Fašiangy sú v plnom prúde a k nim neodmysliteľne patria aj chutné fašiangové taštičky. Vyskúšajte tento recept na plnené fašiangové taštičky s tvarohovou plnkou a sušeným ovocím, ktorý vám zaručene spríjemní toto obdobie.
Hľadáte recept na tradičné fašiangové taštičky, ktoré si zamiluje celá rodina? Pripravili sme si pre vás recept na plnené fašiangové taštičky s tvarohovou plnkou a sušeným ovocím. Tieto lahodné taštičky sú nielen chutné, ale aj jednoduché na prípravu. S naším podrobným návodom ich zvládne upiecť naozaj každý.
Ingrediencie:
Cesto:
- 450 g hladkej tortovej múky
- 90 g studeného masla
- 120 ml kyslej smotany
- 9 žĺtkov
- 2 polievkové lyžice rumu (alebo vodky)
Plnka:
- 400 g tvarohu
- 80 g sušených datlí a sušených marhúľ (nakrájaných na drobno)
- 50 g nasekaných vlašských orechov
- 3 lyžice vanilkového cukru
- 1 lyžica cukru
Na obaľovanie a vyprážanie:
- Práškový cukor
- Cca 1,5 – 2 litre oleja na vyprážanie
Postup prípravy:
- Príprava cesta:
- V mise zmiešajte múku, žĺtky, maslo, smotanu a rum. Vypracujte hladké a pružné cesto.
- Hotové cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte odpočívať na pracovnej doske.
- Príprava plnky:
- Tvaroh zmiešajte s nakrájanými datľami, sušenými marhuľami, vlašskými orechmi, vanilkovým cukrom a obyčajným cukrom. Dôkladne premiešajte.
- Formovanie taštičiek:
- Cesto rozdeľte na dve časti.
- Prvú časť rozvaľkajte na tenký obdĺžnik.
- Na polovicu cesta rozmiestnite lyžičky plnky v rovnakých intervaloch.
- Druhou polovicou cesta prikryte plnku a jemne stlačte medzery medzi plnkami.
- Kolieskom alebo nožom nakrájajte jednotlivé taštičky a skontrolujte, či sú okraje dobre pritlačené, aby plnka nevytekala.
- Vyprážanie:
- V hrnci alebo hlbokej panvici rozohrejte dostatočné množstvo oleja.
- Taštičky vyprážajte v horúcom oleji z oboch strán do zlatohneda, približne 2-3 minúty.
- Po vyprážaní ich nechajte odkvapkať na papierovej utierke.
- Dokončenie:
- Vyprážané taštičky obalte v práškovom cukre, kým sú ešte teplé.
Dobrú chuť!
Tieto tvarohové taštičky sú lahodnou pochúťkou, ktorá chutí skvele hneď po príprave aj na druhý deň. 🥟🍬
Tipy:
- Pre ešte bohatšiu chuť pridajte do tvarohovej plnky aj trochu strúhanej citrónovej kôry.
- Ak nemáte radi sušené marhule alebo datle, môžete ich nahradiť iným sušeným ovocím, napríklad slivkami alebo hrozienkami.
- Pred vyprážaním nechajte taštičky aspoň 30 minút odležať v chladničke, aby sa s cestom lepšie pracovalo.
- Olej na vyprážanie by mal byť dostatočne horúci, aby sa taštičky nepripaľovali a plnka sa stihla prepiecť.
- Hotové fašiangové taštičky môžete podávať posypané práškovým cukrom alebo poliate čokoládou.
Video recept:
Veríme, že si na týchto lahodných fašiangových taštičkách s tvarohovou plnkou a sušeným ovocím pochutíte. Nezabudnite sa s nami podeliť o vaše skúsenosti v komentároch!
Vyskúšajte aj:
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Swojskie jedzonko