezert, je to cesta späť k maminke do kuchyne, kde každý vzor na výšivke a každé zrniečko cukru rozpráva príbeh tradície. Pripravte sa na prežitie kulinárskeho dobrodružstva s receptom, ktorý zdedila naša rodina a teraz sa s vami delí o tento klenot.
Torta Maminkina výšivka
Ingrediencie:
Čerešňový základ:
- 380 g hladkej múky
- 10 g prášku do pečiva
- 75 g práškového cukru
- 50 g kvalitného kakaa
- 175 g chladeného masla nakrájaného na malé kocky
- 4 žĺtky
- 175 g kyslej smotany (20% tuku)
- 4 bielka
- 130 g práškového cukru
- 80 g pudingového prášku (čerešňového alebo iného ovocného príchute)
- 300 g mrazených čerešní
Citrónový základ:
- 380 g hladkej múky
- 10 g prášku do pečiva
- 75 g práškového cukru
- 50 g kvalitného kakaa
- 175 g chladeného masla nakrájaného na malé kocky
- 4 žĺtky
- 175 g kyslej smotany (20% tuku)
- 4 bielka
- 130 g práškového cukru
- 80 g citrónového pudingového prášku
- 200g na hrubo nakájaných vlašských orechov
Smotanový krém:
- 4 žĺtky
- 20 g vanilkového cukru
- 120 g kryštálového cukru
- 20 g hladkej múky
- 300 g kyslej smotany (20% tuku)
- 200 g masla
Čerešňový pudingový krém:
- 200 ml kompótovej čerešňovej šťavy
- 25 g kukuričného škrobu alebo vanilkového pudingu
- 120 g kryštálového cukru
- 100 g masla
Postup prípravy:
Čerešňový základ:
- Najskôr preosejeme múku s práškom do pečiva, cukrom a kakaom a premiešame ich, aby boli všetky suché zložky dokonale zmiešané.
- V kuchynskom robote s nožovým nádstavcom spojíme suchú zmes s chladeným maslom, až kým nevznikne konzistencia podobná strúhanke. Tento proces by mal trvať asi 15 sekúnd.
- Potom pridáme žĺtky a kyslú smotanu a všetko spolu krátko premiešame, približne 15-20 sekúnd, aby sme vytvorili cesto.
- Cesto rozdelíme na štyri časti: dve menšie po 185 g a dve väčšie po 250 g. Každú časť zabalíme do potravinovej fólie, zatlačíme dlaňou a umiestnime ich do mrazničky na 30 minút.
- Štyri bielka vyšľaháme do peny. Postupne pridávame 130 g práškového cukru.
- Do vyšľahanej peny vmiešame čerešňový pudingový prášok, až kým nevznikne homogénna hmota.
- Na plech o rozmeroch 36×28 cm s vysokými stenami položíme papier na pečenie. Nastrúhame zamrznuté cesto o hmotnosti 250 g, rozotrieme čerešňovú penu a posypeme 300 g mrazených čerešní. Na čerešne nastrúhame jedno menšie cesto o hmotnosti 185 g.
- Pečieme v predhriatej rúre na 170 °C s horným a spodným ohrevom, približne 30 minút.
- Úplne vychladnutú tortu rozkrojíme na dve časti, každú o veľkosti 18×28 cm.
Citrónový základ:
- Citrónový základ pripravíme rovnakým spôsobom ako čerešňový, avšak namiesto čerešňového pudingu pridáme citrónový a namiesto čerešní použijeme hrubo nakrájané vlašské orechy.
Krém z kyslej smotany:
- Pre krém v hrnci zmiešame 4 žĺtky, 20 g vanilkového cukru a 120 g kryštálového cukru do hladka. Pridáme 20 g hladkej múky a premiešame. Následne pridáme 300 g kyslej smotany a opäť vymiešame do hladka. Varíme na miernom ohni, kým nezhustne, pričom stále miešame. Pozor, hmota má tendenciu sa pripekať. Potom zmes ochladíme na teplotu asi 30-35 stupňov Celzia. Maslo vyšľaháme do nadýchanej konzistencie asi 7-8 minút. Postupne, po lyžiciach, pridávame krém a miešame. Tri polievkové lyžice krému si odložíme bokom na ozdobenie torty a zvyšok rozdelíme na dve rovnaké časti.
Čerešňový pudingový krém:
- Do hrnca vložíme 200 ml čerešňovej pudingovej šťavy a pridáme 25 g kukuričného škrobu alebo vanilkového pudingu. Za stáleho miešania varíme, kým nezhustne. Potom necháme vychladiť na približne 30 stupňov a prikryjeme potravinovou fóliou, aby sa nevytvorila na povrchu krému kôrka.
- Keď je čerešňový pudingový krém vychladnutý, 100 g masla vyšľaháme na nízkej rýchlosti. Potom, po jednej polievkovej lyžici, postupne pridávame čerešňový krém, až kým nie je všetko dôkladne zmiešané a hladké.
Skladanie torty:
- Na skladanie torty položíme čerešňový základ a natrieme naň polovicu pripraveného smotanového krému, ktorý pekne zarovnáme. Následne položíme citrónový základ a natrieme ho čerešňovým pudingovým krémom, ktorý opäť hladko uhladíme. Citrónový základ položíme na vrstvu krému, tentokrát otočený na opačnú stranu, a mierne na neho pritlačíme, aby sa základy spojili s krémom. Potom natrieme druhú časť smotanového krému a uhladíme. Na tento krém položíme poslednú čerešňovú vrstvu, opäť otočenú opačne, a pritlačíme. Na vrch torty natrieme zvyšok smotanového krému, ktorý sme si odložili bokom, a tortu uložíme do chladničky na 8-12 hodín, aby dobre stuhla.
Hotová torta by mala mať hmotnosť približne 2800 g a výšku 7,5 cm.
Dobrú chuť!
Torta Maminkina výšivka – Video recept
Torta Maminkina výšivka je viac než len sladká pochúťka; je to prepojenie s minulosťou a pocta rodinnej tradície. S láskou pripravená, každý kúsok tohto dezertu je sľubom nezabudnuteľného zážitku!
Súvisiace články:
Jemná čokoládová torta: Klasická torta, akú nám robievali naše mamy na narodeniny
Veľmi chutná domáca torta Milka: V našej rodine je najobľúbenejšia!
Anjelská karamelová torta: Po 10 minútach z nej nezostal žiadny kúsok!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Львівські пляцки | Леся Кравецька