Hľadáte recept na to najlepšie slané pečivo, ktoré je mäkké ako páperie a plné fantastickej plnky? Práve ste ho našli! Tieto domáce pletenky sú absolútna BOMBA a garantujem vám, že lepšie ste ešte nejedli. Vláčne kysnuté cesto v sebe ukrýva lahodnú kombináciu syra, klobásky a jemnej paprikovej chuti. Sú ideálne na raňajky, na večeru, alebo len tak, keď máte chuť na niečo slané pod zub. S naším jednoduchým postupom na tvarovanie budú navyše vyzerať ako od profesionálneho pekára!
Nebojte sa kysnutého cesta, s týmto receptom to hravo zvládne aj začiatočník. Ukážeme si jednoduché cesto, ktoré krásne vykysne, a tiež efektný, no pritom veľmi jednoduchý spôsob, ako pletenky zapliesť, aby vyzerali nádherne. Je to skvelé pečivo, ktoré je na druhý deň rovnako dobré ako čerstvé.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas kysnutia: cca 1 hodina 20 minút
- Čas pečenia: 25-30 minút
- Počet porcií: cca 12-14 kusov
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na kysnuté cesto:
- 300 ml vlažného mlieka
- 15 g čerstvého droždia (alebo 5 g sušeného)
- 1 PL kryštálového cukru
- 450 g hladkej múky (+ na podsypanie)
- 1 vaječný bielok
- 1,5 ČL soli
- 3 PL rastlinného oleja
Plnka:
- 60 g zmäknutého masla
- 200 g kvalitnej klobásy (alebo šunky)
- 150 g najemno strúhaného tvrdého syra (napr. eidam, gouda)
- 1 PL mletej sladkej papriky
Na potretie:
- 1 vaječný žĺtok
- 1 PL mlieka
Postup prípravy
Príprava kysnutého cesta:
- Najprv si pripravíme kvások. Do misky nalejeme vlažné (nie horúce!) mlieko, rozdrobíme doň droždie a pridáme lyžicu cukru. Zľahka premiešame a na teplom mieste necháme postáť asi 10-15 minút, kým sa na povrchu nevytvorí pena.
- Vo veľkej mise zmiešame preosiatu hladkú múku so soľou. V strede urobíme jamku.
- Do jamky vlejeme vykysnutý kvások, pridáme vaječný bielok a olej. Vareškou alebo v kuchynskom robote vypracujeme hladké a pružné cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy.
Kysnutie, plnenie a tvarovanie pleteniek:
- Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Kým cesto kysne, klobásu (alebo šunku) nakrájame na veľmi malé, jemné kocky.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme ho do tvaru obdĺžnika s hrúbkou asi 0,5 cm.
- Celý plát potrieme zmäknutým maslom. Rovnomerne ho posypeme mletou paprikou, väčšinou nastrúhaného syra (trochu si necháme na vrch) a na kocky nakrájanou klobásou.
- Cesto aj s plnkou pevne zrolujeme po dlhšej strane ako závin.
- Kľúčový krok tvarovania: Ostrým nožom roládu pozdĺžne prekrojíme na polovicu, čím nám vzniknú dva dlhé pramene s viditeľnou plnkou.
- Oba pramene opatrne prepletieme cez seba (jeden cez druhý), aby vznikol vrkoč.
- Vrkoč nakrájame na 12 až 14 rovnakých častí.
Pečenie:
- Pletenky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie s dostatočnými rozostupmi. Prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť ešte asi 15-20 minút.
- Rúru si predhrejeme na 180 °C.
- V malej miske rozšľaháme žĺtok s mliekom a touto zmesou potrieme povrch pleteniek. Posypeme zvyšným syrom.
- Pečieme vo vyhriatej rúre 25 až 30 minút, kým nie sú na povrchu krásne zlatohnedé.
- Upečené pletenky necháme vychladnúť na mriežke. Najlepšie sú ešte teplé.
Videorecept
Tipy
- Cesto sa snažím miesiť naozaj dôkladne, aspoň 10 minút. Čím je lepšie vymiesené, tým budú pletenky nadýchanejšie.
- Namiesto mletej papriky niekedy použijem na potretie masla bylinkové pesto alebo kečup. Je to skvelá obmena.
- Pre výraznejšiu chuť niekedy zmiešam eidam s údeným syrom alebo nivou. Fantázii sa medze nekladú.
- Tieto pletenky sú výborné aj na druhý deň. Pred podávaním ich na pár sekúnd ohrejem v mikrovlnke a sú opäť ako nové.
Verím, že si na tomto slanom pečive pochutnáte. Je to skvelá dobrota na pohostenie pre návštevu, na desiatu deťom do školy alebo len tak na večer k dobrému filmu. Prajem vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od SAMIRA GOTOVIT, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.