Viete si predstaviť niečo lepšie ako voňavý tvarohový koláč s višňami a chrumkavou posýpkou priamo z rúry? Tento recept vás zavedie späť do detstva, kedy ste s babičkou piekli tie najúžasnejšie koláče. Je jednoduchý, tradičný a zaručene chutný!
Tento recept na tvarohový koláč s višňami a maslovou posýpkou je skutočným pokladom. Spojenie jemného tvarohu, sladkých višní a chrumkavej posýpky je jednoducho neodolateľné. Pripravte si ho pre svojich blízkych a vychutnajte si spoločné chvíle pri šálke kávy alebo čaju.
Ingrediencie:
Maslová drobenka:
- 250 g hladkej múky
- 150 g masla
- 150 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
Základ koláča:
- 100 g masla
- 90 g cukru
- 1 vajce (veľkosť M)
- 1 balíček vanilkového cukru
- 230 g hladkej múky
Tvarohová plnka:
- 1 kg nízkotučného tvarohu
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 150 g cukru
- šťava a kôra z jedného citróna
- 5 vajec (veľkosť M)
- 2 balíčky vanilkového pudingového prášku
Dodatočne:
- 1 veľká nádoba čerešní alebo višní (odkvapkaných)
Postup prípravy:
Príprava maslovej drobenky:
- V miske zmiešajte múku, cukor, vanilkový cukor a maslo. Rukami vypracujte drobivú zmes.
Príprava základu koláča:
- V inej miske zmiešajte múku, cukor, maslo, vajce a vanilkový cukor. Vypracujte cesto a rovnomerne ho rozprestrite do pekáča o rozmeroch 30×20 cm.
Tvarohová plnka:
- V ďalšej veľkej miske zmiešajte nízkotučný tvaroh, cukor, vanilkový pudingový prášok, šťavu a kôru z citróna, a vajcia. Všetko dobre premiešajte.
- Pridajte smotanu a znovu dôkladne premiešajte.
Zostavenie koláča:
- Na pripravené cesto v pekáči vylejte tvarohovú plnku.
- Na vrch rozložte odkvapkané čerešne alebo višne.
- Nakoniec na vrch rovnomerne rozložte pripravenú drobenku.
Pečenie:
- Predhrejte rúru na 170 °C.
- Koláč pečte približne 60 minút, kým povrch nie je zlatohnedý a náplň sa pekne upečie.
Tipy:
- Ak nemáte čerstvé višne, môžete použiť aj mrazené alebo zavárané.
- Pre intenzívnejšiu chuť môžete do tvarohovej plnky pridať trochu citrónovej kôry.
- Koláč môžete podávať teplý aj studený, podľa vašej chuti.
- Ak chcete, aby bola posýpka ešte chrumkavejšia, pridajte do nej trochu ovsených vločiek.
- Pred pečením môžete koláč posypať mandľovými lupienkami pre extra chuť a vôňu.
Video recept:
Veríme, že si tento jednoduchý a chutný recept na tvarohový koláč s višňami a maslovou posýpkou zamilujete rovnako ako my. Nezabudnite sa s nami podeliť o vaše skúsenosti v komentároch! Prajeme vám veľa úspechov pri pečení a hlavne dobrú chuť!
Súvisiace články:
Jesenný makový koláč s drobenkou a pudingovou plnkou – rýchly hrnčekový recept
Šťavnatý pomarančový koláč s drobenkou – jednoduchý a rýchly na prípravu
Voňavý jablkový koláč so škoricou a chrumkavou posýpkou – ideálny na nedeľné popoludnie
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Millas Traumwelt