Chcete pripraviť dezert, ktorý vyzerá slávnostne a draho, no jeho príprava je hračka aj pre úplného začiatočníka? Táto nepečená torta je presne taká. Je to môj obľúbený recept, keď chcem niekoho ohúriť bez zbytočného stresu a zapínania rúry. Je neskutočne svieža a ľahká.
Kombinácia piškót namočených v mlieku, nadýchaného pomarančového krému a kokosu je jednoducho dokonalá. Prezradím vám jednoduchý trik, vďaka ktorému bude váš krém vždy krásne pevný a hladký. S týmto receptom zažiarite na každej oslave.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 min
- Čas chladenia: min. 4 hodiny
- Počet porcií: 1 torta (cca 12 rezov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 250 kcal/rez
- Trend: Nepečený dezert / Letný dezert
Potrebujeme
pre okrúhlu formu s priemerom 20-22 cm
Základ:
- 300 g dlhých cukrárskych piškót
- 200 ml mlieka (na namáčanie)
Pomarančový krém:
- 200 ml čerstvej pomarančovej šťavy
- 2 PL kryštálového cukru
- 1 PL kukuričného škrobu
- 350 ml smotany na šľahanie (sladenej, dobre vychladenej)
Pomarančová poleva:
- 300 ml čerstvej pomarančovej šťavy
- 2 PL kryštálového cukru
- 2 PL kukuričného škrobu
Na ozdobu:
- strúhaný kokos
Postup prípravy
Príprava krému a základu:
- Najprv si pripravte základ krému. V malom hrnci metličkou rozmiešajte 200 ml pomarančovej šťavy, cukor a kukuričný škrob.
- Zmes za stáleho miešania priveďte do varu a varte 2–3 minúty, kým nezhustne do podoby pudingu.
- Horúci puding prelejte do misky, prikryte potravinovou fóliou (priložte ju priamo na povrch) a nechajte ho úplne vychladnúť.
- Okrúhlu tortovú formu (s priemerom 20-22 cm) dôkladne vysteľte potravinovou fóliou tak, aby prečnievala cez okraje.
- Piškóty na sekundu namočte do mlieka a vyskladajte ich postojačky po celom obvode formy. Zvyšnými piškótami vyložte dno.
- Teraz kľúčový krok pre pevný krém: V miske vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie na pevnú šľahačku.
- Do hotovej šľahačky už len stierkou, na dvakrát, opatrne a zľahka vmiešajte úplne vychladnutý pomarančový puding.
Vrstvenie a chladenie:
- Približne polovicu krému natrite na piškótový základ vo forme.
- Na krém poukladajte ďalšiu vrstvu v mlieku namočených piškót.
- Natrite zvyšok krému a na vrch poukladajte poslednú vrstvu piškót.
- Tortu prikryte prečnievajúcou fóliou a vložte do chladničky stuhnúť aspoň na 4 hodiny, ideálne na celú noc.
Dokončenie:
- Pripravte si polevu. V hrnci rozmiešajte 300 ml pomarančovej šťavy, cukor a škrob. Varte za stáleho miešania 2–3 minúty do zhustnutia. Nechajte úplne vychladnúť.
- Stuhnutú tortu opatrne vyklopte na servírovací tanier. Boky torty oblepte strúhaným kokosom.
- Na vrch torty rovnomerne nalejte a rozotrite vychladnutú pomarančovú polevu. Dajte ešte na chvíľu do chladničky stuhnúť.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Krém, ktorý vždy drží tvar: Nikdy nešľahajte smotanu spolu s pudingom. Vždy najprv vyšľahajte samotnú šľahačku dotuha a až potom do nej opatrne stierkou vmiešajte vychladnutý puding.
- Piškóty nenamáčajte dlho: Piškóty ponorte do mlieka naozaj len na zlomok sekundy. Nasajú tekutinu veľmi rýchlo a ak by ste ich nechali dlhšie, torta by bola príliš rozmočená.
Jednoduché variácie
- S čerstvým ovocím: Do krému môžete pred vrstvením pridať aj kúsky čerstvých pomarančov alebo mandarínok pre ešte intenzívnejšiu chuť.
- Citrónová verzia: Namiesto pomarančovej šťavy použite citrónovú. Keďže je kyslejšia, zvýšte množstvo cukru v kréme aj v poleve podľa svojej chuti.
Tortu krájajte nožom namočeným v horúcej vode a podávajte dobre vychladenú, ozdobenú lístkami mäty.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na Ricette dolci, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
