Hľadáte originálny a chutný recept na veľkonočný stôl? Vyskúšajte tieto jednoduché syrové žemle s vajíčkami! Sú rýchle na prípravu a zaručene očaria celú rodinu.
Tieto syrové žemle s vajíčkami sú perfektnou dekoráciou veľkonočného stola a zároveň lahodnou pochúťkou. Môžete ich servírovať ako predjedlo, prílohu alebo ľahký obed.
Veľkonočné syrové žemle s vajíčkami
Ingrediencie:
- 200 g polohrubej múky
- 1 vajce + 4 polievkové lyžice vody
- 125 g jemného tvarohu alebo ricotta
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 4 polievkové lyžice oleja
- Semienka na posypanie (mak, sezam, čierny kmín)
- 4 vajcia na tvrdo
Postup prípravy:
- Rozšľahajte vajíčko so 4 lyžicami vody. Jednu lyžicu tejto zmesi odložte bokom na potretie žemlí. Do zvyšku zmesi pridajte 4 lyžice oleja a tvaroh a miešajte, kým sa nespoja.
- Pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a soľou a vypracujte hladké cesto.
- Cesto vyberte na pomúčený pult a rozdeľte ho na 4 časti. Z každej časti odtrhnite malú guľôčku vo veľkosti vlašského orecha (túto časť použijete na ozdoby).
- Cesta trochu vyvaľkajte a položte naň uvarené vajíčko natvrdo. Cesto okolo vajíčka prilepte a vytvarujte okrúhly alebo podlhovastý tvar.
- Z menšej časti cesta vytvarujte ozdoby podľa vašej fantázie – vrkoč, listy, kvietky, motýle…
- Žemle potrite odloženou zmesou vajíčka a vody a posypte semienkami (mak, sezam, čierny kmín) alebo zrnkami (slnečnica, tekvica).
- Pečte v rúre vyhriatej na 170 °C asi 25 minút. V závere zvýšte teplotu na 200 °C, aby žemle zhnedli.
Veľkonočné syrové žemle s vajíčkami – Video recept
Tieto syrové žemle s vajíčkami sú nielen chutné, ale aj krásne. Stanú sa ozdobou vášho veľkonočného stola a zaručene si ich zamiluje celá rodina.
Súvisiace články
Veľkonočná kuracia roláda, nielen na Veľkú noc: Najlepšie pohostenie na slávnostný stôl!
Mäkkučké veľkonočné zajačiky, hotové za 15 minút: Veľkú noc si bez nich ani neviem predstaviť!
Vynikajúci zdravý mrkvový koláč bez vajec nielen na veľkú noc: Úžasne šťavnatý a lahodný!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Swojskie jedzonko