Babičkine mini vianočné koláčiky sú obľúbenou sviatočnou tradíciou, ktorú si každý rok zamilujeme. Tento recept je plný chuti a lásky, ideálny pre tých, ktorí hľadajú tradičné vianočné pečenie.
Práve Babičkine mini vianočné koláčiky predstavujú sladkú tradíciu, ktorú si každý rok s radosťou vychutnávame. Tieto malé koláčiky sú plné nostalgie, jemnej textúry a vianočných chutí. Nielenže ich príprava je jednoduchá, no výsledok ohromí celú rodinu. Ideálny recept na sviatočné pečenie, ktorý voňou naplní domov a poteší všetkých pri stole. Keďže Babičkine recepty majú v sebe vždy niečo výnimočné, aj tieto koláčiky nie sú výnimkou. Ak ich skúsite pripraviť, užijete si ich ako sladkú spomienku na rodinné chvíle pri sviatočnom stole.
Ingrediencie:
- 1¼ šálky (175g) hrozienok
- 1¼ šálky (175g) sušených ríbezlí
- 3 lyžice brandy, whiskey, alebo rumu
- 150 g zmäknutého masla
- ¾ šálky (150g) trstinového cukru
- 4 stredné vajcia
- 175 g hladkej múky
- ½ lyžičky perníkového korenia
- ¼ lyžičky muškátového orieška
- 1 lyžica javorového sirupu
- ½ kôry z pomaranča alebo 1 lyžica pomarančovej šťavy
- ½ kôry z citróna alebo
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- ¼ šálky (50g) kandizovaných čerešní
- ¼ šálky (50g) kandizovanej citrusovej kôry (voliteľné)
- ½ šálky + 1 lyžica (50g) mletých mandlí
Postup prípravy:
- Najprv hrozienka a ríbezle vložte do misky a zalejte alkoholom.
- Následne nechajte namočiť niekoľko hodín alebo cez noc.
- Keď je ovocie pripravené, predhrejte rúru na uvedenú teplotu.
- Potom vymastite 6 formičiek na muffiny s objemom 200g rozpusteným maslom a spodné aj bočné strany dvakrát vyložte papierom na pečenie. Pozor na ostré okraje formičiek.
- Medzitým vymiešajte maslo a cukor do jemnej a nadýchanej konzistencie. Postupne pridajte vajcia jedno po druhom a pokračujte v miešaní.
- Následne prisypte múku, muškátový oriešok, perníkové korenie, javorový sirup a kôru z pomaranča a citróna. Miešajte, kým sa všetky ingrediencie dôkladne nespoja.
- Ďalej pridajte namočené ovocie, kandizované čerešne, kandizovanú kôru a mleté mandle.
- Jemne zmes premiešajte lyžicou.
- Potom formičky naplňte do ¾ ich výšky a povrch zarovnajte zadnou stranou lyžice. V strede každého koláčika vytvorte malú jamku.
- Pečte 60–75 minút. Na konci skontrolujte upečenie špajdľou.
- Po vybratí z rúry do horúcich koláčikov pichnite špajdľou až po dno.
- Následne každý mini koláčik polejte ½ lyžicou alkoholu. Ak plánujete skladovať koláčiky niekoľko týždňov pred zdobením, zabaľte ich do papiera na pečenie a uložte na chladné miesto. Koláčiky môžete podľa potreby každý týždeň polievať alkoholom.
- Po vychladnutí ozdobte mini koláčiky.
- Ak je potrebné, zarovnajte povrch každého mini koláčika a potrite ho trochou marhuľového alebo pomarančového džemu.
- Potom položte 7cm okrúhlu placku z marcipánu na vrch koláčika a jemne pritlačte.
- Ďalej na marcipán naneste trochu teplej vody a položte 7cm placku z fondánového cukru.
- Nakoniec ozdobte brusnicami, vianočnými dekoráciami alebo fondánovými ozdobami. Fondánové ozdoby prilepte trochou teplej vody.
- Uchovávajte na chladnom, suchom mieste (nie v chladničke) až do podávania.
- Mňam, pochúťka je pripravená!
Tipy:
- Na prípravu použite kvalitné suroviny, najmä čerstvé maslo a vajcia.
- Koláčiky nechajte pred zdobením úplne vychladnúť, aby sa poleva neroztiekla.
- Na dochutenie cesta pridajte trochu vanilkového extraktu alebo štipku škorice.
- Na zdobenie použite sušené ovocie, čokoládové hobliny alebo jemný práškový cukor.
- Koláčiky môžete skladovať v plechovej dóze, aby si udržali svoju čerstvosť a jemnú textúru.
Video recept:
Mini vianočné koláčiky podľa babičkinho receptu sú krásnym doplnkom sviatočného stola. Ich chuť a tradícia poteší každého, kto si ich vychutná.
Súvisiace články:
Americké čokoládové cookies: Spoznajte vianočný poklad receptu!
Vianočné čokoládové rezy bez pečenia: Hotové za 10 minút!
Snehová vianočná čokoládová torta: Sladká rozprávka pre celú rodinu!
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála ScrummyTV