Určite ste už na internete videli tie videá s chrumkavým, lesklým ovocím na paličke. Tanghulu je absolútny hit a ja som si ho zamiloval. Je to neuveriteľne jednoduché, potrebujete len dve suroviny. Ale POZOR, aby ste dosiahli tú dokonalú sklovitú krustu, musíte dodržať jeden kľúčový krok.
Tajomstvo spočíva v správnej teplote cukrového sirupu. Ak ho nevaríte dostatočne dlho, ovocie zostane len lepkavé. Ale nebojte sa, s týmto receptom a mojimi tipmi to zvládnete na jednotku. Ste pripravení na chrumkavý zážitok?
Ako správne pripraviť Tanghulu?
Ovocie dôkladne osušte a napichnite na špajdle. Vodu a cukor varte bez miešania, kým sirup nedosiahne teplotu 150–160 °C (štádium tvrdého pukania). Ovocie rýchlo namočte a nechajte okamžite stuhnúť.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas varenia/pečenia: 10 min
- Počet porcií: 1 dávka (záleží od množstva ovocia)
- Náročnosť: Stredná (kvôli práci s horúcim cukrom)
- Kalorická hodnota: cca 150 kcal/špíz (závisí od ovocia)
- Trend: Rýchly dezert / Virálny recept
Potrebujeme
- Čerstvé ovocie (jahody, hrozno bez kôstok, mandarínky, čučoriedky…)
- 200 g kryštálového cukru
- 120 ml vody
- Drevené špajdle
Postup prípravy
- Ovocie dôkladne umyte a úplne dosucha osušte papierovými utierkami. Toto je kľúčové, inak sirup nepriľne.
- Jahody zbavte stopiek, mandarínky rozdeľte na mesiačiky. Ovocie napichnite na špajdle. Pripravte si aj papier na pečenie, kam budete hotové Tanghulu odkladať.
- Do menšieho hrnca s hrubším dnom dajte cukor a vodu. NEMIEŠAJTE!
- Priveďte do varu na strednom ohni. Stále nemiešajte. Nechajte bublať.
- Varte približne 8–10 minút. Sirup začne hustnúť a bubliny budú pomalšie. Ak máte teplomer, cieľová teplota je 150–160 °C.
- Ak nemáte teplomer, urobte test studenej vody. Pripravte si misku s ľadovou vodou. Kvapnite do nej trochu horúceho sirupu. Musí okamžite stuhnúť na tvrdú, krehkú niť, ktorá sa pri pokuse o ohnutie zlomí (ako sklo). Ak je mäkká alebo sa dá tvarovať, varte ďalej.
- Keď má sirup správnu teplotu, hrniec rýchlo odstavte z ohňa a mierne ho nakloňte.
- Ovocie na špajdli rýchlo a rovnomerne ponorte do horúceho sirupu. Hneď vyberte a nechajte prebytočný sirup odkvapkať.
- Obalené ovocie položte na papier na pečenie. Krusta stuhne takmer okamžite (do minúty).
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Absolútne suché ovocie: Zopakujem to znova, lebo je to najdôležitejšie. Ak bude ovocie čo i len trochu vlhké, cukrová krusta nebude držať a bude lepkavá.
- Pozor na horúci cukor: Pracujte rýchlo, ale opatrne. Horúci cukrový sirup spôsobuje vážne popáleniny. Nenechávajte pri príprave deti bez dozoru.
Jednoduché variácie
- Farebné Tanghulu: Do cukrového sirupu môžete pred koncom varenia pridať kvapku potravinárskeho farbiva.
- S posýpkou: Ihneď po namočení môžete ovocie posypať jedlými trblietkami alebo drvenými lyofilizovanými malinami (kým je krusta ešte teplá).
Tanghulu jedzte ihneď po príprave, vtedy je najlepšie a najchrumkavejšie. Dlhé skladovanie mu neprospieva.
Recept vychádza z verzie od Simple and Delish by Canan, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
- Vyskúšajte virálnu dubajskú čokoládu v lacnejšej verzii. Tento recept zvládne každý.
- Jednoduché virálne banánové kúsky obalené v čokoláde: Neodolateľný dezert plnený arašidovým maslom!
- Taliansky jablkový koláč od babičky – nadýchaný recept zo starých čias
- Virálne cestoviny Gigi Hadid: krémová omáčka hotová za 30 minút
- Zabudnite na sladké: Tieto slané kysnuté buchty s Fetou sú absolútny HIT
