Search

Ovocie v cukrovej kruste „Tanghulu“: Recept na virálny hit, ktorý zvládnete doma

Ovocie v cukrovej kruste Tanghulu
Ovocie v cukrovej kruste Tanghulu

Obsah receptu

Publikované: 25. októbra 2025, 06:00

Určite ste už na internete videli tie videá s chrumkavým, lesklým ovocím na paličke. Tanghulu je absolútny hit a ja som si ho zamiloval. Je to neuveriteľne jednoduché, potrebujete len dve suroviny. Ale POZOR, aby ste dosiahli tú dokonalú sklovitú krustu, musíte dodržať jeden kľúčový krok.

Tajomstvo spočíva v správnej teplote cukrového sirupu. Ak ho nevaríte dostatočne dlho, ovocie zostane len lepkavé. Ale nebojte sa, s týmto receptom a mojimi tipmi to zvládnete na jednotku. Ste pripravení na chrumkavý zážitok?

Ako správne pripraviť Tanghulu?

Ovocie dôkladne osušte a napichnite na špajdle. Vodu a cukor varte bez miešania, kým sirup nedosiahne teplotu 150–160 °C (štádium tvrdého pukania). Ovocie rýchlo namočte a nechajte okamžite stuhnúť.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas varenia/pečenia: 10 min
  • Počet porcií: 1 dávka (záleží od množstva ovocia)
  • Náročnosť: Stredná (kvôli práci s horúcim cukrom)
  • Kalorická hodnota: cca 150 kcal/špíz (závisí od ovocia)
  • Trend: Rýchly dezert / Virálny recept

Potrebujeme

  • Čerstvé ovocie (jahody, hrozno bez kôstok, mandarínky, čučoriedky…)
  • 200 g kryštálového cukru
  • 120 ml vody
  • Drevené špajdle

Postup prípravy

  1. Ovocie dôkladne umyte a úplne dosucha osušte papierovými utierkami. Toto je kľúčové, inak sirup nepriľne.
  2. Jahody zbavte stopiek, mandarínky rozdeľte na mesiačiky. Ovocie napichnite na špajdle. Pripravte si aj papier na pečenie, kam budete hotové Tanghulu odkladať.
  3. Do menšieho hrnca s hrubším dnom dajte cukor a vodu. NEMIEŠAJTE!
  4. Priveďte do varu na strednom ohni. Stále nemiešajte. Nechajte bublať.
  5. Varte približne 8–10 minút. Sirup začne hustnúť a bubliny budú pomalšie. Ak máte teplomer, cieľová teplota je 150–160 °C.
  6. Ak nemáte teplomer, urobte test studenej vody. Pripravte si misku s ľadovou vodou. Kvapnite do nej trochu horúceho sirupu. Musí okamžite stuhnúť na tvrdú, krehkú niť, ktorá sa pri pokuse o ohnutie zlomí (ako sklo). Ak je mäkká alebo sa dá tvarovať, varte ďalej.
  7. Keď má sirup správnu teplotu, hrniec rýchlo odstavte z ohňa a mierne ho nakloňte.
  8. Ovocie na špajdli rýchlo a rovnomerne ponorte do horúceho sirupu. Hneď vyberte a nechajte prebytočný sirup odkvapkať.
  9. Obalené ovocie položte na papier na pečenie. Krusta stuhne takmer okamžite (do minúty).

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Absolútne suché ovocie: Zopakujem to znova, lebo je to najdôležitejšie. Ak bude ovocie čo i len trochu vlhké, cukrová krusta nebude držať a bude lepkavá.
  2. Pozor na horúci cukor: Pracujte rýchlo, ale opatrne. Horúci cukrový sirup spôsobuje vážne popáleniny. Nenechávajte pri príprave deti bez dozoru.

Jednoduché variácie

  • Farebné Tanghulu: Do cukrového sirupu môžete pred koncom varenia pridať kvapku potravinárskeho farbiva.
  • S posýpkou: Ihneď po namočení môžete ovocie posypať jedlými trblietkami alebo drvenými lyofilizovanými malinami (kým je krusta ešte teplá).

Tanghulu jedzte ihneď po príprave, vtedy je najlepšie a najchrumkavejšie. Dlhé skladovanie mu neprospieva.

Recept vychádza z verzie od Simple and Delish by Canan, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty