Search

Najlepší jablkový koláč s tvarohom: Vláčny, šťavnatý a rýchlo pripravený!

jablkový koláč s tvarohom
Jablkový koláč s tvarohom

Obsah receptu

Hľadáte recept na koláč, ktorý je jednoduchý na prípravu, no chuťovo absolútne fantastický? Potom musíte vyskúšať tento najlepší jablkový koláč s tvarohom! Spája v sebe vláčnosť tvarohového cesta s príjemnou sladkosťou a šťavnatosťou jabĺk. Cesto je vďaka tvarohu a maslu neskutočne jemné a nadýchané a doslova sa rozplýva na jazyku. Príprava je rýchla a nenáročná, takže ho zvládne upiecť aj menej skúsený pekár.

Tento koláč je ideálny ako sladká bodka za nedeľným obedom, skvelá maškrta ku káve alebo čaju, alebo len tak, keď vás prepadne chuť na niečo sladké. Jablká na povrchu počas pečenia krásne zmäknú a dodajú koláču tú správnu šťavnatosť. Pred podávaním ho stačí jemne posypať práškovým cukrom. Ak chcete zážitok ešte povýšiť, môžete ho servírovať s kopčekom šľahačky, vanilkovou zmrzlinou alebo teplým rozvarom z lesného ovocia.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20 minút
  • Čas pečenia: cca 45 minút
  • Počet porcií: cca 8-10 kúskov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Forma: Tortová forma s priemerom 20-22 cm

Potrebujeme

  • 3 kusy vajec (veľkosť M)
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 štipka soli
  • 1 balíček vanilkového cukru (alebo 1 ČL vanilkového extraktu) – voliteľné
  • 120 g zmäknutého masla (82% tuku)
  • 250 g mäkkého jemného tvarohu (nie hrudkovitého, napr. vo vaničke)
  • Štipka čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry (voliteľné)
  • 240 g hladkej múky (preosiatej)
  • 8 g kypriaceho prášku do pečiva (cca 2 čajové lyžičky)
  • 2 stredne veľké jablká (pevnejšej odrody, napr. Golden Delicious, Idared)
  • Práškový cukor na posypanie (voliteľné)
  • Maslo a hrubá múka (alebo papier na pečenie) na prípravu formy

Postup prípravy

Príprava cesta:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (teplovzdušnú na cca 160-170°C). Tortovú formu s priemerom 20-22 cm vymažte maslom a vysypte hrubou múkou, alebo dno vyložte papierom na pečenie a boky dôkladne vymažte a vysypte.
  2. Do väčšej misy rozklepnite celé vajcia. Pridajte kryštálový cukor, štipku soli a vanilkový cukor (ak používate). Elektrickým šľahačom šľahajte na vysokých otáčkach niekoľko minút (cca 5-7 minút), kým nezískate svetlú, hustú a nadýchanú penu.
  3. Do vaječnej peny pridajte zmäknuté maslo, jemný tvaroh a nastrúhanú citrónovú kôru (ak používate). Krátko prešľahajte na nízkych otáčkach, len kým sa ingrediencie nespoja do hladkej zmesi. Dôležité: Neprešľahajte, aby sa zmes nezrazila.
  4. V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku s kypriacim práškom do pečiva.
  5. Sypkú zmes postupne (na 2-3 krát) pridávajte k tekutej zmesi a už len zľahka a krátko premiešajte stierkou alebo vareškou, kým sa všetko nespojí. Vznikne hustejšie, krémové cesto. Dôležité: Opäť nepremiešajte príliš dlho, len kým nie sú viditeľné suché miesta múky.

Dokončenie a pečenie:

  1. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na tenšie mesiačiky alebo menšie kocky.
  2. Hotové cesto nalejte do pripravenej tortovej formy a povrch uhlaďte stierkou.
  3. Na povrch cesta úhľadne poukladajte nakrájané jablká. Môžete ich jemne zatlačiť do cesta.
  4. Formu vložte do predhriatej rúry a pečte pri teplote 180 °C približne 45 minút. Čas pečenia je orientačný, závisí od vašej rúry.
  5. Ku koncu pečenia (asi po 40 minútach) urobte test špajdľou: zapichnite drevenú špajdľu do stredu koláča. Pokiaľ ju vytiahnete čistú, bez nalepeného cesta, koláč je hotový. Ak na nej cesto zostane, pečte ešte 5-10 minút a test zopakujte.
  6. Upečený koláč vyberte z rúry a nechajte ho aspoň 15-20 minút chladnúť vo forme na mriežke. Potom opatrne uvoľnite okraj formy a koláč nechajte na mriežke úplne vychladnúť.

Servírovanie:

  1. Úplne vychladnutý koláč môžete pred podávaním posypať práškovým cukrom. Krájajte na trojuholníkové rezy a podávajte.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte intenzívnejšiu jablkovú chuť môžete mesiačiky jabĺk pred uložením na cesto krátko premiešať so štipkou škorice a lyžičkou cukru.
  2. Namiesto jabĺk môžete použiť aj iné ovocie, napríklad hrušky, slivky, marhule alebo bobuľové ovocie (čerstvé alebo mrazené – mrazené nerozmrazujte, len ho obaľte v troche múky).
  3. Dbajte na to, aby mali všetky suroviny (najmä vajcia, maslo, tvaroh) izbovú teplotu. Cesto sa tak lepšie spojí a bude nadýchanejšie.
  4. Ak chcete extra vláčny jablkový koláč s tvarohom, môžete časť hladkej múky (napr. 40 g) nahradiť najemno mletými mandľami alebo orechmi.

Tradičný hrnčekový koláč
TIP na dnes
Tradičný hrnčekový koláč z roku 1894: Jednoduchý, rýchly a výnimočne chutný

Tento najlepší jablkový koláč s tvarohom je dôkazom, že aj jednoduché recepty môžu byť absolútne delikátne. Jeho vláčna štruktúra a kombinácia tvarohu s jablkami si vás určite získajú.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od NATÁLIINE RECEPTY, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty