Ak máte chuť na poctivú, hrejivú polievku, ktorá vás nielen zasýti, ale aj poteší svojou originálnou chuťou, tento recept na domácu polievku so syrovými knedličkami je presne to, čo hľadáte! Je to skutočné nebíčko v papuľke, ktoré si zamilujete hneď po prvom ochutnaní. Kombinácia číreho kuracieho vývaru so zeleninou a jemných, lahodných knedličiek pripravených z tvrdého syra je jednoducho neodolateľná.
Či už sa cítite pod psa, ste prechladnutí, alebo si jednoducho chcete dopriať niečo naozaj chutné a výživné, táto polievka je tou správnou voľbou. Príprava syrových knedličiek je prekvapivo jednoduchá a dodajú polievke ten správny šmrnc. Doplnená o kúsky kuracieho mäsa a čerstvú jarnú cibuľku je táto polievka kompletným jedlom, ktoré vás príjemne zahreje a dodá energiu.
Základné informácie
- Čas prípravy (vrátane odpočívania cesta na knedličky): cca 40 minút
- Čas varenia (ak máte hotový vývar): cca 20-25 minút
- Počet porcií: 4-5 porcií
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na vývar a zeleninu:
- 2500 ml kuracieho vývaru (domáceho alebo kvalitného z kocky/koncentrátu)
- Obraté kuracie mäso z vývaru (ak varíte domáci zo skeletov, cca 100-150 g)
- 2–3 ks stredne veľkých zemiakov (varný typ A alebo B)
- 1 ks stredne veľkej mrkvy
- 1 ks stredne veľkej cibule
- 2 strúčiky cesnaku (prelisovaného alebo najemno nasekaného)
- 1/2 polievkovej lyžice soli (alebo podľa chuti, ak je vývar už slaný)
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2–3 ks jarnej cibuľky (zelená aj biela časť)
Na syrové knedličky:
- 100 g tvrdého syra (napr. eidam, gouda, čedar), najemno nastrúhaného
- 50 g masla (rozpusteného, nie horúceho)
- 1 ks vajce (veľkosť M)
- 70-80 g detskej krupice alebo hrubej múky (preosiatej)
- Soľ podľa chuti (malá štipka)
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti (malá štipka)
- Sušené polievkové bylinky podľa chuti (napr. ligurček, majoránka – cca 1 ČL spolu) alebo 1 PL čerstvo nasekanej petržlenovej vňate/pažítky
Postup prípravy
Príprava syrových knedličiek:
- Príprava cesta na knedličky: Najprv si pripravte cesto na syrové knedličky, aby stihlo odpočinúť. V stredne veľkej mise dôkladne zmiešajte najemno nastrúhaný tvrdý syr (100 g) s jedným celým vajcom, rozpusteným (ale nie horúcim) maslom (50 g). Pridajte malú štipku soli a čerstvo mletého čierneho korenia podľa chuti a sušené polievkové bylinky (alebo nasekané čerstvé bylinky). Všetky tieto ingrediencie vareškou alebo lyžicou dôkladne zamiešajte.
- Pridanie krupice/múky a odpočívanie: Postupne k syrovej zmesi vmiešavajte preosiatu detskú krupicu alebo hrubú múku (začnite so 70 g a podľa potreby pridajte až do 80 g). Spracujte na polotuhé, mierne lepivé cesto, z ktorého sa budú dať neskôr tvarovať malé knedličky. Cesto na knedličky prikryte (napríklad potravinárskou fóliou alebo malým sáčkom) a nechajte ho v chladničke odpočívať aspoň 15-20 minút. Počas tejto doby krupica/múka napučí a cesto spevnie.
Príprava polievky:
- Príprava zeleniny: Kým cesto na knedličky odpočíva, pripravte si zeleninu do polievky. Zemiaky (2-3 ks), mrkvu (1 ks) a cibuľu (1 ks, ak ju nepoužívate už pri varení domáceho vývaru) očistite a nakrájajte na menšie kocky. Cesnak (2 strúčiky) olúpte a prelisujte alebo nasekajte najemno. Jarnú cibuľku (2-3 ks) očistite a nakrájajte na tenké kolieska (zelenú aj bielu časť).
- Varenie zeleniny vo vývare: Do väčšieho hrnca nalejte pripravený kurací vývar (2500 ml). Pridajte nakrájané zemiaky, mrkvu, cibuľu (ak používate) a prelisovaný/nasekaný cesnak. Priveďte vývar so zeleninou do varu. Následne znížte teplotu na mierny oheň, hrniec čiastočne prikryte pokrievkou a varte približne 10-15 minút, alebo kým nie je zelenina takmer úplne mäkká.
- Tvarovanie a varenie knedličiek: Kým sa zelenina v polievke varí, vyberte odpočinuté cesto na knedličky z chladničky. Pomocou dvoch malých lyžičiek, ktoré si priebežne namáčate v studenej vode (aby sa cesto nelepilo), tvarujte z cesta malé knedličky (s veľkosťou približne lieskového orecha alebo malej čerešne).
- Pridanie knedličiek a mäsa do polievky: Keď je zelenina v polievke takmer mäkká, opatrne vkladajte pripravené syrové knedličky priamo do vriacej polievky. Pridajte aj obraté kuracie mäso z vývaru (ak ho používate), nakrájané na menšie kúsky. Knedličky varte v polievke približne 2-3 minúty od momentu, keď vyplávajú na povrch. Hneď ako sú knedličky uvarené (mali by byť pevné na skus, ale nie tvrdé), polievku odstavte z ohňa.
Dokončenie a servírovanie:
- Finálne dochutenie a pridanie jarnej cibuľky: Do horúcej, už odstavenej polievky vmiešajte väčšinu najemno nasekanej čerstvej jarnej cibuľky (trochu si môžete nechať na finálne ozdobenie priamo na tanieri). Polievku podľa potreby ešte dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Odležanie a podávanie: Pred podávaním nechajte polievku ešte pár minút postáť pod pokrievkou, aby sa všetky chute krásne prepojili a rozvinuli. Hotovú domácu polievku so syrovými knedličkami podávajte teplú, ozdobenú zvyšnou čerstvou jarnou cibuľkou.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte intenzívnejšiu chuť syrových knedličiek môžem použiť výraznejší druh tvrdého syra, napríklad parmezán alebo starší čedar.
- Ak nemám po ruke čerstvé bylinky do knedličiek, sušené poslúžia rovnako dobre. Skúste pridať napríklad trochu sušeného ligurčeka, majoránky alebo tymiánu.
- Do polievky môžem okrem uvedenej zeleniny pridať aj inú obľúbenú zeleninu, napríklad kúsky petržlenu, kalerábu alebo zelený hrášok pre väčšiu farebnosť a rozmanitosť chutí.
- Ak chcem mať polievku sýtejšiu, môžem do nej pridať aj uvarené polievkové rezance alebo malé cestovinové hviezdičky.
Táto domáca polievka so syrovými knedličkami je skutočným pohladením pre dušu a jej príprava vám prinesie radosť z poctivého domáceho varenia. Tento recept je naozaj nebíčko v papuľke!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Калнина Наталья, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.