Search

Expresný kapustový šalát na zimu (aj na hneď!): Hotový za pár minút

kapustový šalát na zimu
kapustový šalát na zimu

Obsah receptu

Hľadáte recept na ten najlepší chrumkavý kapustový šalát, ktorý si môžete urobiť do zásoby na zimu, ale maškrtiť na ňom už o pár hodín? Potom je tento expresný RECEPT presne pre vás! Je hotový za pár minút a výsledok je fantastický. Zabudnite na zložité postupy, tento šalát je neuveriteľne jednoduchý a vďaka overenému sladkokyslému nálevu aj neskutočne chutný. Je to dokonalá príloha k pečenému mäsu, rezňom, alebo len tak, ako svieži vitamínový šalát kedykoľvek počas roka.

Kúzlo tohto receptu je v príprave horúceho nálevu, ktorým sa zelenina zaleje. Vďaka tomu kapusta a mrkva príjemne zmäknú, no stále ostanú krásne chrumkavé. Nemusíte čakať na žiadne kvasenie, šalát je po vychladnutí pripravený na jedenie. Ukážeme si, ako jednoducho si pripraviť túto dobrotu, ktorá sa u vás doma určite udomácni.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 25 minút
  • Čas odležania: minimálne pár hodín
  • Počet porcií: cca 3-4 stredne veľké poháre (à 720 ml)
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Na šalát:

  • 1 kg bielej hlávkovej kapusty
  • 200 g mrkvy
  • 1 stredne veľká cibuľa (voliteľné)

Na sladkokyslý nálev:

  • 1 liter vody
  • 200 ml octu (8%)
  • 150 g kryštálového cukru
  • 2 PL soli (cca 40 g)
  • 1 ČL celej rasce
  • pár guličiek celého čierneho korenia

Postup prípravy

Príprava zeleniny a pohárov:

  1. Kapustu očistíme, zbavíme hlúbu a nastrúhame na tenké rezance. Mrkvu ošúpeme a nastrúhame nahrubo. Cibuľu (ak používame) nakrájame na tenké polmesiačiky.
  2. Všetku pripravenú zeleninu dáme do veľkej misy a rukami dobre premiešame.
  3. Pripravíme si dokonale čisté zaváracie poháre a viečka.

Príprava nálevu a plnenie:

  1. V hrnci zmiešame všetky suroviny na nálev: vodu, ocot, cukor, soľ, rascu a čierne korenie.
  2. Za občasného miešania privedieme nálev k varu a krátko povaríme (asi 1-2 minúty), aby sa cukor a soľ úplne rozpustili.
  3. Zeleninovú zmes natlačíme do pripravených pohárov. Tlačíme ju pomerne napevno, aby sa do pohára vošlo čo najviac.
  4. Ešte horúcim nálevom zalejeme zeleninu v pohároch tak, aby bola úplne ponorená a nálev siahal približne 1-2 cm pod okraj pohára.
  5. Okraje pohárov dôkladne utrieme dosucha a pevne uzavrieme čistými viečkami.
  6. Poháre necháme úplne vychladnúť pri izbovej teplote. Po vychladnutí skladujeme v chladničke alebo na chladnom a tmavom mieste.
  7. Šalát je najlepší, keď sa nechá odležať aspoň 24 hodín, ale konzumovať sa dá prakticky ihneď po vychladnutí.

Videorecept

Tipy

  1. Do nálevu niekedy pridám aj pár guličiek nového korenia alebo bobkový list pre ešte bohatšiu chuť. Pred zalievaním ich ale vyberiem.
  2. Ak mám rád pikantné, pridám do každého pohára aj malý kúsok feferónky alebo pár plátkov chrenu.
  3. Pre krajšiu farbu niekedy použijem namiesto bielej kapusty červenú. Šalát je potom nádherne fialový.
  4. Tento šalát je nielen skvelá príloha, ale ja ho používam aj ako základ do sendvičov alebo burgerov namiesto kupovanej “coleslaw” verzie. Stačí pridať trochu majonézy.

Verím, že si tento jednoduchý a rýchly kapustový šalát obľúbite. Je to skvelý spôsob, ako si pripraviť chrumkavú a sviežu prílohu, ktorá sa hodí takmer ku všetkému. Prajem vám dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od Vaření s Jančou, no mierne sme ho upravili.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty