Search

Tradičný veľkonočný koláč ŠTEDRÁK: Najlepší koláčik na Veľkú noc!

veľkonočný koláč ŠTEDRÁK
veľkonočný koláč ŠTEDRÁK

Obsah receptu

Hľadáte recept na tradičný veľkonočný koláč, ktorý je zároveň aj chutný? Potom ste na správnom mieste! Predstavujeme vám recept od pani Vierky z youtube LiViera Desserts na koláč ŠTEDRÁK, klenot slovenských Vianoc.

Koláč ŠTEDRÁK je plnený orechovou, makovou, lekvárovou a tvarohovou plnkou a je jednoducho neodolateľný.

Veľkonočný koláč ŠTEDRÁK

Hlavné Ingrediencie

  • Kysnuté cesto:
    • 300 g polohrubej múky
    • 300 g hrubej múky
    • 90 g práškového cukru
    • 80 g masla
    • 25 g čerstvého droždia
    • 250 ml teplého mlieka
    • 2 vaječné žĺtky
    • 1 lyžička soli
  • 1 celé vajce na potretie koláča

Plnky

  1. Orechová plnka:
    • 180 g zomletých orechov
    • 105 g práškového cukru
    • Pomarančová kôra (voliteľné)
    • 1 vrecko škoricového cukru
    • Horúca voda podľa potreby
  2. Maková plnka:
    • 180 g zomletého maku
    • 105 g práškového cukru
    • 1 vrecko vanilkového cukru
    • Citrónová kôra (voliteľné)
    • Horúca voda podľa potreby
  3. Lekvárová plnka:
    • 200 g slivkového lekváru
    • 2 lyžice cukru
    • 1 lyžica rumu
  4. Tvarohová plnka:
    • 300 g tvarohu
    • 2 lyžice práškového cukru
    • 1 vajce
    • 1 lyžica krupicovej múky
    • 1 vrecko vanilkového cukru

Postup prípravy

  1. Príprava kysnutého cesta:
    • V teplom mlieku rozmiešame droždie a lyžičku cukru, necháme v teple nakvasiť.
    • V mise zmiešame obe múky so soľou, pridáme nakvasený kvások, práškový cukor, žĺtky a maslo.
    • Miesime cesto, prilievame mlieko podľa potreby až kým nie je hladké a nelepí sa. Miesime asi 10 minút.
    • Cesto necháme na teplom mieste kysnúť približne 45 minút.
  2. Príprava plniek:
    • Orechovú, makovú, lekvárovú a tvarohovú plnku pripravíme zmiešaním uvedených ingrediencií.
  3. Skladanie koláča:
    • Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 častí, vyvaľkáme na veľkosť pekáča 42 x 48 x 4 cm a vrstvíme s plnkami.
    • Po vrstvení všetkých plniek necháme koláč ešte 10 minút kysnúť.
  4. Pečenie:
    • Pred pečením potrieme koláč vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C približne 40 minút.

Veľkonočný koláč ŠTEDRÁKVideo recept

Ak chcete na Veľkú noc potešiť svoju rodinu a priateľov chutným a originálnym koláčom, určite vyskúšajte recept na ŠTEDRÁK. Nebudete ľutovať!

Súvisiace články

Najobľúbenejší dezert na sviatky! Šťavnatý bobuľový koláč, ktorý sa topí v ústach!

Vianočný kávový koláč: Jednoduchý a veľmi chutný koláčik z piškótového cesta!

Vianočné ORECHOVÉ ROLKY z kyslej smotany: Rýchle a krehučké koláčiky na sviatočný stôl


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty