Hľadáte recept na koláč, ktorý je nielen zdravý, ale aj neuveriteľne vláčny a šťavnatý? Tak potom ste na správnom mieste! Tento mrkvový koláč je hotový zázrak. Vôbec v ňom nie je múka ani pridaný cukor, no napriek tomu je sladký, mäkučký a plný chuti. Tajomstvo jeho šťavnatosti sa skrýva v mrkve a sušených slivkách. Je to skvelá maškrta bez výčitiek, ideálna ku káve, na raňajky alebo ako zdravý dezert pre deti. Verte mi, tento RECEPT si zamiluje celá vaša rodina!
Príprava je naozaj jednoduchá a rýchla. Namiesto klasickej múky použijeme rozmixované ovsené vločky s mandľami a vajíčka nahradíme ľanovými semienkami. Vznikne tak výživné a prirodzene bezlepkové cesto (ak použijete bezlepkové vločky). V kombinácii s jemným krémom z ricotty je to naozaj dokonalý dezert, ktorý si môžete dopriať kedykoľvek.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas pečenia: 20-25 minút
- Počet porcií: 1 menší koláč (plech cca 25×35 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na mrkvové cesto:
- 230 g mrkvy
- 80 g jemných ovsených vločiek
- 60 g mandlí
- 60 g sušených sliviek
- 2 PL mletých ľanových semienok
- 6 PL vlažnej vody
- 100 ml mlieka (alebo rastlinného mlieka)
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1 ČL mletej škorice
- 2 ČL stévie (alebo iného sladidla podľa chuti)
- 1 štipka soli
Na krém z ricotty:
- 600 g syra ricotta
- 1-2 ČL stévie (alebo iného sladidla podľa chuti)
- ½ ČL vanilkového extraktu
Postup prípravy
Príprava cesta (krok za krokom):
- Rúru si predhrejeme na 170 °C. Plech (s rozmermi ideálne cca 25×35 cm) vystelieme papierom na pečenie.
- Sušené slivky zalejeme vriacou vodou a necháme ich 10 minút postáť, aby zmäkli. Medzitým si pripravíme “ľanové vajíčko”: mleté ľanové semienka zmiešame v malej miske so 6 lyžicami vlažnej vody a necháme pár minút napučať, kým nevznikne gélová hmota.
- Do výkonného mixéra alebo food processora nasypeme ovsené vločky a mandle. Rozmixujeme ich na jemnú múku. Pridáme kypriaci prášok, škoricu, stéviu a soľ a krátko premixujeme, aby sa sypké suroviny spojili.
- Mrkvu očistíme a nastrúhame najemno. Slivky scedíme a nasekáme na malé kúsky.
- Všetky mokré suroviny dáme do väčšej misy: nastrúhanú mrkvu, nasekané slivky, pripravené ľanové vajíčko a mlieko. Premiešame.
- K mokrým surovinám prisypeme zmes ovsenej a mandľovej múky a všetko spolu dôkladne, ale zľahka premiešame, kým nevznikne kompaktné cesto.
Pečenie, plnenie a dokončenie:
- Hotové cesto rovnomerne rozotrieme na pripravený plech v hrúbke asi 1-1,5 cm.
- Pečieme vo vyhriatej rúre 20 až 25 minút. Či je cesto upečené, otestujeme drevenou špajdľou – mala by vyjsť čistá.
- Upečený korpus necháme na plechu úplne vychladnúť.
- Kým cesto chladne, pripravíme si krém: Ricottu v miske vymiešame so sladidlom a vanilkovým extraktom dohladka.
- Vychladnutý korpus opatrne prekrojíme na dve rovnaké polovice.
- Jednu polovicu potrieme celým pripraveným krémom z ricotty a opatrne priklopíme druhou polovicou cesta.
- Hotový koláč zľahka pritlačíme a dáme aspoň na 30 minút (ideálne na hodinu) do chladničky, aby krém stuhol a rezy sa lepšie krájali.
- Podávame nakrájané na úhľadné rezy.
Videorecept
Tipy
- Ak doma nemám ľanové semienka alebo sa nechcem zdržiavať, jednoducho ich nahradím dvoma celými vajíčkami. Pridám ich k mrkve a mlieku.
- Ak chcem krém ešte bohatší, časť ricotty (asi 200 g) nahradím čerstvým smotanovým syrom (cream cheese). Krém je potom pevnejší a má výraznejšiu chuť.
- Mandle sa dajú bez problémov nahradiť vlašskými alebo lieskovými orechmi. Do cesta sú výborné aj slnečnicové alebo tekvicové semienka.
- Tento koláč je najlepší na druhý deň, keď sa všetky chute spoja a cesto od krému krásne zvlhne. V chladničke v uzavretej nádobe vydrží aj 3 dni.
Verím, že vás tento zdravý a šťavnatý koláčik milo prekvapí. Je dôkazom toho, že maškrtiť sa dá aj bez múky a cukru a pritom si naozaj pochutnať. Prajem vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Domáca kuchyňa, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.