Pripravte sa na dezert, ktorý je doslova ako sen! Tento koláč je stelesnením ľahkosti a jemnosti. Spája v sebe dva zdanlivo protikladné svety – úžasne krehké a maslové strúhané cesto, ktoré príjemne chrumká, a neuveriteľne vzdušnú, takmer až nadpozemsky ľahkú smotanovú plnku, ktorá pripomína nadýchaný obláčik. Svieža chuť citrónovej kôry a kyslej smotany dokonale vyvažuje sladkosť a robí z tohto koláča osviežujúci zážitok. Hoci vyzerá rafinovane a zložito, jeho príprava je prekvapivo jednoduchá a výsledok je absolútne famózny.
Kúzlo tohto receptu spočíva v niekoľkých šikovných trikoch, ktoré vám krok za krokom ukážeme. Zmrazenie a následné strúhanie cesta zaručí dokonalú krehkosť a krásnu textúru. A naša metóda prípravy krému s jemným vmiešaním snehu z bielkov je zárukou tej najľahšej plnky, akú ste kedy ochutnali. Tento koláč je ideálny na nedeľné popoludnie ku káve alebo na akúkoľvek príležitosť, keď chcete svojich blízkych ohúriť niečím naozaj výnimočným.
- Čas prípravy: cca 20 minút (plus 20-30 minút mrazenie cesta)
- Čas pečenia: 30-35 minút
- Počet porcií: 1 koláč (okrúhla forma s priemerom cca 26 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na krehké cesto:
- 200 g hladkej múky
- 80 g zmäknutého masla
- 70 g kryštálového cukru
- 2 ks vaječných žĺtkov
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
Na smotanový krém:
- 400 g hustej kyslej smotany (min. 16%)
- 80 g kryštálového cukru
- 3 PL kukuričného škrobu
- 2 ks vaječných bielkov
- 1 štipka soli
Postup prípravy
Príprava krehkého cesta
- V mise zmiešame preosiatu hladkú múku s kypriacim práškom do pečiva.
- V druhej, väčšej mise vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom a žĺtkami do krémovej konzistencie. Pridáme najemno nastrúhanú citrónovú kôru.
- Do maslovej zmesi postupne zapracujeme sypké suroviny a rukami rýchlo vypracujeme hladké, nelepivé cesto.
- Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Každú zabalíme do potravinovej fólie a vložíme na 20 až 30 minút do mrazničky. Cesto musí byť na dotyk pevné a tuhé, aby sa dalo dobre strúhať.
Príprava smotanového obláčika
- Kým sa cesto chladí, pripravíme si krém. Rúru predhrejeme na 180 °C. Okrúhlu koláčovú formu (s priemerom cca 26 cm) dôkladne vymastíme maslom a vysypeme múkou.
- Vo väčšej mise metličkou dohladka vymiešame kyslú smotanu, cukor a kukuričný škrob.
- V druhej, dokonale čistej a suchej mise vyšľaháme vaječné bielky so štipkou soli na veľmi tuhý a lesklý sneh.
- Dôležité: Tuhý sneh teraz zľahka vmiešame do smotanovej zmesi. Pridávame ho postupne, ideálne na tretiny, a jemne ho obaľujeme stierkou pohybom zdola nahor, aby sme v kréme zachovali čo najviac drahocenného vzduchu.
Skladanie a pečenie
- Z mrazničky vyberieme prvú časť stuhnutého cesta. Pomocou hrubého strúhadla ho nastrúhame rovnomerne na dno pripravenej formy. Rukou alebo lyžicou ho zľahka utlačíme, aby sme vytvorili súvislú základňu.
- Na nastrúhané cesto opatrne nalejeme a rovnomerne rozotrieme pripravený nadýchaný smotanový krém.
- Z mrazničky vyberieme druhú časť cesta a nahrubo ju nastrúhame priamo na vrch krému, čím vytvoríme krásnu drobivú “perinku”.
- Koláč vložíme do predhriatej rúry a pečieme 30-35 minút, alebo kým povrch nie je krásne zlatistý a krém pri okrajoch pevný (stred sa môže ešte jemne chvieť).
- Upečený koláč necháme pred krájaním úplne vychladnúť vo forme, ideálne niekoľko hodín. Krém tak získa správnu konzistenciu.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte lepšiu chuť niekedy do smotanovej plnky pridám aj jeden vanilkový cukor alebo pár kvapiek kvalitného vanilkového extraktu.
- Namiesto strúhania druhej časti cesta na vrch niekedy cesto len tak rozmrvím medzi prstami. Vytvorí to peknú rustikálnu “mrveničku”, ktorá je rovnako chutná.
- Ak chcem mať koláč sviežejší, do smotanovej plnky niekedy opatrne zamiešam aj za hrsť drobného ovocia, napríklad čučoriedok alebo malín. Je to fantastické!
- Koláč je najlepší na druhý deň, keď je dobre vychladený z chladničky a všetky chute sa dokonale prepoja. Pred podávaním ho zvyknem zľahka posypať práškovým cukrom.
Tento dezert vyzerá sofistikovane, no je prekvapivo jednoduchý na prípravu. Je ideálny na ohúrenie hostí alebo len tak, pre radosť celej rodiny. Prajeme vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Сладкая жизнь с Юлией Шевчук, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.