Search

Najmäkšie plnené pletenky so syrom: Tento RECEPT na slané pečivo je BOMBA!

plnené syrové pletenky
plnené syrové pletenky

Obsah receptu

Hľadáte recept na to najlepšie slané pečivo, ktoré je mäkké ako páperie a plné fantastickej plnky? Práve ste ho našli! Tieto domáce pletenky sú absolútna BOMBA a garantujem vám, že lepšie ste ešte nejedli. Vláčne kysnuté cesto v sebe ukrýva lahodnú kombináciu syra, klobásky a jemnej paprikovej chuti. Sú ideálne na raňajky, na večeru, alebo len tak, keď máte chuť na niečo slané pod zub. S naším jednoduchým postupom na tvarovanie budú navyše vyzerať ako od profesionálneho pekára!

Nebojte sa kysnutého cesta, s týmto receptom to hravo zvládne aj začiatočník. Ukážeme si jednoduché cesto, ktoré krásne vykysne, a tiež efektný, no pritom veľmi jednoduchý spôsob, ako pletenky zapliesť, aby vyzerali nádherne. Je to skvelé pečivo, ktoré je na druhý deň rovnako dobré ako čerstvé.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 25 minút
  • Čas kysnutia: cca 1 hodina 20 minút
  • Čas pečenia: 25-30 minút
  • Počet porcií: cca 12-14 kusov
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Na kysnuté cesto:

  • 300 ml vlažného mlieka
  • 15 g čerstvého droždia (alebo 5 g sušeného)
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 450 g hladkej múky (+ na podsypanie)
  • 1 vaječný bielok
  • 1,5 ČL soli
  • 3 PL rastlinného oleja

Plnka:

  • 60 g zmäknutého masla
  • 200 g kvalitnej klobásy (alebo šunky)
  • 150 g najemno strúhaného tvrdého syra (napr. eidam, gouda)
  • 1 PL mletej sladkej papriky

Na potretie:

  • 1 vaječný žĺtok
  • 1 PL mlieka

Postup prípravy

Príprava kysnutého cesta:

  1. Najprv si pripravíme kvások. Do misky nalejeme vlažné (nie horúce!) mlieko, rozdrobíme doň droždie a pridáme lyžicu cukru. Zľahka premiešame a na teplom mieste necháme postáť asi 10-15 minút, kým sa na povrchu nevytvorí pena.
  2. Vo veľkej mise zmiešame preosiatu hladkú múku so soľou. V strede urobíme jamku.
  3. Do jamky vlejeme vykysnutý kvások, pridáme vaječný bielok a olej. Vareškou alebo v kuchynskom robote vypracujeme hladké a pružné cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy.

Kysnutie, plnenie a tvarovanie pleteniek:

  1. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
  2. Kým cesto kysne, klobásu (alebo šunku) nakrájame na veľmi malé, jemné kocky.
  3. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme ho do tvaru obdĺžnika s hrúbkou asi 0,5 cm.
  4. Celý plát potrieme zmäknutým maslom. Rovnomerne ho posypeme mletou paprikou, väčšinou nastrúhaného syra (trochu si necháme na vrch) a na kocky nakrájanou klobásou.
  5. Cesto aj s plnkou pevne zrolujeme po dlhšej strane ako závin.
  6. Kľúčový krok tvarovania: Ostrým nožom roládu pozdĺžne prekrojíme na polovicu, čím nám vzniknú dva dlhé pramene s viditeľnou plnkou.
  7. Oba pramene opatrne prepletieme cez seba (jeden cez druhý), aby vznikol vrkoč.
  8. Vrkoč nakrájame na 12 až 14 rovnakých častí.

Pečenie:

  1. Pletenky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie s dostatočnými rozostupmi. Prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť ešte asi 15-20 minút.
  2. Rúru si predhrejeme na 180 °C.
  3. V malej miske rozšľaháme žĺtok s mliekom a touto zmesou potrieme povrch pleteniek. Posypeme zvyšným syrom.
  4. Pečieme vo vyhriatej rúre 25 až 30 minút, kým nie sú na povrchu krásne zlatohnedé.
  5. Upečené pletenky necháme vychladnúť na mriežke. Najlepšie sú ešte teplé.

Videorecept

Tipy

  1. Cesto sa snažím miesiť naozaj dôkladne, aspoň 10 minút. Čím je lepšie vymiesené, tým budú pletenky nadýchanejšie.
  2. Namiesto mletej papriky niekedy použijem na potretie masla bylinkové pesto alebo kečup. Je to skvelá obmena.
  3. Pre výraznejšiu chuť niekedy zmiešam eidam s údeným syrom alebo nivou. Fantázii sa medze nekladú.
  4. Tieto pletenky sú výborné aj na druhý deň. Pred podávaním ich na pár sekúnd ohrejem v mikrovlnke a sú opäť ako nové.

Verím, že si na tomto slanom pečive pochutnáte. Je to skvelá dobrota na pohostenie pre návštevu, na desiatu deťom do školy alebo len tak na večer k dobrému filmu. Prajem vám dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od SAMIRA GOTOVIT, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty