Už vás nudia klasické praženice či volské oká na raňajky? Potom zabudnite na obyčajné vajíčka a vyskúšajte tento geniálny recept, ktorý povýši vaše raňajky na úplne novú úroveň! Táto famózna tortilla à la chlieb vo vajíčku je spojením toho najlepšieho – mäkkej tortilly, ktorá slúži ako “chlieb”, lahodného vajíčka a bohatej náplne plnej šťavnatej šunky a dokonale roztopeného syra. Je to rýchle, neuveriteľne chutné a zaručene sa stane vaším novým raňajkovým hitom. Tento recept je taký jednoduchý, že ho zvládnete aj v to najrušnejšie ráno!
Príprava vám zaberie doslova pár minút a výsledkom je teplé, sýte a výživné jedlo, ktoré vás nabije energiou na celý deň. Je to ideálna voľba nielen na raňajky, ale aj ako rýchla desiata alebo ľahká večera. Nechajte sa zlákať touto jednoduchou, no chuťovo bohatou kombináciou a doprajte si raňajky šampiónov, ktoré si zamilujete na prvé zahryznutie!
- Počet porcií: 1 porcia
- Čas prípravy: cca 5 minút
- Čas smaženia: cca 5-7 minút
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Na túto rýchlu dobrotu (1 porcia) si pripravte:
- 1 ks pšeničnej tortilly (s priemerom cca 20-25 cm)
- 1 ks vajca
- 25 g tvrdého syra (napr. eidam, čedar, gouda)
- cca 1 ČL ghí alebo masla (cca 5 g)
- 2–3 plátky kvalitnej šunky
Postup prípravy
Príprava vajíčkovej tortilly na panvici:
- Najprv si pripravíme všetky suroviny. Syr nastrúhame najemno. V malej miske alebo hlbokom tanieri si vidličkou zľahka rozšľaháme vajce (môžeme ho jemne osoliť a okoreniť, ak chceme).
- Na stredne veľkej panvici (ideálne s nepriľnavým povrchom) rozpustíme na miernom ohni ghí alebo maslo.
- Na panvicu položíme tortillu a krátko (cca 20-30 sekúnd) ju z jednej strany prehrejeme.
- Na ohriatu tortillu rovnomerne nalejeme rozšľahané vajce a posypeme ho polovicou množstva (cca 12-13 g) nastrúhaného syra.
- Za občasného pohybu panvicou smažíme na strednom ohni približne 2-3 minúty, alebo kým vajíčko takmer úplne nestuhne a okraje nezačnú zlatnúť.
- Pomocou obracačky tortillu opatrne obrátime (vajíčkovou stranou nadol) a smažíme ju ďalšie 2 minúty z druhej strany, kým nie je tortilla krásne zlatistá.
Plnenie a zbalenie pre dokonalú chuť:
- Panvicu odstavíme z ohňa alebo znížime plameň na minimum. Na opečenú vaječnú stranu tortilly (ktorá je teraz hore) rovnomerne rozložíme plátky šunky (ideálne na jednu polovicu tortilly, aby sa dala ľahšie preložiť).
- Šunku posypeme zvyškom nastrúhaného syra.
- Následne tortillu pomocou obracačky opatrne preložíme na polovicu. Jemne ju pritlačíme, aby sa syr vo vnútri začal topiť a spojil náplň.
- Hotovú plnenú tortillu preložíme na tanier, necháme ju minútku postáť, a podávame ju teplú.
Videorecept
Tipy
- Do rozšľahaného vajíčka môžem pridať aj nadrobno nasekané čerstvé bylinky, napríklad pažítku alebo petržlenovú vňať, pre ešte sviežejšiu chuť.
- Pre ešte bohatšiu verziu môžem do tortilly okrem šunky a syra pridať aj ďalšie ingrediencie – napríklad tenké plátky paradajky, pár lístkov čerstvého špenátu alebo na cibuľke orestované šampiňóny.
- Namiesto klasickej šunky môžem použiť aj kvalitnú slaninku (ktorú vopred opečiem dochrumkava), plátky salámy, alebo pre zmenu aj zvyšky pečeného kuracieho mäsa.
- Táto tortilla je fantastická sama o sebe, ale ak ju chcem podávať ako plnohodnotné jedlo, skvele sa k nej hodí jednoduchý zeleninový šalátik, alebo obľúbený dip – napríklad jogurtový, cesnakový alebo jemne pikantná salsa.
Vychutnajte si tieto bleskové a chutné raňajky, ktoré vám zaručene spríjemnia začiatok dňa!
Recept je inšpirovaný verziou od Milenia КулинарныеPецепты, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.