Pripravte si tie absolútne najlepšie pečené jablká, presne také voňavé a chutné ako od babičky. Tento jednoduchý recept na jablká plnené orechmi, hrozienkami a škoricou je láska na prvé sústo. Minimum úsilia z vašej strany, maximum potešenia pre vaše chuťové poháriky.
Zapečené jablká s orechmi a hrozienkami sú nielen chutným, ale aj relatívne zdravším dezertom, ktorý si môžete dopriať takmer bez výčitiek. Ich príprava je veľmi jednoduchá a zvládne ju každý. Podávať ich môžete samotné alebo s kopčekom šľahačky či vanilkovej zmrzliny pre ešte väčší pôžitok.
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas pečenia: cca 30 minút
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- 4 ks väčších pevných jabĺk (vhodných na pečenie, napr. Boskoop, Jonagold, Idared)
- 50 g hnedého cukru (alebo kryštálového)
- 25 g pekanových orechov (nasekaných), alebo vlašských či lieskových orechov
- 40 g hrozienok (môžu byť vopred namočené v rume alebo horúcej vode)
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 20 g studeného masla (nakrájaného na 4 malé kocky)
- cca 180 ml horúcej vody
Na servírovanie (voliteľné):
- Domáca šľahačka
- Vanilková zmrzlina
- Kyslá smotana
- Javorový sirup alebo med
Postup prípravy
Príprava jabĺk a plnky:
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si menší pekáčik alebo zapekaciu misu, do ktorej sa zmestia 4 jablká vedľa seba.
- Jablká dôkladne umyte a osušte. Ostrým nožom alebo špeciálnym vykrajovačom na jadrovníky opatrne odstráňte stred jablka s jadrovníkom. Dôležité: Vykrajujte len do približne 3/4 hĺbky jablka tak, aby spodná časť zostala neporušená (ako “dno”) a plnka počas pečenia nevytiekla. Vytvoríte tak otvor na plnenie.
- V malej miske zmiešajte nasekané pekanové (alebo iné) orechy, hrozienka (ak ste ich namáčali, sceďte ich), hnedý (alebo kryštálový) cukor a mletú škoricu. Dobre premiešajte.
- Pripravenou orechovo-hrozienkovou zmesou naplňte otvory vo vykrojených jablkách. Plnku môžete jemne utlačiť lyžičkou.
Pečenie:
- Naplnené jablká opatrne poukladajte do pripraveného pekáčika alebo zapekacej misy.
- Na vrch každého naplneného jablka položte malú kocku studeného masla (spolu 20 g).
- Do pekáčika (nie na jablká, ale okolo nich) opatrne nalejte horúcu vodu (cca 180 ml). Voda vytvorí paru a zabráni vysušeniu jabĺk počas pečenia.
- Vložte pekáčik s jablkami do predhriatej rúry. Pečte pri 180 °C približne 30 minút. Jablká by mali byť mäkké (dá sa do nich ľahko pichnúť vidličkou alebo špajdľou), ale stále by si mali držať svoj tvar a nerozpadávať sa. Plnka by mala byť prevoňaná a šťavnatá. Čas pečenia závisí od veľkosti a odrody jabĺk.
Servírovanie:
- Upečené jablká vyberte z rúry.
- Podávajte ich ideálne ešte teplé. Môžete ich servírovať samotné, poliate šťavou, ktorá sa vytvorila na dne pekáčika, alebo pre ešte väčší pôžitok pridajte kopček vanilkovej zmrzliny, domácej šľahačky, lyžicu kyslej smotany alebo ich polejte trochou javorového sirupu či medu.
Videorecept
Tipy
- Na pečenie sú najlepšie pevnejšie, mierne kyslasté jablká, ktoré sa nerozvaria. Odrody ako Boskoop, Jonagold či Idared sú výborné. Kľúčové je vykrojiť jadrovník opatrne, aby spodok jablka zostal celý a plnka držala vo vnútri. Pomôže špeciálny vykrajovač.
- Plnku si môžete ľahko prispôsobiť. Namiesto pekanových orechov sú skvelé aj nasekané vlašské orechy alebo lieskovce. Hrozienka rada namáčam do rumu (ak sú pre dospelých). Okrem škorice môžete pridať aj štipku muškátového orieška. Hnedý cukor dodá plnke príjemnú karamelovú chuť.
- Jablká ukladám do pekáčika tesne vedľa seba a vždy ich podlejem trochou horúcej vody. Vďaka pare zostanú krásne šťavnaté. Malý kúsok masla na vrchu plnky sa počas pečenia rozpustí a dodá skvelú chuť.
- Čas pečenia (cca 30 minút pri 180°C) je orientačný. Hotové jablko by malo byť mäkké, keď doň pichnete, ale nemalo by sa rozpadávať. Najlepšie chutia jednoznačne teplé, ideálne s kontrastom studenej zmrzliny alebo šľahačky.
Tento recept na najlepšie pečené jablká ako od babičky je naozaj láska na prvé sústo. Jednoduchý, voňavý a neskutočne chutný dezert, ktorý poteší každého.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vždy chutné!