Search

Božské kuracie krídelká na grile s limetkovou marinádou: Tento RECEPT si zamilujete!

Grilované kuracie krídla
Grilované kuracie krídla, zdroj: AI

Obsah receptu

Máte chuť na niečo naozaj špeciálne z grilu? Potom sú tieto božské kuracie krídelká v originálnej limetkovej marináde presne to, čo hľadáte! Sú neskutočne šťavnaté, mäso sa doslova rozpadá v ústach a ich chuť je príjemne pikantná s osviežujúcim nádychom limetky. Tento RECEPT je ako stvorený na letné grilovačky s priateľmi či rodinou a zaručene si ho všetci zamilujú. Pripravte pre svojich hostí jedny z najchutnejších kuracích krídel, aké kedy jedli!

Tajomstvo týchto krídelok spočíva v dokonale vyváženej marináde, ktorá mäsu dodá nielen úžasnú chuť, ale aj krehkosť. Poctivé marinovanie a následné pomalé grilovanie s pravidelným potieraním špeciálnou omáčkou zaručí, že každé sústo bude explóziou chutí. Hoci sa môže zdať, že príprava je zdĺhavá, výsledok stojí za každú minútu!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 30-35 minút (aktívna práca)
  • Čas marinovania: minimálne 3 hodiny (ideálne cez noc v chladničke)
  • Čas grilovania: cca 40 minút
  • Počet porcií: 4 štedré porcie
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Na kuracie krídla:

  • 1500 g čerstvých kuracích krídel

Limetková marináda:

  • 12 PL sójovej omáčky (kvalitnej)
  • 1 celá hlava cesnaku (strúčiky olúpané a nasekané nadrobno alebo prelisované)
  • 1 ČL čerstvo mletého čierneho korenia
  • šťava z 8 ks čerstvých limetiek (dôkladne vytlačená)
  • 4 PL hnedého trstinového cukru
  • 8 PL obľúbenej barbecue omáčky
  • 6 PL jemného alebo jemne pikantného kečupu
  • 2 PL worcestrovej omáčky
  • 1,5 PL rastlinného oleja (napr. slnečnicového alebo repkového)
  • 1-2 ČL soli (alebo podľa chuti, zohľadnite slanosť použitých omáčok)

Na omáčku na potieranie počas grilovania:

  • 150 ml jablčného alebo bieleho vínneho octu
  • 1 ČL sójovej omáčky
  • 1 PL hnedého trstinového cukru
  • 1 ČL čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1 ks menšej cibule (olúpanej a veľmi najemno nasekanej)
  • 1 ks čerstvej chilli papričky (nasekanej najemno; množstvo a typ prispôsobte požadovanej pálivosti – pre menšiu pálivosť odstráňte semienka)
  • ½ ČL soli (alebo podľa chuti)

Postup prípravy

Príprava a marinovanie kuracích krídel:

  1. Kuracie krídla dôkladne umyjeme pod studenou tečúcou vodou. Ostrým nožom alebo kuchynskými nožnicami odstránime posledný tenký článok krídla (špičku), ak je prítomný – ľahko sa pri grilovaní pripaľuje.
  2. Krídla osušíme papierovými utierkami. V najhrubšej časti každého krídla môžeme urobiť 1-2 plytké zárezy nožom – vďaka nim sa marináda lepšie dostane do mäsa a krídla sa rýchlejšie prepečú.
  3. Pripravíme si marinádu: Vo veľkej mise zmiešame všetky ingrediencie na marinádu – sójovú omáčku (12 PL), nasekaný alebo prelisovaný cesnak, čerstvo mleté čierne korenie (1 ČL), čerstvo vytlačenú šťavu z limetiek, hnedý cukor (4 PL), barbecue omáčku, kečup, worcestrovú omáčku, rastlinný olej a soľ. Všetko dôkladne premiešame, kým sa cukor a soľ nerozpustia.
  4. Pripravené kuracie krídla vložíme do misy s marinádou a rukami ich dôkladne v marináde poobaľujeme, aby boli všetky kúsky kompletne pokryté.
  5. Misu prikryjeme potravinovou fóliou a necháme krídla marinovať v chladničke minimálne 3 hodiny. Pre najlepšiu a najintenzívnejšiu chuť však odporúčame nechať mäso marinovať cez noc (8-12 hodín).

