Search

Najlepšia chlebíčková nátierka (ako od mamy): Tento recept so šunkou a syrom je TOP

najlepšia chlebíčková nátierka
Najlepšia chlebíčková nátierka

Obsah receptu

Hľadáte recept na tú naozaj najlepšiu chlebíčkovú nátierku, presne takú, akú robievala mama či babička? Tento jednoduchý recept so šunkou, syrom a vajíčkami je absolútne TOP. Je krémová, chutná a zaručene sa vždy podarí, presne tak, ako si ju pamätáte.

Pripravte si tento jednoduchý recept na najlepšiu chlebíčkovú nátierku. Budete ju mať hotovú za pár minút (ak nerátame varenie vajec) a môžete ju podávať na oslavách alebo len tak ako rýchlu a sýtu večeru či raňajky vo všedný deň. Skvelá klasika, ktorá nikdy nesklame.

  • Čas prípravy: cca 15 minút (+ varenie a chladenie vajec)
  • Čas chladenia: min. 30 minút (odporúčané)
  • Počet porcií: cca 600-700 g nátierky (na cca 15-20 chlebíčkov)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Potrebné suroviny:

  • 6 vajec
  • 100 g tvrdého syra (napr. Eidam, Gouda)
  • 100 g kvalitnej šunky (napr. dusená)
  • cca 100-150 g kvalitnej majonézy (alebo podľa požadovanej krémovitosti)
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • Soľ podľa chuti
  • Voliteľné: 1 ČL plnotučnej horčice, najemno nasekaná cibuľka alebo pažítka

Postup prípravy

Príprava surovín:

  1. Najprv si uvarte 6 vajec natvrdo. Vložte ich do hrnca so studenou vodou, priveďte do varu a varte približne 10 minút.
  2. Ihneď po uvarení vajcia prudko schlaďte pod tečúcou studenou vodou alebo v miske s ľadovou vodou. Nechajte ich úplne vychladnúť. Potom ich ošúpte.
  3. Kým vajcia chladnú, pripravte si ostatné suroviny. Tvrdý syr nastrúhajte na jemnom strúhadle. Šunku nakrájajte na veľmi malé, úhľadné kocky (cca 3×3 mm).
  4. Vychladnuté ošúpané vajcia nastrúhajte tiež na jemnom strúhadle.

Miešanie a chladenie:

  1. Do väčšej misy dajte najemno nastrúhané vajcia a najemno nastrúhaný syr. Pridajte na malé kocky nakrájanú šunku.
  2. Pridajte majonézu (začnite so 100 g a prípadne pridajte viac pre krémovejšiu konzistenciu). Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Ak chcete, pridajte aj lyžičku horčice pre jemne pikantnejšiu chuť.
  3. Všetky ingrediencie v mise teraz dôkladne, ale zľahka premiešajte lyžicou alebo stierkou, kým sa nespoja do homogénnej nátierky. Snažte sa príliš nemiešať, aby ste vajíčka a syr úplne nerozpučili.
  4. Hotovú nátierku ochutnajte a prípadne ešte dolaďte soľou a korením. Ak pridávate cibuľku alebo pažítku, vmiešajte ju teraz.
  5. Prikryte misu potravinovou fóliou alebo preložte nátierku do uzatvárateľnej nádoby a vložte ju do chladničky. Nechajte ju vychladiť a odležať aspoň 30 minút, ideálne však 1-2 hodiny, aby sa chute pekne prepojili.

Servírovanie:

  1. Pred podávaním vyberte nátierku z chladničky a ešte raz ju zľahka premiešajte.
  2. Natierajte na plátky veky, rožkov, bagety alebo tmavého chleba. Výborne sa hodí ako základ pre klasické obložené chlebíčky – stačí dozdobiť plátkom šunky, syra, kolieskom vajíčka, vejárikom uhorky a petržlenovou vňaťou. Môžete ju však podávať aj samostatne ako nátierku k čerstvému pečivu.

Videorecept

Tipy

  1. Pre tú najjemnejšiu konzistenciu nátierky strúham uvarené vajcia aj tvrdý syr (používam Eidam alebo Goudau) na najjemnejšom strúhadle. Šunku naopak krájam na naozaj miniatúrne kocôčky, aby bolo v nátierke aj niečo “na zahryznutie”.
  2. Používam kvalitnú hustejšiu majonézu. Jej množstvo si upravujem podľa toho, ako mám rád nátierku krémovú – zvyčajne mi stačí okolo 100-150 g na toto množstvo surovín. Dochucujem len soľou a čerstvo mletým čiernym korením, prípadne lyžičkou horčice.
  3. Ak chcem chuť trochu ozvláštniť, pridám do hotovej nátierky aj najemno nasekanú šalotku alebo jarnú cibuľku, prípadne čerstvú pažítku. Výborne sa hodí aj malá lyžička nálevu z kyslých uhoriek.
  4. Táto nátierka je naozaj najlepšia, keď si ju nechám aspoň hodinku-dve odležať v chladničke. Všetky chute sa krásne prepoja. Je to perfektný základ na rýchle a chutné chlebíčky na akúkoľvek príležitosť.

Toto je naozaj tá najlepšia chlebíčková nátierka, presne ako od mamy. Vyskúšajte tento TOP recept so šunkou a syrom a presvedčte sa sami.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Obżarciuch

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty