Leto a jahody patria neodmysliteľne k sebe! Ak hľadáte inšpiráciu na jednoduché, osviežujúce a absolútne neodolateľné dezerty, ktoré nevyžadujú zdĺhavé pečenie, potom ste na správnom mieste. Pripravili sme pre vás hneď štyri fantastické recepty na jahodové poháre, z ktorých si vyberie naozaj každý. Či už máte radi kombináciu so sušienkami, jemným smotanovým krémom, sviežim pyré alebo populárnymi Oreo sušienkami, tieto poháre sú dokonalou voľbou na akúkoľvek príležitosť – od rodinnej oslavy až po príjemné posedenie pri káve vo všedný deň.
Výhodou týchto receptov je ich variabilita a jednoduchosť. Väčšinu z nich pripravíte za pár minút a výsledok je vždy ohromujúci. Sú ľahké, svieže a plné lahodnej jahodovej chuti. Nechajte sa inšpirovať a vykúzlite si doma tieto úžasné letné poháre, ktoré potešia nielen vaše chuťové bunky, ale aj oči!
1. Jahodový pohár so sušienkami a jahodovým krémom
Tento pohár je klasikou, ktorá spája chrumkavú sušienkovú vrstvu s lahodným jahodovým krémom a čerstvými jahodami. Je jednoduchý na prípravu a zaručene poteší.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20-25 minút
- Odporúčaný čas chladenia pred podávaním: minimálne 30 minút
- Počet porcií: 3 poháre
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
- 50 g maslových sušienok (napr. Petit Buerre, BeBe)
- 20 g rozpusteného masla
- 350 g čerstvých jahôd (umytých a očistených)
- Na jahodový krém:
- 300 ml smotany na šľahanie (aspoň 33% tuku, dobre vychladenej)
- 3 PL práškového cukru (alebo podľa chuti)
- ½ ČL vanilkovej arómy (alebo vanilkového extraktu)
- Na šľahačkovú ozdobu:
- 100 ml smotany na šľahanie (aspoň 33% tuku, dobre vychladenej)
- 1 PL práškového cukru (alebo podľa chuti)
- ½ ČL vanilkovej arómy (alebo vanilkového extraktu)
Postup prípravy
- Príprava sušienkového základu: Sušienky vložíme do kuchynského robota a rozmixujeme ich na jemný prášok. Pridáme rozpustené maslo a krátko premiešame, aby sa zmes spojila.
- Príprava jahôd: Z celkového množstva jahôd (350 g) si odložíme 5-6 ks bokom na ozdobu a na vyloženie dna pohárov. Zvyšné jahody rozmixujeme ponorným mixérom na hladké pyré. Z odložených jahôd nakrájame cca 3 ks na tenké plátky.
- Vrstvenie – základ: Dno troch pripravených pohárov vyložíme plátkami jahôd. Na jahody rovnomerne rozdelíme a lyžicou zľahka utlačíme pripravenú sušienkovú zmes.
- Príprava jahodového krému: V mise vyšľaháme elektrickým šľahačom dobre vychladenú smotanu na šľahanie (300 ml) spolu s 3 PL práškového cukru a ½ ČL vanilkovej arómy dotuha. Do vyšľahanej šľahačky opatrne vmiešame pripravené jahodové pyré.
- Vrstvenie – krém: Jahodový krém rovnomerne rozdelíme do pohárov na sušienkovú vrstvu.
- Príprava šľahačkovej ozdoby: V menšej čistej miske vyšľaháme zvyšnú smotanu na šľahanie (100 ml) s 1 PL práškového cukru a ½ ČL vanilkovej arómy dotuha.
- Dokončenie a servírovanie: Pripravenú šľahačku naplníme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a poháre ňou efektne ozdobíme. Každý pohár dozdobíme zvyšnými kúskami čerstvých jahôd. Pred podávaním je ideálne nechať poháre aspoň 30 minút vychladiť v chladničke.
