Search

Slané rolky s vajíčkovou plnkou: Expresný RECEPT z lístkového cesta, ktorý si zamilujete!

slané rolky z lístkového cesta
Slané rolky z lístkového cesta

Obsah receptu

Hľadáte rýchle a jednoduché pohostenie, ktoré je nielen chutné, ale aj efektne vyzerá? Tieto slané rolky z lístkového cesta plnené lahodnou vajíčkovou zmesou s jarnou cibuľkou sú presne to, čo potrebujete! Ich príprava je doslova otázkou pár minút a výsledok poteší každého milovníka slaných dobrôt. Kombinácia chrumkavého lístkového cesta, jemnej vajíčkovej plnky a chrumkavých sezamových semienok na povrchu je jednoducho neodolateľná.

Či už čakáte nečakanú návštevu, pripravujete občerstvenie na párty, alebo len máte chuť na niečo malé a slané k večernému filmu, tento expresný recept vás zachráni. Vďaka použitiu hotového lístkového cesta je príprava naozaj blesková a výsledok vždy zaručený. Poďme sa spolu pustiť do pečenia týchto malých, ale chuťovo výrazných roliek!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15-20 minút
  • Čas pečenia: cca 15-20 minút
  • Počet porcií: cca 16-20 roliek (v závislosti od hrúbky krájania)
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 5 ks vajec uvarených natvrdo
  • 1 zväzok jarnej cibuľky (cca 3-4 ks)
  • Soľ podľa chuti
  • Mleté čierne korenie podľa chuti (voliteľné)
  • 2 balenia rolovaného lístkového cesta (spolu cca 500-550 g)
  • 1 ks vajce (na potretie)
  • Biele a čierne sezamové semienka na posypanie (cca 1-2 polievkové lyžice spolu)

Postup prípravy

Príprava plnky a cesta:

  1. Príprava surovín: Rúru predhrejte na 200 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
  2. Krájanie: Vajcia uvarené natvrdo olúpte. Spolu so starostlivo umytou a očistenou jarnou cibuľkou (bielu aj zelenú časť) ich nakrájajte na drobné kúsky (približne 0,5 cm).
  3. Miešanie plnky: Nakrájané vajcia a jarnú cibuľku preložte do misy. Dochuťte ich soľou a podľa chuti môžete pridať aj trochu čerstvo mletého čierneho korenia. Všetko spolu veľmi starostlivo premiešajte, aby sa ingrediencie rovnomerne spojili.
  4. Príprava lístkového cesta: Rozviňte oba pláty rolovaného lístkového cesta na pracovnej doske. Ak používate lístkové cesto vcelku (nerolované), rozvaľkajte ho na pomúčenej doske na dva približne rovnaké obdĺžniky s hrúbkou cca 2-3 mm.

Plnenie a tvarovanie roliek:

  1. Nanášanie plnky: Na každý pripravený plát lístkového cesta rovnomerne rozdeľte polovicu pripravenej vaječnej náplne. Snažte sa ju rozotrieť po celej ploche, pričom jeden dlhší okraj každého plátu nechajte voľný (približne 1-2 cm) – ten poslúži na lepšie zalepenie rolády.
  2. Rolovanie: Každý plát lístkového cesta s náplňou starostlivo, ale pevne zrolujte smerom k voľnému okraju, čím vytvoríte dve dlhšie rolády. Voľný okraj cesta môžete zľahka potrieť vodou, aby sa lepšie prilepil.
  3. Krájanie roliek: Každú pripravenú roládu potom ostrým nožom nakrájajte na jednotlivé rolky (alebo “slimáky”) s hrúbkou približne 2 až 2,5 cm.

Dokončenie a pečenie:

  1. Ukladanie na plech a potieranie: Nakrájané rolky (slimáky) ukladajte reznou stranou nahor na plech vyložený papierom na pečenie. Medzi jednotlivými rolkami nechajte malé rozostupy, pretože počas pečenia mierne zväčšia svoj objem. V malej miske rozšľahajte 1 celé vajce a pomocou mašlovačky ním dôkladne potrite povrch aj boky každej rolky.
  2. Posypanie a pečenie: Potreté rolky nakoniec bohato posypte zmesou bieleho a čierneho sezamového semienka. Pripravený plech s rolkami vložte do rúry predhriatej na 200 °C.
  3. Doba pečenia: Pečte približne 15-20 minút, alebo kým nie sú rolky krásne zlatohnedé, nafúknuté a chrumkavé.
  4. Chladnutie a servírovanie: Po upečení vyberte plech z rúry a rolky nechajte mierne vychladnúť na mriežke. Najlepšie chutia ešte teplé, ale sú výborné aj studené. Môžete ich podávať samostatne ako chuťovku, alebo napríklad s čerstvým zeleninovým šalátom.

Videorecept

Tipy

  1. Pre pikantnejšiu chuť môžem do vaječnej plnky pridať aj trochu najemno nasekanej chilli papričky alebo štipku pálivej mletej papriky.
  2. Namiesto jarnej cibuľky môžem použiť aj najemno nasekanú pažítku alebo petržlenovú vňať pre inú bylinkovú arómu.
  3. Ak chcem rolky ešte sýtejšie, môžem do plnky pridať aj trochu nastrúhaného tvrdého syra (napr. eidam, čedar) alebo kúsok na kocky nakrájanej šunky.
  4. Pre krajší lesk môžem rolky potrieť len rozšľahaným žĺtkom zmiešaným s lyžicou mlieka namiesto celého vajca.

Zapečené zemiaky Deluxe
TIP na dnes
Zapečené zemiaky Deluxe: Tak dobré, že ich budete robiť stále

Tieto slané rolky z lístkového cesta sú dôkazom, že aj za pár minút sa dá vykúzliť skvelé pohostenie. Ich jednoduchosť a lahodná chuť si vás určite získajú!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Галя Курпікова, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty