Hľadáte recept na koláč, ktorý je absolútne neodolateľný, plný čokolády, no zároveň neskutočne šťavnatý a vláčny? Práve ste ho našli! Tento cviklovo-čokoládový koláč je hotový poklad. Cvikla mu dodáva úžasnú vlhkosť a zemitú sladkosť, ktorá sa dokonale spája s bohatou chuťou kakaa. A čo je najlepšie? Nikto ani len netuší, aká zdravá ingrediencia sa v ňom skrýva! Tento jednoduchý a rýchly RECEPT je ideálny, keď chcete upiecť niečo originálne, chutné a bez zbytočného stresu. Pripravte sa na ten najšťavnatejší koláč!
Celá príprava spočíva v rozmixovaní uvarenej alebo upečenej cvikly s tekutými surovinami a následnom zmiešaní so sypkou zmesou. Žiadne zložité šľahanie či postupy. Koláč je za chvíľu v rúre a výsledkom je dezert pripomínajúci tie najlepšie a najvláčnejšie brownies. Je to skvelý spôsob, ako do maškrtenia prepašovať trochu zeleniny.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút (ak používate predvarenú cviklu)
- Čas pečenia: 30-35 minút
- Počet porcií: 1 menší plech (cca 20×25 cm, 9-12 kúskov)
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Na koláč:
- 200 g varenej alebo pečenej červenej repy (cvikly)
- 3 ks vajec
- 100 g kryštálového cukru
- 80 ml rastlinného oleja (napr. slnečnicového)
- 200 g hladkej múky (môže byť aj špaldová hladká)
- 30 g kvalitného kakaa
- 10 g kypriaceho prášku do pečiva (cca 2 ČL)
- 1 štipka soli
Na dokončenie:
- 2 PL lieskovo-orieškového krému (typ Nutella) alebo inej čokoládovej nátierky
- kyslá smotana, biely jogurt alebo rozpustená biela čokoláda na ozdobu
Postup prípravy
Príprava cesta:
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Menší plech alebo formu (s rozmermi ideálne cca 20×25 cm) vystelieme papierom na pečenie.
- Uvarenú (alebo upečenú) a ošúpanú cviklu nakrájame na menšie kúsky. Vložíme ju do mixéra alebo vyššej nádoby.
- K cvikle pridáme vajcia, olej, cukor a štipku soli. Všetko spolu ponorným alebo klasickým mixérom rozmixujeme na úplne hladké, tekuté pyré.
- V samostatnej mise zmiešame preosiatu hladkú múku, preosiate kakao a kypriaci prášok do pečiva. Dôkladne premiešame metličkou, aby sa všetky sypké suroviny rovnomerne spojili.
- Sypkú zmes nasypeme k tekutému cviklovému základu a stierkou alebo vareškou zľahka, ale dôkladne premiešame, kým nevznikne homogénne cesto.
Pečenie a zdobenie:
- Cesto vylejeme do pripravenej formy a povrch uhladíme.
- Pečieme v predhriatej rúre 30 až 35 minút. Či je koláč upečený, otestujeme drevenou špajdľou – po zapichnutí do stredu by mala vyjsť mierne vlhká s pár nalepenými omrvinkami, podobne ako pri brownies.
- Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme ho úplne vychladnúť na chladiacej mriežke.
- Vychladnutý koláč potrieme tenkou vrstvou čokoládovej nátierky.
- Na záver môžeme koláč ozdobiť kvapkami alebo pásikmi kyslej smotany, jogurtu, alebo rozpustenou bielou čokoládou.
- Pri rozpúšťaní bielej čokolády postupujeme bezpečne: V miske ju zohrievame v mikrovlnnej rúre v krátkych 15-sekundových intervaloch a po každom ju premiešame, kým nie je hladká.
- Koláč necháme stuhnúť v chladničke a podávame nakrájaný na kocky.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte intenzívnejšiu čokoládovú chuť rada do cesta pridám aj 50 g nasekanej kvalitnej horkej čokolády alebo čokoládových kúskov (chocolate chips).
- Namiesto jednoduchej nátierky je na tomto koláči fantastický aj krémový frosting z čerstvého smotanového syra (cream cheese), ktorý vymiešam s trochou práškového cukru a vanilky.
- S cviklou a čokoládou sa úžasne hodia aj niektoré koreniny. Niekedy do sypkej zmesi pridám štipku mletej škorice, kardamónu alebo dokonca čili pre zaujímavý pikantný nádych.
- Najlepšiu a najsladšiu chuť cvikly dosiahnem, ak ju upečiem v alobale v rúre. Varením vo vode sa časť chuti stráca. Ak používam surovú, najprv ju upečiem alebo uvarím a až potom vážim potrebných 200 g.
Tento šťavnatý koláč je dôkazom, že aj zelenina môže byť súčasťou úžasných dezertov. Je to skvelá voľba, keď chcete prekvapiť niečím originálnym, chutným a o kúsok zdravším. Prajem vám dobrú chuť a sladké experimentovanie!
Recept je inšpirovaný verziou od SUPER KELINCHAK, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší, bezpečnejší a jednoduchší na prípravu.