Search

Slávnostná nepečená pomarančová torta s kokosom, ktorú zvládne každý začiatočník

Nepečená pomarančová torta s kokosom
Nepečená pomarančová torta s kokosom

Obsah receptu

Publikované: 18. októbra 2025, 04:00

Chcete pripraviť dezert, ktorý vyzerá slávnostne a draho, no jeho príprava je hračka aj pre úplného začiatočníka? Táto nepečená torta je presne taká. Je to môj obľúbený recept, keď chcem niekoho ohúriť bez zbytočného stresu a zapínania rúry. Je neskutočne svieža a ľahká.

Kombinácia piškót namočených v mlieku, nadýchaného pomarančového krému a kokosu je jednoducho dokonalá. Prezradím vám jednoduchý trik, vďaka ktorému bude váš krém vždy krásne pevný a hladký. S týmto receptom zažiarite na každej oslave.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 min
  • Čas chladenia: min. 4 hodiny
  • Počet porcií: 1 torta (cca 12 rezov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 250 kcal/rez
  • Trend: Nepečený dezert / Letný dezert

Potrebujeme

pre okrúhlu formu s priemerom 20-22 cm

Základ:

  • 300 g dlhých cukrárskych piškót
  • 200 ml mlieka (na namáčanie)

Pomarančový krém:

  • 200 ml čerstvej pomarančovej šťavy
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 350 ml smotany na šľahanie (sladenej, dobre vychladenej)

Pomarančová poleva:

  • 300 ml čerstvej pomarančovej šťavy
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 2 PL kukuričného škrobu

Na ozdobu:

  • strúhaný kokos

Postup prípravy

Príprava krému a základu:

  1. Najprv si pripravte základ krému. V malom hrnci metličkou rozmiešajte 200 ml pomarančovej šťavy, cukor a kukuričný škrob.
  2. Zmes za stáleho miešania priveďte do varu a varte 2–3 minúty, kým nezhustne do podoby pudingu.
  3. Horúci puding prelejte do misky, prikryte potravinovou fóliou (priložte ju priamo na povrch) a nechajte ho úplne vychladnúť.
  4. Okrúhlu tortovú formu (s priemerom 20-22 cm) dôkladne vysteľte potravinovou fóliou tak, aby prečnievala cez okraje.
  5. Piškóty na sekundu namočte do mlieka a vyskladajte ich postojačky po celom obvode formy. Zvyšnými piškótami vyložte dno.
  6. Teraz kľúčový krok pre pevný krém: V miske vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie na pevnú šľahačku.
  7. Do hotovej šľahačky už len stierkou, na dvakrát, opatrne a zľahka vmiešajte úplne vychladnutý pomarančový puding.

Vrstvenie a chladenie:

  1. Približne polovicu krému natrite na piškótový základ vo forme.
  2. Na krém poukladajte ďalšiu vrstvu v mlieku namočených piškót.
  3. Natrite zvyšok krému a na vrch poukladajte poslednú vrstvu piškót.
  4. Tortu prikryte prečnievajúcou fóliou a vložte do chladničky stuhnúť aspoň na 4 hodiny, ideálne na celú noc.

Dokončenie:

  1. Pripravte si polevu. V hrnci rozmiešajte 300 ml pomarančovej šťavy, cukor a škrob. Varte za stáleho miešania 2–3 minúty do zhustnutia. Nechajte úplne vychladnúť.
  2. Stuhnutú tortu opatrne vyklopte na servírovací tanier. Boky torty oblepte strúhaným kokosom.
  3. Na vrch torty rovnomerne nalejte a rozotrite vychladnutú pomarančovú polevu. Dajte ešte na chvíľu do chladničky stuhnúť.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Krém, ktorý vždy drží tvar: Nikdy nešľahajte smotanu spolu s pudingom. Vždy najprv vyšľahajte samotnú šľahačku dotuha a až potom do nej opatrne stierkou vmiešajte vychladnutý puding.
  2. Piškóty nenamáčajte dlho: Piškóty ponorte do mlieka naozaj len na zlomok sekundy. Nasajú tekutinu veľmi rýchlo a ak by ste ich nechali dlhšie, torta by bola príliš rozmočená.

Jednoduché variácie

  • S čerstvým ovocím: Do krému môžete pred vrstvením pridať aj kúsky čerstvých pomarančov alebo mandarínok pre ešte intenzívnejšiu chuť.
  • Citrónová verzia: Namiesto pomarančovej šťavy použite citrónovú. Keďže je kyslejšia, zvýšte množstvo cukru v kréme aj v poleve podľa svojej chuti.

Tortu krájajte nožom namočeným v horúcej vode a podávajte dobre vychladenú, ozdobenú lístkami mäty.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na Ricette dolci, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty