Máte chuť na niečo nové a vzrušujúce, čím by ste oživili svoju špajzu? Tento zaváraný paprikový šalát s exotickým nádychom Ázie je presne to, čo hľadáte. Zabudnite na klasické čalamády a lečo. Táto verzia je explóziou chutí – spája v sebe sladkosť a chrumkavosť čerstvých paprík, prenikavú arómu cesnaku a koriandra, a to všetko v dokonale vyváženom sladkokyslom náleve s tajomnou zmesou ázijských byliniek. Je to neuveriteľne šťavnatá a osviežujúca príloha, ktorá rozžiari každé jedlo počas dlhých zimných mesiacov.
Najlepšie na tomto recepte je jeho jednoduchosť. V podstate stačí všetko len nakrájať, zmiešať, nechať krátko odležať a bezpečne zasterilizovať. Výsledkom je chrumkavý a farebný šalát, ktorý môžete podávať ako prílohu k pečenému mäsu, grilovaným špecialitám, alebo ho len tak pridať do sendviča či k ázijským rezancom. Pripravte si poháre a poďte si s nami uložiť kúsok leta s vôňou diaľok.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 30 minút
- Čas marinovania: 1 hodina
- Čas sterilizácie: 15 minút
- Počet porcií: 4 stredne veľké poháre (à 720 ml)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na 4 poháre (à 720 ml):
- 2 kg zmesi červených a žltých paprík (ideálne hrubostenných)
- 1 veľká hlava cesnaku
- 1 veľký zväzok čerstvej koriandrovej vňate
- 1 PL soli
- 2 PL kryštálového cukru
- 25 g koreninovej zmesi “Ázijské bylinky” (napr. zmes s citrónovou trávou, zázvorom, koriandrom)
- 50 ml kvasného octu (8 %)
- 100 ml rastlinného oleja (napr. slnečnicového)
Postup prípravy
Príprava a marinovanie šalátu:
- Papriky dôkladne umyjeme, rozkrojíme, zbavíme jadierok a bielych vnútorných častí. Následne ich nakrájame na prúžky široké asi 1 cm.
- Cesnak ošúpeme a prelisujeme alebo nasekáme najemno. Čerstvú koriandrovú vňať nasekáme nahrubo.
- Vo veľkej mise zmiešame nakrájané papriky, cesnak, koriandrovú vňať, soľ, cukor, zmes korenia “Ázijské bylinky” a ocot. Všetko dôkladne premiešame, aby sa chute spojili.
- Misu prikryjeme pokrievkou alebo potravinárskou fóliou a vložíme na 1 hodinu do chladničky. Počas tejto doby paprika pustí šťavu a nasiakne chuťami.
- Po hodine misu vyberieme, do šalátu vmiešame olej a ešte raz všetko dobre premiešame.
Plnenie a bezpečná sterilizácia:
- Pripravíme si čisté, sterilizované zaváracie poháre a viečka.
- Paprikovou zmesou vrátane všetkej šťavy, ktorá sa vytvorila, naplníme poháre. Zmes zľahka utláčame a plníme približne 2 cm pod okraj.
- Okraje pohárov dôkladne očistíme papierovou utierkou, aby boli suché a čisté. Poháre pevne uzavrieme sterilizovanými viečkami.
- DÔLEŽITÉ pre bezpečnosť: Naplnené poháre vložíme do veľkého hrnca vystlaného na dne utierkou. Zalejeme ich teplou vodou tak, aby siahala do 3/4 ich výšky. Hrniec prikryjeme pokrievkou a vodu privedieme do varu.
- Od chvíle, keď voda začne naplno vrieť, sterilizujeme presne 15 minút.
- Po uplynutí času hrniec opatrne odstavíme. Horúce poháre vyberieme, otočíme hore dnom na utierku a necháme úplne vychladnúť. Skladujeme na chladnom a tmavom mieste.
Videorecept
Tipy
- Pre extra chrumkavosť šalátu vyberajte čo najhrubostenejšie a najčerstvejšie papriky. Tenkostenné odrody majú tendenciu po sterilizácii príliš zmäknúť.
- Ak nemáte poruke hotovú zmes “Ázijské bylinky”, môžete si vytvoriť vlastnú zmiešaním mletého koriandru, mletého zázvoru a štipky sušenej citrónovej trávy.
- Pre pikantnejšiu verziu môžete do šalátu pridať jednu alebo dve nadrobno nasekané chilli papričky.
- Tento šalát je výborný aj s pridaním ďalšej zeleniny. Skúste pridať na tenké kolieska nakrájanú cibuľu alebo pár strúčikov mrkvy nakrájanej na tenké rezančeky.
Veríme, že tento netradičný šalát obohatí vašu zbierku zaváranín a stane sa obľúbenou prílohou vo vašej domácnosti. Jeho svieža a výrazná chuť vás milo prekvapí.
Recept je inšpirovaný verziou od Простой рецепт, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a bezpečnejší na prípravu.