Keď vás prepadne hlad a máte chuť na niečo rýchle, sýte a neskutočne dobré, zabudnite na objednávanie pizze! Tento fantastický zapečený chlieb je oveľa lepší a pripravíte si ho za zlomok času. Je to tá najlepšia rýchlovka, ktorú si viete predstaviť – chrumkavý chlebík, šťavnaté paradajky, saláma, vajíčková vrstva a to všetko zapečené pod horou roztopeného syra. Tento jednoduchý RECEPT si zamiluje celá rodina a je to skvelý spôsob, ako využiť aj starší chlieb. Pripravte sa na novú závislosť!
Príprava je naozaj hračka a nepotrebujete na ňu žiadne špeciálne suroviny, väčšinou všetko nájdete doma v chladničke. Len nakrájate, navrstvíte, zalejete a dáte piecť. Za pár minút máte na stole teplú a voňavú večeru alebo pohostenie pre nečakanú návštevu. Poďme sa pozrieť, aké je to jednoduché.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 10 minút
- Čas pečenia: 15-20 minút
- Počet porcií: 2 porcie
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 1 menší okrúhly chlieb (alebo 2 veľké krajce)
- 20 g zmäknutého masla
- 10 koliesok suchej salámy (napr. Vysočina) alebo šunky
- 1-2 ks paradajok
- 3 ks vajec
- 100 g strúhanej mozzarelly (alebo iného syra, ktorý sa dobre topí)
- ½ zväzku čerstvej petržlenovej vňate
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup prípravy
Postup krok za krokom:
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie.
- Chlieb rozkrojíme na polovicu (alebo použijeme 2 veľké krajce). Položíme ich na plech reznou stranou nahor a dlaňou zľahka stlačíme, aby sa striedka trochu zhutnila.
- Každú polovicu potrieme zmäknutým maslom a rovnomerne na ne poukladáme kolieska salámy alebo šunky.
- Paradajky umyjeme a nakrájame na tenké kolieska, ktoré rozložíme na salámu.
- V miske metličkou rozšľaháme vajcia. Pridáme nadrobno nasekanú petržlenovú vňať, dochutíme soľou a čiernym korením a dobre premiešame.
- Pripravenú vaječnú zmes rovnomerne nalejeme na obložené chleby tak, aby pokryla paradajky.
- Na záver všetko štedro posypeme nastrúhanou mozzarellou.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 15 až 20 minút, alebo kým vajíčková zmes nestuhne a syr na povrchu nie je krásne zlatistý.
- Upečené chleby vyberieme z rúry a podávame ich ešte horúce, najlepšie s čerstvým zeleninovým šalátom.
Videorecept
Tipy
- Niekedy pod salámu schovám aj pár tenkých koliesok cibule alebo papriky. Dodá to jedlu ešte lepšiu chuť a šťavnatosť.
- Namiesto mozzarelly je výborný aj nastrúhaný eidam alebo čedar. Ak mám rád výraznejšiu chuť, pridám aj kúsok nivy.
- Okrem petržlenovej vňate sa do vajíčkovej zmesi skvele hodí aj nasekaná pažítka, bazalka alebo oregano pre taliansky nádych.
- Pre dospelákov niekedy pridám do vajíčok aj štipku mletého čili alebo na salámu poukladám pár koliesok feferónky. Je to potom príjemne pikantné.
Verím, že táto rýchlovka sa stane aj vašou obľúbenou záchranou, keď nemáte čas alebo náladu na dlhé varenie. Je to naozaj dobrota, ktorá poteší každého. Prajem vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Gulmirka Cooks, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.