Ak hľadáte recept na bábovku, ktorá je extrémne vláčna, jemná a mäkká aj na tretí deň, práve ste ho našli. Toto je skutočne tá najjemnejšia bábovka, akú sa vám podarí upiecť. Každé sústo sa topí na jazyku. Navyše, vďaka oleju zostane dlho svieža.
Tajomstvo je v jednoduchosti. Žiadne zložité šľahanie masla, stačí vám jeden pohár a metlička. Príprava cesta vám nezaberie viac ako 10 minút.
Ako pripraviť najjemnejšiu bábovku?
Základom je zmiešať vajcia, cukor, mlieko a olej. Do tekutej zmesi sa preoseje múka s práškom do pečiva. Časť cesta sa oddelí a zafarbí kakaom. Pečie sa pomaly pri 170 °C.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas pečenia: 45 min
- Počet porcií: 1 bábovka (forma 24 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 310 kcal/kúsok (1/12)
- Trend: Rýchly
Potrebujeme
(Použitý pohár má objem 200 ml)
Základné cesto
- 300 g hladkej múky (2 poháre)
- 150 g kryštálového cukru (3/4 pohára)
- 160 ml mlieka (4/5 pohára)
- 120 ml rastlinného oleja (3/5 pohára)
- 3 ks vajec
- 15 g prášku do pečiva (3 ČL)
- 10 g vanilkového cukru (2 ČL)
- 1 polievková lyžica kukuričného škrobu
- štipka soli
Dokončenie
- 80 g sušených čerešní (alebo hrozienok)
- 1 lyžička kakaového prášku
- 2 lyžičky mlieka
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na 170 °C. Bábovkovú formu (s priemerom 24 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou.
- Vo veľkej mise rozbite vajcia. Pridajte štipku soli, vanilkový cukor a kryštálový cukor.
- Metličkou všetko dobre premiešajte. Netreba šľahať do peny.
- Prilejte mlieko a olej. Opäť len krátko metličkou premiešajte, aby sa tekutiny spojili.
- V druhej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku s práškom do pečiva.
- Sypkú zmes preosejte do tekutej a metličkou rýchlo vymiešajte hladké cesto. Nepremiešajte ho.
- Odoberte približne štvrtinu cesta do malej misky. Pridajte kakao a 2 lyžičky mlieka. Dobre rozmiešajte na tmavé cesto.
- Do zvyšného svetlého cesta pridajte kukuričný škrob a sušené čerešne (alebo hrozienka). Jemne premiešajte.
- Nalejte svetlé cesto rovnomerne do pripravenej formy.
- Na vrch pomaly nalejte kakaové cesto. Môžete ho naliať do kruhu alebo mramorovať paličkou.
- Vložte do vyhriatej rúry a pečte 45 minút pri 170 °C.
- Či je bábovka upečená, otestujte drevenou špajdľou. Musí vyjsť čistá.
- Upečenú bábovku nechajte asi 10 minút chladnúť vo forme, až potom ju opatrne vyklopte na mriežku.
Tipy na záver
- Trik so škrobom: Kukuričný škrob pridaný k čerešniam (alebo hrozienkam) zabráni, aby ovocie kleslo až na dno bábovky.
- Nepremiešajte cesto: Cesto s práškom do pečiva miešajte len krátko, kým sa suroviny nespoja. Prílišným miešaním by sa aktivoval lepok a bábovka by bola hutná, nie nadýchaná.
Videorecept
Jednoduché variácie
- Orechová bábovka: Namiesto kakaa vmiešajte do tmavej časti 50 g mletých vlašských orechov.
- Citrónová poleva: Po vychladnutí polejte bábovku polevou z práškového cukru a citrónovej šťavy.
Časté otázky (FAQ)
Prečo je táto bábovka taká jemná? Je to olejová bábovka. Na rozdiel od masla si olej zachováva tekutú konzistenciu aj pri izbovej teplote, čo zaručuje, že bábovka zostane vláčna a mäkká aj po viacerých dňoch.
Môžem použiť polohrubú múku? Áno, bábovka bude mať o niečo pevnejšiu štruktúru, ale stále bude výborná. Hladká múka však zaručí tú najjemnejšiu textúru.
Čo ak nemám sušené čerešne? Pokojne použite hrozienka (namočte ich vopred do rumu), kandizované ovocie alebo nasekanú čokoládu.
Bábovku nechajte pred krájaním úplne vychladnúť. Posypaná práškovým cukrom vydrží vo vzduchotesnej nádobe vláčna 3 až 4 dni.
Recept vychádza z verzie od Lecker mit Kristy, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
- Hrnčekový recept na tie najjemnejšie domáce rožteky: Sú ako z bavlnky!
- Najjemnejšie vanilkové linecké pečivo: Na Vianoce pečiem len podľa tohto receptu!
- Ako urobiť najlepšie a najjemnejšie halušky do polievky?
- Jednoduché vanilkové poháre za 5 minút: Robím ich celú sezónu!
- Najjemnejšie vanilkové rožky: Na Vianoce pečiem len podľa tohto receptu!
