Search

Najlepší cviklovo-čokoládový koláč: Jednoduchý, rýchly a neskutočne šťavnatý

cviklový čokoládový koláč
cviklový čokoládový koláč

Obsah receptu

Hľadáte recept na koláč, ktorý je absolútne neodolateľný, plný čokolády, no zároveň neskutočne šťavnatý a vláčny? Práve ste ho našli! Tento cviklovo-čokoládový koláč je hotový poklad. Cvikla mu dodáva úžasnú vlhkosť a zemitú sladkosť, ktorá sa dokonale spája s bohatou chuťou kakaa. A čo je najlepšie? Nikto ani len netuší, aká zdravá ingrediencia sa v ňom skrýva! Tento jednoduchý a rýchly RECEPT je ideálny, keď chcete upiecť niečo originálne, chutné a bez zbytočného stresu. Pripravte sa na ten najšťavnatejší koláč!

Celá príprava spočíva v rozmixovaní uvarenej alebo upečenej cvikly s tekutými surovinami a následnom zmiešaní so sypkou zmesou. Žiadne zložité šľahanie či postupy. Koláč je za chvíľu v rúre a výsledkom je dezert pripomínajúci tie najlepšie a najvláčnejšie brownies. Je to skvelý spôsob, ako do maškrtenia prepašovať trochu zeleniny.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15 minút (ak používate predvarenú cviklu)
  • Čas pečenia: 30-35 minút
  • Počet porcií: 1 menší plech (cca 20×25 cm, 9-12 kúskov)
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá

Potrebujeme

Na koláč:

  • 200 g varenej alebo pečenej červenej repy (cvikly)
  • 3 ks vajec
  • 100 g kryštálového cukru
  • 80 ml rastlinného oleja (napr. slnečnicového)
  • 200 g hladkej múky (môže byť aj špaldová hladká)
  • 30 g kvalitného kakaa
  • 10 g kypriaceho prášku do pečiva (cca 2 ČL)
  • 1 štipka soli

Na dokončenie:

  • 2 PL lieskovo-orieškového krému (typ Nutella) alebo inej čokoládovej nátierky
  • kyslá smotana, biely jogurt alebo rozpustená biela čokoláda na ozdobu

Postup prípravy

Príprava cesta:

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Menší plech alebo formu (s rozmermi ideálne cca 20×25 cm) vystelieme papierom na pečenie.
  2. Uvarenú (alebo upečenú) a ošúpanú cviklu nakrájame na menšie kúsky. Vložíme ju do mixéra alebo vyššej nádoby.
  3. K cvikle pridáme vajcia, olej, cukor a štipku soli. Všetko spolu ponorným alebo klasickým mixérom rozmixujeme na úplne hladké, tekuté pyré.
  4. V samostatnej mise zmiešame preosiatu hladkú múku, preosiate kakao a kypriaci prášok do pečiva. Dôkladne premiešame metličkou, aby sa všetky sypké suroviny rovnomerne spojili.
  5. Sypkú zmes nasypeme k tekutému cviklovému základu a stierkou alebo vareškou zľahka, ale dôkladne premiešame, kým nevznikne homogénne cesto.

Pečenie a zdobenie:

  1. Cesto vylejeme do pripravenej formy a povrch uhladíme.
  2. Pečieme v predhriatej rúre 30 až 35 minút. Či je koláč upečený, otestujeme drevenou špajdľou – po zapichnutí do stredu by mala vyjsť mierne vlhká s pár nalepenými omrvinkami, podobne ako pri brownies.
  3. Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme ho úplne vychladnúť na chladiacej mriežke.
  4. Vychladnutý koláč potrieme tenkou vrstvou čokoládovej nátierky.
  5. Na záver môžeme koláč ozdobiť kvapkami alebo pásikmi kyslej smotany, jogurtu, alebo rozpustenou bielou čokoládou.
  6. Pri rozpúšťaní bielej čokolády postupujeme bezpečne: V miske ju zohrievame v mikrovlnnej rúre v krátkych 15-sekundových intervaloch a po každom ju premiešame, kým nie je hladká.
  7. Koláč necháme stuhnúť v chladničke a podávame nakrájaný na kocky.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte intenzívnejšiu čokoládovú chuť rada do cesta pridám aj 50 g nasekanej kvalitnej horkej čokolády alebo čokoládových kúskov (chocolate chips).
  2. Namiesto jednoduchej nátierky je na tomto koláči fantastický aj krémový frosting z čerstvého smotanového syra (cream cheese), ktorý vymiešam s trochou práškového cukru a vanilky.
  3. S cviklou a čokoládou sa úžasne hodia aj niektoré koreniny. Niekedy do sypkej zmesi pridám štipku mletej škorice, kardamónu alebo dokonca čili pre zaujímavý pikantný nádych.
  4. Najlepšiu a najsladšiu chuť cvikly dosiahnem, ak ju upečiem v alobale v rúre. Varením vo vode sa časť chuti stráca. Ak používam surovú, najprv ju upečiem alebo uvarím a až potom vážim potrebných 200 g.

Tento šťavnatý koláč je dôkazom, že aj zelenina môže byť súčasťou úžasných dezertov. Je to skvelá voľba, keď chcete prekvapiť niečím originálnym, chutným a o kúsok zdravším. Prajem vám dobrú chuť a sladké experimentovanie!

Recept je inšpirovaný verziou od SUPER KELINCHAK, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší, bezpečnejší a jednoduchší na prípravu.

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty