Vianočné plnené snehové trubičky „Šamrole“ – Na Vianoce nesmú chýbať!

Vianočné plnené snehové trubičky „Šamrole“ – Na Vianoce nesmú chýbať!

Pripravte sa na vianočnú kulinársku lahôdku! Legendárne snehové trubičky, známe ako Šamrole, sú neodmysliteľnou súčasťou sviatočného stolu. V tomto článku vám ukážeme, ako si vykúzliť tieto chrumkavé pochúťky z domáceho lístkového cesta. Recept máme s fantastického youtube kanála LiViera Desserts.

Nechajte sa uniesť vôňou práve upečených šamrolí, ktoré skrášlia vaše vianočné chvíle. S našim detailným návodom a tipmi na prípravu si ich môžete pripraviť aj vy doma. Zážitok z pečenia týchto tradičných sladkostí si zamilujete a vaši blízki ich určite ocenia.

Snehové trubičky „Šamrole“ z domáceho lístkového cesta

Ingrediencie

  • Lístkové cesto:
    • 400 g hladkej múky špeciál
    • 250 g rastlinného tuku (napr. Hera, Palmarín)
    • 157 ml vody
    • 1 lyžica octu
    • ½ lyžičky soli
    • 2 lyžičky cukru
    • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • Snehová plnka:
    • 4 bielky
    • 240 g kryštálového cukru
    • 9 ml citrónovej šťavy
    • štipka soli

Postup prípravy

Tukové cesto:

  1. Zmiešajte 133 g hladkej múky s 250 g rastlinného tuku a vyformujte husté cesto. Vyformujte štvorec (20 x 20 cm), zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte v chladničke stuhnúť.

Vodové cesto:

  1. Zmiešajte 267 g hladkej múky, 2 lyžičky cukru, ½ lyžičky soli a ½ lyžičky prášku do pečiva.
  2. Zriedený ocot (1 lyžica octu a 157 ml vody) prilejte do múky a postupne pridávajte vodu, aby cesto nebolo príliš husté ani riedke.
  3. Vypracujte cesto a nechajte 10 minút odpočívať.
  4. Po 10 minútach jemne premiešajte, vyvaľkajte a vyformujte štvorec.

Zapracovanie cest:

  1. Tukové cesto zabaľte do vodového cesta, kraje prekryte a popritláčajte.
  2. Vyvaľkajte obdĺžnik a nechajte 10 minút odpočívať.
  3. Cesto preložte po 1/3 zhora nadol a zdola nahor, odstráňte prebytočnú múku, prikryte a nechajte znovu 10 minút odpočívať.
  4. Postup prekladania opakujte, nechajte odpočívať a znovu vyvaľkajte.
  5. Cesto rozdeľte na dve časti, zabaľte do fólie a dajte na 10 minút do chladničky.
  6. Nakoniec cesto vyvaľkajte na hrúbku 2,5 mm a vykrojte pásy široké 2,5 cm.
  7. Pásy naviniete na kovové trubičky, pričom sa pásy v 1/3 prekrývajú.
  8. Koniec pásu potrite vajíčkom a prilepte k cestu, natrieme aj vrch.
  9. Pečte v predhriatej rúre na 180°C 25-30 minút, až kým trubičky nebudú zlatisté.
  10. Hneď po upečení vytiahnite kovové trubičky.

Bielkový sneh:

  1. Oddelte bielky od žĺtok. Bielky dajte nad paru, trochu osolte a pridajte 240 g kryštálového cukru.
  2. Zohrievajte bielky na 72-75°C, miešajte občas.
  3. Horúce bielky šľahajte na vysokých otáčkach aspoň 10 minút.
  4. Prilejte citrónovú šťavu a šľahajte ešte 3 minúty, kým sneh nebude pevný a hladký.

Plnenie trubičiek:

  1. Vychladnuté trubičky naplňte bielkovým snehom pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.

Video recept

Tieto tradičné šamrole sú nielen chutným, ale aj vizuálne atraktívnym doplnkom vášho vianočného stola. Príprava vyžaduje trochu trpezlivosti a zručnosti, ale výsledok stojí za to. Podelte sa o tento recept s rodinou a priateľmi a užite si spoločné chvíle pri pečení a degustácii.

Súvisiace články

Legendárne žĺtkové rezy: Najtradičnejší nielen vianočný dezert!

Vianočné Išelské tortičky: Vianoce bez týchto koláčikov nie sú Vianocami!

Vianočné plnené kokosové pusinky: Jemné a chutné koláčiky na Vianoce!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts


Súvisiace príspevky

Domáce žemľové knedle: Skvelá a jednoduchá príloha. Jemné a nadýchané

Domáce žemľové knedle: Skvelá a jednoduchá príloha. Jemné a nadýchané

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Domáce žemľové knedle sú skvelou a jednoduchou prílohou, ktorá sa hodí k mnohým jedlám. Sú jemné, nadýchané a plné chuti. Tento recept vás naučí, ako si ich ľahko pripravíte doma. Hľadáte výbornú prílohu k vašim obľúbeným jedlám? Vyskúšajte domáce žemľové knedle! S […]

Guličky z mletého mäsa s cestovinou a karfiolom: Všetko v jednom – dokonalý obed

Guličky z mletého mäsa s cestovinou a karfiolom: Všetko v jednom – dokonalý obed

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte jednoduchý a chutný obed pre celú rodinu? Skúste tieto guličky z mletého hovädzieho mäsa, ktoré pečieme spolu s karfiolom a cestovinami. Tento recept je skvelý pre tých, ktorí majú radi jedlo „všetko v jednom“ – šetrí čas, a zároveň ponúka plnú […]

Poctivý slivkový koláč od babičky: Taký dobrý, že ho budete chcieť piecť každý týždeň! Vždy sa po ňom zapráši

Poctivý slivkový koláč od babičky: Taký dobrý, že ho budete chcieť piecť každý týždeň! Vždy sa po ňom zapráši

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Poctivý slivkový koláč, ktorý vám pripomenie sladké detstvo a babičkinu kuchyňu. Jeho jednoduchá príprava a lahodná chuť vás očarí natoľko, že ho budete piecť každý týždeň. Tento koláč je ideálny na každú príležitosť, či už k poobednej káve alebo ako sladký dezert […]

Geniálna poľská orechová torta: Vždy, keď ju pečiem, len sa po nej zapráši. Na oslavách je to veľký hit

Geniálna poľská orechová torta: Vždy, keď ju pečiem, len sa po nej zapráši. Na oslavách je to veľký hit

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Geniálna poľská orechová torta je dezert, ktorý vás očarí svojou lahodnou chuťou. Kombinácia vlašských orechov a jemného krému s nádychom rumu z nej robí obľúbenú sladkosť na každej oslave. Tento recept je jednoduchý na prípravu, no výsledok je vždy veľkolepý – torta […]

Najjemnejší tvarohový koláč na svete: Jednoduchý na prípravu a neuveriteľne chutný

Najjemnejší tvarohový koláč na svete: Jednoduchý na prípravu a neuveriteľne chutný

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Najjemnejší tvarohový koláč na svete je skutočnou lahôdkou, ktorá poteší každého milovníka sladkých dezertov. Jeho príprava je jednoduchá a výsledok úžasne jemný a chutný. S kombináciou jemného tvarohu a osviežujúcich malín sa stane obľúbeným receptom vo vašej kuchyni. Tento tvarohový koláč je […]

Najobľúbenejší nepečený koláč z dlhých piškót v Taliansku: Jednoduchý a neuveriteľne chutný

Najobľúbenejší nepečený koláč z dlhých piškót v Taliansku: Jednoduchý a neuveriteľne chutný

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Nepečený koláč z dlhých piškót je v Taliansku jedným z najobľúbenejších dezertov. Jeho jednoduchá príprava a fantastická chuť robia z tohto receptu ideálny výber na rýchlu sladkú pochúťku, ktorá poteší každého. Kombinácia kávy, čučoriedkovej vrstvy a lahodnej šľahačky vás očarí už pri […]


Google Správy: Daj nám ⭐