Hľadáte zdravšiu a ľahšiu alternatívu ku klasickej majonéze, ktorá je zároveň jemná, lahodná a plná chuti? Potom je tento RECEPT na majonézu bez oleja s kurkumou a čerstvými bylinkami presne pre vás! Ide skôr o krémový dip či nátierku na báze varených vajec a smotany, no svojou textúrou a všestrannosťou dokáže skvele nahradiť tradičnú majonézu. Je expresne rýchla na prípravu a jej chuť si jednoducho zamilujete. Perfektná k mäsu, do šalátov alebo len tak, na čerstvé pečivo!
Táto “majonéza” bez oleja je dôkazom, že aj zdravšie verzie obľúbených pochúťok môžu byť nesmierne chutné. Vďaka vareným vajíčkam má krásne krémovú konzistenciu, kurkuma jej dodá nielen nádhernú farbu, ale aj zdravotné benefity, a čerstvá petržlenová vňať s cesnakom a oreganom ju dokonale dochutia. Pripravte si ju doma a presvedčte sa sami, aká jednoduchá a delikátna môže byť!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 10 minút (aktívna práca)
- Čas varenia vajec: 10 minút
- Čas chladenia vajec: cca 15-20 minút
- Počet porcií: 1 dávka (cca 400-450 ml, čo zodpovedá približne 8 menším porciám po cca 50 ml)
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
- 4 ks vajec (veľkosť M)
- 200 ml hustej kyslej smotany (s obsahom tuku aspoň 16%, dobre vychladenej)
- 2 strúčiky cesnaku (olúpaného)
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate (umytá)
- ½ ČL mletej kurkumy
- ½ ČL sušeného oregana
- čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
- soľ (podľa chuti)
Postup prípravy
Príprava vajec:
- Najprv si uvaríme vajíčka natvrdo. Vložíme ich do menšieho hrnca, zalejeme studenou vodou tak, aby boli úplne ponorené, a privedieme do varu. Od bodu varu ich varíme presne 10 minút.
- Po 10 minútach varenia vajcia ihneď scedíme a zalejeme studenou vodou (môžeme pridať aj kocky ľadu), aby sme zastavili proces varenia a ľahšie sa nám neskôr olupovali. Necháme ich úplne vychladnúť.
- Vychladnuté vajcia ošúpeme a pre lepšie rozmixovanie ich môžeme prekrojiť na polovice alebo na menšie kúsky.
Mixovanie “majonézy”:
- Do nádoby mixéra (ideálny je ponorný mixér s vyššou nádobou, alebo menší stolný food processor) vlejeme dobre vychladenú kyslú smotanu.
- K smotane pridáme pripravené uvarené a na kúsky nakrájané vajcia.
- Všetko spolu dôkladne rozmixujeme dohladka, až kým nevznikne jemná krémová konzistencia.
- Do hladkej vajíčkovo-smotanovej zmesi následne pridáme olúpané strúčiky cesnaku (môžeme ich vopred nahrubo nasekať), umytú a nahrubo nasekanú čerstvú petržlenovú vňať, mletú kurkumu, sušené oregano, čerstvo mleté čierne korenie a soľ podľa chuti.
- Všetky ingrediencie opäť dôkladne rozmixujeme, kým sa všetky chute a farby pekne neprepoja a zmes nie je úplne hladká. Ochutnáme a podľa potreby ešte dochutíme soľou alebo korením.
Dokončenie a podávanie:
- Hotovú majonézu bez oleja preložíme do uzatvárateľnej nádoby a pred podávaním ju ideálne necháme ešte aspoň 15-30 minút vychladiť v chladničke, aby sa chute lepšie prepojili.
- Majonézu uchovávame v chladničke, kde vydrží približne 2-3 dni. Môžeme ju podávať ako lahodný dip k hlavnému chodu (napr. ku grilovanému mäsu, zelenine, hranolčekom), použiť ju ako zdravšie dochucovadlo do rôznych šalátov (zemiakového, cestovinového, zeleninového), alebo ju jednoducho servírovať ako nátierku s obľúbeným čerstvým pečivom.
Videorecept
Tipy
- Pre výraznejšiu a autentickejšiu “majonézovú” chuť rada pridávam do zmesi pri finálnom mixovaní aj približne 1 čajovú lyžičku kvalitnej dijonskej horčice a 1-2 čajové lyžičky čerstvej citrónovej šťavy. Tieto ingrediencie dodajú príjemnú kyslosť a pikantnosť.
- Namiesto čerstvej petržlenovej vňate môžem použiť aj iné obľúbené čerstvé bylinky, ako napríklad nadrobno nasekanú pažítku, kôpor, bazalku alebo ich kombináciu podľa aktuálnej chuti a dostupnosti.
- Ak mám rada pikantnejšie chute, do “majonézy” môžem pridať aj štipku mletého kajenského korenia, trochu údené papriky pre zaujímavú arómu alebo pár kvapiek obľúbenej čili omáčky.
- Pre ešte hladšiu a jemnejšiu konzistenciu odporúčam uvarené a olúpané vajíčka pred pridaním do mixéra nielen nakrájať, ale aj pretlačiť cez jemné sitko alebo pomocou pučidla na zemiaky. Tým sa eliminujú prípadné hrudky zo žĺtkov.
Táto expresná a ľahká “majonéza” bez oleja je skvelým dôkazom, že aj zdravšie alternatívy môžu byť plné chuti. Je to všestranná pochúťka, ktorú si rýchlo pripravíte a určite si ju obľúbite. Prajeme vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou z Quero Mais Receitas, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.