2. Smotanový letný jahodový pohár s Meringue pusinkami
Elegantný pohár, ktorý kombinuje svieže jahody, jemný smotanový krém a chrumkavé kúsky snehových pusiniek Meringue. Skvelá voľba pre slávnostnejšie príležitosti.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15-20 minút
- Odporúčaný čas chladenia pred podávaním: minimálne 30 minút
- Počet porcií: 3 poháre
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
- 300 g čerstvých jahôd (umytých a očistených)
- 1 ČL kryštálového cukru (na jahodové pyré)
- 1 PL kryštálového cukru (do šľahačky, alebo podľa chuti)
- 300 ml smotany na šľahanie (aspoň 33% tuku, dobre vychladenej)
- 1 ČL vanilkovej arómy (alebo vanilkového extraktu)
- 4 ks švajčiarskych snehových pusiniek Meringue (menších)
- Pár lístkov čerstvej mäty na ozdobu (voliteľné)
Postup prípravy
- Príprava jahôd: Z celkového množstva jahôd (300 g) si 100 g odložíme bokom a rozmixujeme ich ponorným mixérom spolu s 1 ČL kryštálového cukru na hladké pyré. Zvyšných 200 g jahôd nakrájame na malé kúsky. Pár pekných kúskov si môžeme nechať na finálne zdobenie.
- Príprava Meringue pusiniek: Tri Meringue pusinky zľahka nalámeme na menšie kúsky. Jednu celú pusinku si odložíme na záverečné zdobenie.
- Príprava smotanového krému: V mise vyšľaháme elektrickým šľahačom dobre vychladenú smotanu na šľahanie spolu s 1 PL kryštálového cukru a 1 ČL vanilkovej arómy dotuha.
- Kompletizácia: Do vyšľahanej smotany opatrne vmiešame na kúsky nakrájané jahody (200 g) a nalámané Meringue pusinky. Nakoniec zľahka a len párkrát premiešame s pripraveným jahodovým pyré, aby vznikol pekný mramorový efekt (alebo pyré vrstvíme).
- Servírovanie: Pripravenú zmes rovnomerne rozdelíme do troch pohárov. Každý pohár ozdobíme zvyšnou celou alebo rozdrobenou Meringue pusinkou, kúskom čerstvej jahody a prípadne lístkom mäty. Podávame ideálne vychladené.
3. Pohár s jahodovým pyré a sušienkovou drvinou
Jednoduchý a rýchly pohár, kde sa striedajú vrstvy chrumkavej sušienkovej drviny, intenzívneho jahodového pyré a nadýchanej šľahačky.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15-20 minút
- Odporúčaný čas chladenia pred podávaním: minimálne 30 minút
- Počet porcií: 3 poháre
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
- 100 g maslových sušienok (napr. Petit Buerre, BeBe)
- 20 g rozpusteného masla
- 250 g čerstvých jahôd (umytých a očistených)
- 2 PL kryštálového cukru (do jahodového pyré, alebo podľa chuti)
- 1 PL kryštálového cukru (do šľahačky, alebo podľa chuti)
- 200 ml smotany na šľahanie (aspoň 33% tuku, dobre vychladenej)
- ½ ČL vanilkovej arómy (alebo vanilkového extraktu)
- Pár čerstvých jahôd na ozdobu
Postup prípravy
- Príprava sušienkovej drviny: Sušienky vložíme do kuchynského robota a rozmixujeme ich na jemný prášok, alebo ich podrvíme vo vrecku valčekom. Do podrvených sušienok vmiešame rozpustené maslo.
- Príprava jahodového pyré: Jahody (250 g) zbavíme zelených častí a spolu s 2 PL kryštálového cukru ich rozmixujeme ponorným mixérom na hladké pyré. Ochutnáme a podľa potreby dosladíme.