Príprava omáčky na potieranie:

  1. Kým sa krídla marinujú (alebo tesne pred grilovaním), pripravíme si omáčku na potieranie. V menšej miske zmiešame ocot, sójovú omáčku (1 ČL), hnedý cukor (1 PL), čerstvo mleté čierne korenie (1 ČL), veľmi najemno nasekanú cibuľu, najemno nasekanú chilli papričku a soľ (cca ½ ČL). Množstvo chilli prispôsobte vlastným chuťovým preferenciám a pálivosti papričky. Všetko dobre premiešame a necháme odstáť, aby sa chute prepojili.

Grilovanie kuracích krídel:

  1. Rozpálime si gril na stredne silný oheň. Rošt grilu môžeme zľahka potrieť olejom, aby sa krídla neprichytávali.
  2. Marinované kuracie krídla vyberieme z marinády (prebytočnú marinádu môžeme zľahka otrieť, aby nekvapkala do ohňa a nespôsobovala prílišné dymenie a horenie).
  3. Krídla poukladáme na rozpálený gril. Grilujeme ich približne 10 minút z každej strany, kým nie sú pekne opečené a nechytia farbu.
  4. Následne pokračujeme v grilovaní ďalších približne 20 minút, pričom krídla pravidelne otáčame a každých cca 5-10 minút ich potierame pripravenou octovou omáčkou s chilli. Potieranie dodá krídlam ďalšiu vrstvu chuti a pomôže vytvoriť krásne glazovaný a mierne chrumkavý povrch.
  5. Celkový čas grilovania je približne 40 minút, alebo kým nie sú krídla úplne prepečené (mäso sa ľahko oddeľuje od kosti) a na povrchu krásne zlatohnedé a mierne skaramelizované. Dávame pozor, aby sa nespálili, najmä kvôli obsahu cukru v marináde a potieracej omáčke.

Podávanie:

  1. Hotové grilované kuracie krídla s limetkou preložíme na servírovací tanier alebo misu a necháme ich pred podávaním pár minút odpočinúť.
  2. Podávame ich teplé, ideálne s obľúbeným dipom (napr. cesnakovým, jogurtovým, bylinkovým alebo pikantným chilli dipom), čerstvým pečivom, zeleninovým šalátom alebo grilovanou zeleninou.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte intenzívnejšiu a komplexnejšiu chuť marinády môžem do nej pridať aj lyžičku kvalitnej údenej papriky alebo štipku kajenského korenia, ak mám rád výrazne pikantné jedlá. Trochu strúhaného čerstvého zázvoru tiež dodá zaujímavú iskru.
  2. Ak nemám poruke čerstvé chilli papričky do omáčky na potieranie, môžem bez problémov použiť aj kvalitné sušené chilli vločky. Množstvo opäť prispôsobím požadovanej pálivosti.
  3. Pri grilovaní je naozaj dôležité dávať pozor, aby sa krídla nespálili, najmä ku koncu, keď sú potreté omáčkou obsahujúcou cukor. Ak sa grilujú príliš rýchlo, odporúčam ich presunúť na menej horúcu časť grilu alebo znížiť intenzitu ohňa a grilovať ich pomalšie a dlhšie.
  4. Namiesto klasického vonkajšieho grilu môžem tieto kuracie krídla pripraviť aj v rúre. Predhriať rúru na 200°C, krídla uložiť na plech vyložený papierom na pečenie a piecť cca 30-35 minút. Počas posledných 10-15 minút pečenia ich pravidelne potierať pripravenou omáčkou a prípadne na záver zapnúť funkciu gril pre chrumkavejšiu kôrku.

Tieto božské grilované kuracie krídelká sú skutočnou delikatesou, ktorá zaručene zožne úspech na každej grilovačke. Sú plné šťavy, chuti a arómy. Prajeme vám dobrú chuť a príjemné grilovanie!

Recept je inšpirovaný verziou z Taste to Share PH, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší, jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty