Túžite po domácej maškrte, ktorá nielen úžasne chutí, ale aj prevonia celú kuchyňu nádhernou vôňou jabĺk a pomarančov? Potom ste tu správne! Tento recept na božské ovsené sušienky s jablkami, hrozienkami a orechmi je presne to, čo potrebujete vyskúšať. Sú nádherne vláčne, jemne chrumkavé na povrchu a plné skvelých chutí a textúr. Kombinácia ovsených vločiek, sladkých jabĺk, šťavnatých hrozienok a chrumkavých orechov, to všetko podčiarknuté sviežou pomarančovou kôrou a šťavou, vytvára neodolateľnú harmóniu. Tieto sušienky sú skvelým spôsobom, ako si vychutnať domácu dobrotu plnú ovocia a vlákniny.
Ich príprava je navyše prekvapivo jednoduchá a zvládne ju naozaj každý. Nepotrebujete žiadne špeciálne zručnosti, stačí zmiešať ingrediencie, vytvarovať sušienky a upiecť. Sú perfektné ako výdatná desiata do školy či práce, skvelé ku káve alebo čaju, alebo len tak, keď vás prepadne chuť na sladké. Pokojne experimentujte a namiesto hrozienok či lieskovcov použite iné sušené ovocie alebo orechy podľa vašej chuti. Tieto jablkovo-ovsené sušienky si určite zamilujete!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas pečenia: cca 15 minút
- Počet kusov: cca 12-15
- Náročnosť: Jednoduchá
- Plech: 1 veľký plech na pečenie
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 110 g ovsených vločiek (jemných alebo klasických)
- 60 g mäkkého masla
- 1 ks vajce (veľkosť M)
- 50 g kryštálového cukru (môže byť aj trstinový)
- 1 lyžička vanilkového cukru (alebo pár kvapiek vanilkového extraktu)
- 1 ks väčšie jablko (pevnejšie, napr. Gala, Golden Delicious)
- 50 g hladkej múky (alebo jemnej celozrnnej), preosiatej
- Jemne nastrúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného pomaranča
- 3–4 lyžice čerstvej pomarančovej šťavy
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- cca 30-40 g hrozienok
- cca 30-40 g nasekaných lieskových orechov (alebo vlašských, pekanových)
- (Voliteľné: ½ čajovej lyžičky mletej škorice)
Postup prípravy
Príprava cesta:
- Rúru predhrejeme na 180 °C (horný/dolný ohrev). Plech vystelieme papierom na pečenie.
- Vo väčšej mise vyšľaháme zmäknuté maslo s kryštálovým a vanilkovým cukrom do peny.
- Do maslovej peny zašľaháme vajce a najemno nastrúhanú pomarančovú kôru.
- V inej miske zmiešame ovsené vločky, preosiatu múku a kypriaci prášok do pečiva.
- Sypkú zmes postupne pridáme k maslovej zmesi a vareškou alebo stierkou dôkladne premiešame, kým sa všetky ingrediencie nespoja. Cesto bude pomerne husté a trochu lepivé. Necháme ho 5–10 minút odpočinúť.

Príprava jablkovej zmesi a dokončenie:
- Medzitým umyjeme jablko, zbavíme ho jadrovníka a nakrájame na malé kocky (cca 0,5-1 cm). Netreba ho šúpať, ak má peknú šupku.
- V menšej miske zmiešame nakrájané jablko, hrozienka a nasekané orechy. Pokvapkáme 3–4 lyžicami pomarančovej šťavy a ak chceme, pridáme aj škoricu. Premiešame.
- Pripravenú jablkovú zmes vmiešame do odpočinutého ovseného cesta.
Tvarovanie a pečenie:
- Pomocou dvoch lyžíc alebo navlhčenými rukami tvoríme z lepivého cesta na pripravený plech kôpky veľkosti vlašského orecha (alebo s priemerom cca 5 cm). Nechávame medzi nimi menšie rozostupy, mierne sa roztečú. Môžeme ich povrch jemne sploštiť lyžicou alebo dlaňou.
- Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180 °C približne 15 minút, alebo kým sušienky nie sú na okrajoch zlatisté a pevné na dotyk.
- Upečené ovsené sušienky s jablkami vyberieme z rúry a necháme ich pár minút vychladnúť na plechu, potom ich opatrne preložíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
Videorecept
Tipy
- Používam najradšej jemné ovsené vločky, sušienky sú potom jemnejšie. Ak máte len klasické veľké vločky, môžete ich pred použitím krátko pomlieť alebo rozmixovať, aby boli jemnejšie.
- Nebojte sa experimentovať! Namiesto hrozienok pokojne použite brusnice, sušené marhule alebo slivky. Lieskovce môžete vymeniť za vlašské orechy, mandle, pekanové orechy alebo slnečnicové semienka. Výborné sú aj s kúskami kvalitnej horkej čokolády.
- Ak chcete intenzívnejšiu pomarančovú chuť, použite viac kôry alebo pridajte aj lyžičku pomarančového extraktu. Dbám však na to, aby bol pomaranč chemicky neošetrený.
- Upečené a vychladnuté sušienky skladujem v dobre uzatvárateľnej dóze pri izbovej teplote. Vydržia tak vláčne niekoľko dní (ak ich skôr nezjete!).

Ak ste hľadali spôsob, ako upiecť božské ovsené sušienky s jablkami, tento recept s hrozienkami vás určite nesklame. Sú vláčne, chutné a plné dobrých vecí!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Наташа Шакинко, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.