- Príprava šľahačky: V čistej mise vyšľaháme elektrickým šľahačom dobre vychladenú smotanu na šľahanie spolu s 1 PL kryštálového cukru a ½ ČL vanilkovej arómy dotuha. Vyšľahanú šľahačku môžeme naplniť do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
- Vrstvenie: Dno troch pripravených pohárov vyplníme sušienkovou drvinou, ktorú zľahka utlačíme lyžičkou. Na sušienkovú vrstvu opatrne nalejeme alebo navrstvíme jahodové pyré. Na pyré nanesieme pripravenú šľahačku.
- Servírovanie: Každý pohár ozdobíme kúskami čerstvých jahôd. Podávame ideálne dobre vychladené.
4. Oreo jahodový pohár so smotanovým syrom
Pre milovníkov populárnych Oreo sušienok je tu tento neodolateľný pohár, ktorý spája ich intenzívnu chuť s jemným krémom zo smotanového syra a sviežimi jahodami.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20-25 minút
- Odporúčaný čas chladenia pred podávaním: minimálne 1 hodina
- Počet porcií: 3 poháre
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
- 8 ks Oreo sušienok (aj s náplňou)
- 20 g rozpusteného masla
- 100 g čerstvých jahôd (umytých a očistených)
- 150 g prírodného krémového syra (typ Philadelphia, Lučina alebo mascarpone, izbovej teploty)
- 1 PL práškového cukru (alebo podľa chuti)
- 1 ČL vanilkovej arómy (alebo vanilkového extraktu)
- 200 ml smotany na šľahanie (aspoň 33% tuku, dobre vychladenej)
- Pár čerstvých jahôd a kúsok Oreo sušienky na ozdobu
Postup prípravy
- Príprava Oreo základu: Oreo sušienky (ponecháme si trochu drviny na finálne posypanie) rozmixujeme v kuchynskom robote na jemný prášok. Zmiešame s rozpusteným maslom.
- Príprava jahodového pyré: Jahody (100 g) rozmixujeme ponorným mixérom na pyré.
- Príprava krému: V mise vyšľaháme smotanový syr spolu s práškovým cukrom a vanilkovou arómou do hladka. V samostatnej čistej mise vyšľaháme dobre vychladenú smotanu na šľahanie dotuha. Vyšľahanú šľahačku potom opatrne (na 2-3 krát) vmiešame stierkou do syrovej zmesi. Nakoniec do krému zľahka vmiešame pripravené jahodové pyré, môžeme vytvoriť aj mramorový efekt len pár premiešaniami.
- Vrstvenie: Na dno troch pripravených pohárov rozdelíme väčšinu Oreo drviny a zľahka ju utlačíme. Na sušienkový základ navrstvíme pripravený jahodovo-smotanový krém.
- Servírovanie: Vrch krému posypeme zvyšnou Oreo drvinou a každý pohár ozdobíme kúskom čerstvej jahody a prípadne kúskom Oreo sušienky. Pred podávaním necháme poháre dobre vychladiť v chladničke aspoň 1 hodinu.
Videorecept
Tipy
- Pre všetky poháre platí, že najlepšie chutia dobre vychladené. Nebojte sa ich nechať v chladničke aj pár hodín, chute sa krásne prepoja.
- Množstvo cukru v krémoch a pyré si vždy môžete prispôsobiť podľa sladkosti použitých jahôd a vašich osobných preferencií.
- Pri vrstvení pohárov sa snažte pracovať opatrne, aby boli jednotlivé vrstvy pekne viditeľné – dezert tak bude aj vizuálne atraktívnejší. Použitie cukrárskeho vrecka na krémy vám prácu uľahčí.
- Experimentujte s rôznymi druhmi sušienok pre základ (napr. karamelové, celozrnné) alebo pridajte do krémov rôzne extrakty (mandľový, citrónový) pre nové chuťové variácie.
Tieto štyri recepty na jahodové poháre sú dôkazom, že aj jednoduché a rýchle dezerty môžu byť neuveriteľne chutné a efektné. Dúfame, že si ich prípravu aj konzumáciu užijete naplno. Prajeme vám sladké letné maškrtenie!
Recepty sú inšpirované z Easy & Yummy, no upravili sme ich tak, aby boli prehľadné a jednoduché na prípravu.