Hľadáte rýchle a jednoduché pohostenie, ktoré je nielen chutné, ale aj efektne vyzerá? Tieto slané rolky z lístkového cesta plnené lahodnou vajíčkovou zmesou s jarnou cibuľkou sú presne to, čo potrebujete! Ich príprava je doslova otázkou pár minút a výsledok poteší každého milovníka slaných dobrôt. Kombinácia chrumkavého lístkového cesta, jemnej vajíčkovej plnky a chrumkavých sezamových semienok na povrchu je jednoducho neodolateľná.
Či už čakáte nečakanú návštevu, pripravujete občerstvenie na párty, alebo len máte chuť na niečo malé a slané k večernému filmu, tento expresný recept vás zachráni. Vďaka použitiu hotového lístkového cesta je príprava naozaj blesková a výsledok vždy zaručený. Poďme sa spolu pustiť do pečenia týchto malých, ale chuťovo výrazných roliek!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15-20 minút
- Čas pečenia: cca 15-20 minút
- Počet porcií: cca 16-20 roliek (v závislosti od hrúbky krájania)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 5 ks vajec uvarených natvrdo
- 1 zväzok jarnej cibuľky (cca 3-4 ks)
- Soľ podľa chuti
- Mleté čierne korenie podľa chuti (voliteľné)
- 2 balenia rolovaného lístkového cesta (spolu cca 500-550 g)
- 1 ks vajce (na potretie)
- Biele a čierne sezamové semienka na posypanie (cca 1-2 polievkové lyžice spolu)
Postup prípravy
Príprava plnky a cesta:
- Príprava surovín: Rúru predhrejte na 200 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
- Krájanie: Vajcia uvarené natvrdo olúpte. Spolu so starostlivo umytou a očistenou jarnou cibuľkou (bielu aj zelenú časť) ich nakrájajte na drobné kúsky (približne 0,5 cm).
- Miešanie plnky: Nakrájané vajcia a jarnú cibuľku preložte do misy. Dochuťte ich soľou a podľa chuti môžete pridať aj trochu čerstvo mletého čierneho korenia. Všetko spolu veľmi starostlivo premiešajte, aby sa ingrediencie rovnomerne spojili.
- Príprava lístkového cesta: Rozviňte oba pláty rolovaného lístkového cesta na pracovnej doske. Ak používate lístkové cesto vcelku (nerolované), rozvaľkajte ho na pomúčenej doske na dva približne rovnaké obdĺžniky s hrúbkou cca 2-3 mm.
Plnenie a tvarovanie roliek:
- Nanášanie plnky: Na každý pripravený plát lístkového cesta rovnomerne rozdeľte polovicu pripravenej vaječnej náplne. Snažte sa ju rozotrieť po celej ploche, pričom jeden dlhší okraj každého plátu nechajte voľný (približne 1-2 cm) – ten poslúži na lepšie zalepenie rolády.
- Rolovanie: Každý plát lístkového cesta s náplňou starostlivo, ale pevne zrolujte smerom k voľnému okraju, čím vytvoríte dve dlhšie rolády. Voľný okraj cesta môžete zľahka potrieť vodou, aby sa lepšie prilepil.
- Krájanie roliek: Každú pripravenú roládu potom ostrým nožom nakrájajte na jednotlivé rolky (alebo “slimáky”) s hrúbkou približne 2 až 2,5 cm.
Dokončenie a pečenie:
- Ukladanie na plech a potieranie: Nakrájané rolky (slimáky) ukladajte reznou stranou nahor na plech vyložený papierom na pečenie. Medzi jednotlivými rolkami nechajte malé rozostupy, pretože počas pečenia mierne zväčšia svoj objem. V malej miske rozšľahajte 1 celé vajce a pomocou mašlovačky ním dôkladne potrite povrch aj boky každej rolky.
- Posypanie a pečenie: Potreté rolky nakoniec bohato posypte zmesou bieleho a čierneho sezamového semienka. Pripravený plech s rolkami vložte do rúry predhriatej na 200 °C.
- Doba pečenia: Pečte približne 15-20 minút, alebo kým nie sú rolky krásne zlatohnedé, nafúknuté a chrumkavé.
- Chladnutie a servírovanie: Po upečení vyberte plech z rúry a rolky nechajte mierne vychladnúť na mriežke. Najlepšie chutia ešte teplé, ale sú výborné aj studené. Môžete ich podávať samostatne ako chuťovku, alebo napríklad s čerstvým zeleninovým šalátom.
Videorecept
Tipy
- Pre pikantnejšiu chuť môžem do vaječnej plnky pridať aj trochu najemno nasekanej chilli papričky alebo štipku pálivej mletej papriky.
- Namiesto jarnej cibuľky môžem použiť aj najemno nasekanú pažítku alebo petržlenovú vňať pre inú bylinkovú arómu.
- Ak chcem rolky ešte sýtejšie, môžem do plnky pridať aj trochu nastrúhaného tvrdého syra (napr. eidam, čedar) alebo kúsok na kocky nakrájanej šunky.
- Pre krajší lesk môžem rolky potrieť len rozšľahaným žĺtkom zmiešaným s lyžicou mlieka namiesto celého vajca.

Tieto slané rolky z lístkového cesta sú dôkazom, že aj za pár minút sa dá vykúzliť skvelé pohostenie. Ich jednoduchosť a lahodná chuť si vás určite získajú!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Галя Курпікова, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.