Hľadáte recept na ten najlepší chrumkavý kapustový šalát, ktorý si môžete urobiť do zásoby na zimu, ale maškrtiť na ňom už o pár hodín? Potom je tento expresný RECEPT presne pre vás! Je hotový za pár minút a výsledok je fantastický. Zabudnite na zložité postupy, tento šalát je neuveriteľne jednoduchý a vďaka overenému sladkokyslému nálevu aj neskutočne chutný. Je to dokonalá príloha k pečenému mäsu, rezňom, alebo len tak, ako svieži vitamínový šalát kedykoľvek počas roka.
Kúzlo tohto receptu je v príprave horúceho nálevu, ktorým sa zelenina zaleje. Vďaka tomu kapusta a mrkva príjemne zmäknú, no stále ostanú krásne chrumkavé. Nemusíte čakať na žiadne kvasenie, šalát je po vychladnutí pripravený na jedenie. Ukážeme si, ako jednoducho si pripraviť túto dobrotu, ktorá sa u vás doma určite udomácni.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas odležania: minimálne pár hodín
- Počet porcií: cca 3-4 stredne veľké poháre (à 720 ml)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na šalát:
- 1 kg bielej hlávkovej kapusty
- 200 g mrkvy
- 1 stredne veľká cibuľa (voliteľné)
Na sladkokyslý nálev:
- 1 liter vody
- 200 ml octu (8%)
- 150 g kryštálového cukru
- 2 PL soli (cca 40 g)
- 1 ČL celej rasce
- pár guličiek celého čierneho korenia
Postup prípravy
Príprava zeleniny a pohárov:
- Kapustu očistíme, zbavíme hlúbu a nastrúhame na tenké rezance. Mrkvu ošúpeme a nastrúhame nahrubo. Cibuľu (ak používame) nakrájame na tenké polmesiačiky.
- Všetku pripravenú zeleninu dáme do veľkej misy a rukami dobre premiešame.
- Pripravíme si dokonale čisté zaváracie poháre a viečka.
Príprava nálevu a plnenie:
- V hrnci zmiešame všetky suroviny na nálev: vodu, ocot, cukor, soľ, rascu a čierne korenie.
- Za občasného miešania privedieme nálev k varu a krátko povaríme (asi 1-2 minúty), aby sa cukor a soľ úplne rozpustili.
- Zeleninovú zmes natlačíme do pripravených pohárov. Tlačíme ju pomerne napevno, aby sa do pohára vošlo čo najviac.
- Ešte horúcim nálevom zalejeme zeleninu v pohároch tak, aby bola úplne ponorená a nálev siahal približne 1-2 cm pod okraj pohára.
- Okraje pohárov dôkladne utrieme dosucha a pevne uzavrieme čistými viečkami.
- Poháre necháme úplne vychladnúť pri izbovej teplote. Po vychladnutí skladujeme v chladničke alebo na chladnom a tmavom mieste.
- Šalát je najlepší, keď sa nechá odležať aspoň 24 hodín, ale konzumovať sa dá prakticky ihneď po vychladnutí.
Videorecept
Tipy
- Do nálevu niekedy pridám aj pár guličiek nového korenia alebo bobkový list pre ešte bohatšiu chuť. Pred zalievaním ich ale vyberiem.
- Ak mám rád pikantné, pridám do každého pohára aj malý kúsok feferónky alebo pár plátkov chrenu.
- Pre krajšiu farbu niekedy použijem namiesto bielej kapusty červenú. Šalát je potom nádherne fialový.
- Tento šalát je nielen skvelá príloha, ale ja ho používam aj ako základ do sendvičov alebo burgerov namiesto kupovanej “coleslaw” verzie. Stačí pridať trochu majonézy.
Verím, že si tento jednoduchý a rýchly kapustový šalát obľúbite. Je to skvelý spôsob, ako si pripraviť chrumkavú a sviežu prílohu, ktorá sa hodí takmer ku všetkému. Prajem vám dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Vaření s Jančou, no mierne sme ho upravili.