Babičkine košíčky s citrónovou plnkou: Vyzerajú úžasne a chutia ešte lepšie!

košíčky s citrónovou plnkou
Babičkine košíčky s citrónovou plnkou

Obsah receptu

Dnes vám prezradím recept na babičkine košíčky s citrónovou plnkou: Vyzerajú úžasne a chutia ešte lepšie!, ktoré vždy tak rýchlo miznú zo stola! Sú nadýchané, voňavé a tá citrónová plnka… no, proste lahoda. Upečte si ich aj vy a uvidíte, že sa po nich len tak zapráši!

Pamätám si, ako som tieto košíčky piekla ešte pre vaše mamičky, keď boli malé. Vždy sa na ne tak tešili! A teraz sa teším, že si ich upečiete aj vy. Recept je jednoduchý, zvládne ho každý, a výsledok stojí za to. Tak šup do kuchyne a pustite sa do pečenia!

Ingrediencie:

  • Na smotanovú plnku:
    • 2 vajcia (oddelené bielky a žĺtky)
    • Štipka soli
    • 70 g cukru
    • Citrónová kôra
    • 120 g mascarpone alebo ricotta
  • Na cesto:
    • 1 vajce
    • 80 g cukru
    • 100 ml slnečnicového oleja
    • 8 g vanilkového cukru
    • 200 g hladkej múky (typ 00)
    • 10 g prášku do pečiva
    • Krájané mandle

Postup prípravy:

1. Príprava smotanovej plnky

Do misky dajte 2 bielky, pridajte štipku soli a vyšľahajte ich do tuhého snehu. V druhej miske vyšľahajte 2 žĺtky s 70 g cukru a citrónovou kôrou. Postupne vmiešajte bielkový sneh do žĺtkovej zmesi. Pridajte 120 g mascarpone (alebo ricotty) a opäť všetko dobre premiešajte.

2. Príprava cesta

V ďalšej miske vyšľahajte 1 vajce s 80 g cukru. Pridajte 100 ml slnečnicového oleja a 8 g vanilkového cukru a opäť vyšľahajte. Postupne pridajte 200 g preosiatej hladkej múky a 10 g prášku do pečiva. Vymiešajte hladké cesto.

3. Tvarovanie a pečenie

Cesto rozdeľte na 11 malých guličiek a na pomúčenej doske vyvaľkajte do tvaru štvorcov. Každý štvorec vložte do formy na muffiny, čím vytvoríte košíčky. Do každého košíčka pridajte smotanovú plnku a košíčky uzavrite preložením cesta. Na vrch pridajte krájané mandle a pečte pri teplote 180 °C asi 20 minút. Po upečení posypte práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

Tipy:

  1. Citrónová kôra: Nezabudnite použiť kôru z chemicky neošetreného citróna, aby ste nepridali do plnky žiadne neželané látky. A poriadne ju umyte!
  2. Bielkový sneh: Bielky šľahajte v čistej a suchej mise, inak sa vám nepodarí vyšľahať ich do tuhého snehu. A štipka soli im pomôže!
  3. Mascarpone alebo ricotta: Ak nemáte mascarpone, pokojne použite ricottu. Košíčky budú stále výborné.
  4. Preosiata múka: Múku vždy preosejte, aby bolo cesto nadýchané.
  5. Pečenie: Každá rúra pečie trochu inak, preto košíčky počas pečenia kontrolujte. Keď sú zlatohnedé, sú hotové.

Video recept:

Tak a je to! Vaše voňavé košíčky s citrónovou plnkou sú hotové. Teraz si ich už len vychutnajte s vašimi najbližšími. A nezabudnite, že najdôležitejšou ingredienciou je láska, s ktorou pečiete. Dobrú chuť!

Súvisiace články:

Lahodné orechovo-hrozienkové košíčky: Rýchly a chutný recept. Tieto košíčky zmiznú zo stola do minúty!

Moje najobľúbenejšie tvarohové košíčky: Dezert, ktorý sa hodí aj do diéty!

Neodolateľné nepečené arašidové košíčky plnené pudingovým krémom a ovocím

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Domáce od Alby

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty