Search

Ako upiecť božské ovsené sušienky? Tento RECEPT s jablkami a hrozienkami musíte skúsiť!

Ovsené sušienky s jablkami
Ovsené sušienky s jablkami

Obsah receptu

Túžite po domácej maškrte, ktorá nielen úžasne chutí, ale aj prevonia celú kuchyňu nádhernou vôňou jabĺk a pomarančov? Potom ste tu správne! Tento recept na božské ovsené sušienky s jablkami, hrozienkami a orechmi je presne to, čo potrebujete vyskúšať. Sú nádherne vláčne, jemne chrumkavé na povrchu a plné skvelých chutí a textúr. Kombinácia ovsených vločiek, sladkých jabĺk, šťavnatých hrozienok a chrumkavých orechov, to všetko podčiarknuté sviežou pomarančovou kôrou a šťavou, vytvára neodolateľnú harmóniu. Tieto sušienky sú skvelým spôsobom, ako si vychutnať domácu dobrotu plnú ovocia a vlákniny.

Ich príprava je navyše prekvapivo jednoduchá a zvládne ju naozaj každý. Nepotrebujete žiadne špeciálne zručnosti, stačí zmiešať ingrediencie, vytvarovať sušienky a upiecť. Sú perfektné ako výdatná desiata do školy či práce, skvelé ku káve alebo čaju, alebo len tak, keď vás prepadne chuť na sladké. Pokojne experimentujte a namiesto hrozienok či lieskovcov použite iné sušené ovocie alebo orechy podľa vašej chuti. Tieto jablkovo-ovsené sušienky si určite zamilujete!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15 minút
  • Čas pečenia: cca 15 minút
  • Počet kusov: cca 12-15
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Plech: 1 veľký plech na pečenie

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 110 g ovsených vločiek (jemných alebo klasických)
  • 60 g mäkkého masla
  • 1 ks vajce (veľkosť M)
  • 50 g kryštálového cukru (môže byť aj trstinový)
  • 1 lyžička vanilkového cukru (alebo pár kvapiek vanilkového extraktu)
  • 1 ks väčšie jablko (pevnejšie, napr. Gala, Golden Delicious)
  • 50 g hladkej múky (alebo jemnej celozrnnej), preosiatej
  • Jemne nastrúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného pomaranča
  • 3–4 lyžice čerstvej pomarančovej šťavy
  • 1 čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • cca 30-40 g hrozienok
  • cca 30-40 g nasekaných lieskových orechov (alebo vlašských, pekanových)
  • (Voliteľné: ½ čajovej lyžičky mletej škorice)

Postup prípravy

Príprava cesta:

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C (horný/dolný ohrev). Plech vystelieme papierom na pečenie.
  2. Vo väčšej mise vyšľaháme zmäknuté maslo s kryštálovým a vanilkovým cukrom do peny.
  3. Do maslovej peny zašľaháme vajce a najemno nastrúhanú pomarančovú kôru.
  4. V inej miske zmiešame ovsené vločky, preosiatu múku a kypriaci prášok do pečiva.
  5. Sypkú zmes postupne pridáme k maslovej zmesi a vareškou alebo stierkou dôkladne premiešame, kým sa všetky ingrediencie nespoja. Cesto bude pomerne husté a trochu lepivé. Necháme ho 5–10 minút odpočinúť.

Raňajkové jablkové palacinky
TIP na dnes
Rýchle raňajkové jablkové palacinky: Hotové za 5 minút a iné už nerobím

Príprava jablkovej zmesi a dokončenie:

  1. Medzitým umyjeme jablko, zbavíme ho jadrovníka a nakrájame na malé kocky (cca 0,5-1 cm). Netreba ho šúpať, ak má peknú šupku.
  2. V menšej miske zmiešame nakrájané jablko, hrozienka a nasekané orechy. Pokvapkáme 3–4 lyžicami pomarančovej šťavy a ak chceme, pridáme aj škoricu. Premiešame.
  3. Pripravenú jablkovú zmes vmiešame do odpočinutého ovseného cesta.

Tvarovanie a pečenie:

  1. Pomocou dvoch lyžíc alebo navlhčenými rukami tvoríme z lepivého cesta na pripravený plech kôpky veľkosti vlašského orecha (alebo s priemerom cca 5 cm). Nechávame medzi nimi menšie rozostupy, mierne sa roztečú. Môžeme ich povrch jemne sploštiť lyžicou alebo dlaňou.
  2. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180 °C približne 15 minút, alebo kým sušienky nie sú na okrajoch zlatisté a pevné na dotyk.
  3. Upečené ovsené sušienky s jablkami vyberieme z rúry a necháme ich pár minút vychladnúť na plechu, potom ich opatrne preložíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.

Videorecept

Tipy

  1. Používam najradšej jemné ovsené vločky, sušienky sú potom jemnejšie. Ak máte len klasické veľké vločky, môžete ich pred použitím krátko pomlieť alebo rozmixovať, aby boli jemnejšie.
  2. Nebojte sa experimentovať! Namiesto hrozienok pokojne použite brusnice, sušené marhule alebo slivky. Lieskovce môžete vymeniť za vlašské orechy, mandle, pekanové orechy alebo slnečnicové semienka. Výborné sú aj s kúskami kvalitnej horkej čokolády.
  3. Ak chcete intenzívnejšiu pomarančovú chuť, použite viac kôry alebo pridajte aj lyžičku pomarančového extraktu. Dbám však na to, aby bol pomaranč chemicky neošetrený.
  4. Upečené a vychladnuté sušienky skladujem v dobre uzatvárateľnej dóze pri izbovej teplote. Vydržia tak vláčne niekoľko dní (ak ich skôr nezjete!).

Púpavový med
TIP na dnes
Začala sezóna púpavy: Vyskúšajte tento recept na domáci púpavový med

Ak ste hľadali spôsob, ako upiecť božské ovsené sušienky s jablkami, tento recept s hrozienkami vás určite nesklame. Sú vláčne, chutné a plné dobrých vecí!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Наташа Шакинко, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty