Search

Tekvicová marmeláda, ktorá spôsobila ošiaľ: Tento RECEPT si budete chcieť zamknúť do trezoru

tekvicová marmeláda
tekvicová marmeláda

Obsah receptu

Pripravte sa na to, že objavíte tekvicu v úplne novom svetle! Zabudnite na fádne prívarky či polievky. Táto tekvicová marmeláda je absolútna chuťová bomba, ktorá spôsobila senzáciu všade, kde sa objavila. Je to dokonalá alchýmia chutí – sladká a maslová tekvica sa v nej snúbi s pikantným čerstvým zázvorom, hrejivou škoricou a jemným dotykom muškátového orieška. Výsledkom je hustá, voňavá a mierne pikantná dobrota, ktorá pripomína luxusný džem z najlepších delikates. Je tak návykovo dobrá, že si tento recept budete chcieť naozaj strážiť ako ten najväčší poklad. Je fantastická na raňajky na čerstvom chlebe s maslom, ale aj ako tajná ingrediencia k syrom alebo pečenému mäsu.

Príprava tejto zlatej dobroty je prekvapivo jednoduchá a zvládne ju aj úplný začiatočník. Celé kúzlo spočíva v pomalom varení, počas ktorého sa všetky chute dokonale prepoja do jedinečnej harmónie. V recepte vám navyše ponúkneme dve možnosti, ako marmeládu uchovať – buď ako rýchlu pochúťku na pár týždňov do chladničky, alebo ako trvanlivý poklad vo vašej špajzi na celú zimu.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20 minút
  • Čas varenia a odležania: cca 1,5 hodiny
  • Počet porcií/kusov: cca 3-4 menšie poháre (à 250-300 ml)
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 1 kg očistenej tekvice (ideálne hokkaido alebo maslová tekvica)
  • 430 g kryštálového cukru
  • 50 g čerstvého zázvoru
  • 1 ks BIO citrón (chemicky neošetrený)
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1/2 ČL mletého muškátového orieška

Postup prípravy

Príprava surovín:

  1. Tekvicu (napr. hokkaido aj so šupkou, maslovú ošúpeme) nakrájame na menšie kocky. Čerstvý zázvor ošúpeme a nastrúhame najemno alebo nasekáme na veľmi malé kúsočky.
  2. Dôkladne umytý BIO citrón osušíme. Najemno nastrúhame kôru a z celého citróna vytlačíme šťavu.
  3. Vo väčšom hrnci zmiešame nakrájanú tekvicu, nastrúhaný zázvor, citrónovú kôru a šťavu.
  4. K zmesi pridáme cukor, škoricu a muškátový oriešok. Všetko dôkladne zamiešame a zmes necháme prikrytú odpočívať pri izbovej teplote približne 1 hodinu. Tekvica s cukrom pustí vlastnú šťavu.

Varenie marmelády:

  1. Po hodine odležania položíme hrniec na sporák na stredný plameň. Za občasného miešania privedieme zmes do varu.
  2. Keď zmes začne vrieť, stiahneme plameň na minimum a za občasného miešania varíme 30–40 minút, alebo kým tekvica úplne nezmäkne. Počas varenia sa na hladine bude tvoriť pena, ktorú priebežne zbierame lyžicou.
  3. Uvarenú zmes odstavíme z tepla a pomocou tyčového mixéra ju rozmixujeme dohladka do požadovanej konzistencie.
  4. Horúcu rozmixovanú marmeládu vrátime ešte na 2-3 minúty na oheň a krátko prevaríme.

Uskladnenie a konzervácia: Dva spôsoby

A) Rýchla “chladničková” verzia (spotreba do 2-3 týždňov):

  1. Horúcu marmeládu nalejeme do dokonale čistých pohárov, uzavrieme viečkami a necháme úplne vychladnúť pri izbovej teplote.
  2. Po vychladnutí skladujeme výhradne v chladničke a spotrebujeme do 2-3 týždňov.

B) Trvanlivá verzia na zimu (sterilizácia):

  1. Pripravíme si dokonale čisté a vysterilizované poháre a viečka (napr. v rúre na 100°C po dobu 15 minút).
  2. Ešte vriacu marmeládu plníme do horúcich pohárov asi 1 cm pod okraj. Okraje pohárov dôkladne utrieme čistou utierkou a ihneď pevne uzavrieme sterilizovanými viečkami.
  3. Na dno veľkého hrnca položíme utierku. Poukladáme na ňu naplnené poháre (aby sa nedotýkali) a zalejeme ich horúcou vodou do 3/4 ich výšky.
  4. Vodu privedieme do mierneho varu (cca 85°C) a sterilizujeme 15 minút.
  5. Poháre opatrne vyberieme, otočíme hore dnom na utierku, prikryjeme dekou a necháme úplne vychladnúť. Správne zakonzervovaná marmeláda vydrží na tmavom a chladnom mieste aj rok.

Videorecept

Tipy

  1. Intenzitu zázvoru si môžete regulovať podľa seba. Ak máte radi naozaj pikantné, pridajte ho viac, ak preferujete jemnejšiu chuť, uberte.
  2. Pre ešte komplexnejšiu chuť môžete do marmelády pridať aj štipku mletých klinčekov alebo na záver varenia vmiešať lyžicu kvalitného rumu.
  3. Táto marmeláda je fantastická na hrianke s maslom, ale skúste ju pridať aj do bieleho jogurtu, na palacinky alebo ako sladkú prílohu k pečenej kačici či syrom s modrou plesňou.
  4. Ak použijete tekvicu hokkaido, nemusíte ju šúpať. Jej šupka pri varení krásne zmäkne a dodá marmeláde sýtejšiu farbu.

Dúfam, že tento voňavý recept na tekvicovú marmeládu obohatí vašu špajzu aj váš jedálniček. Je to skvelý spôsob, ako si uchovať kúsok slnečnej jesene na neskôr. Dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od Secrets of home cooking, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty