Hľadáte recept na naozaj výnimočný jesenný koláč? Vyskúšajte tieto tekvicové rezy s tvarohom, ktoré sú tak neskutočne jemné a vláčne, že sa budete cítiť, akoby ste jedli obláčik! Tento RECEPT je hotový poklad. Sladká chuť tekvice sa v ňom dokonale spája s jemným tvarohom a vytvára dezert, ktorý je šťavnatý a priam sa rozplýva na jazyku. Je to tá najlepšia maškrta ku káve počas sychravých dní a vďaka nášmu vylepšenému postupu sa vám zaručene podarí na jednotku.
Možno to vyzerá zložito, no príprava je v skutočnosti veľmi jednoduchá. Kľúčom k dokonalej nadýchanosti je oddelenie vajíčok a jemné vmiešanie snehu z bielkov do cesta. Ukážeme si, ako na to, aby bol výsledok naozaj ako páperie. Tento koláč je skvelým spôsobom, ako využiť jesennú úrodu tekvíc a potešiť celú rodinu.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25 minút (plus čas na upečenie a vychladnutie tekvice)
- Čas pečenia: 40 minút
- Počet porcií: 1 menší plech (cca 20×30 cm)
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 550-650 g surovej tekvice (ideálne hokkaido alebo maslovej)
- 540 g jemného plnotučného tvarohu (nie hrudkovitý)
- 3 ks vajec (bielky a žĺtky oddelene)
- 100 g kryštálového cukru
- 100 g kyslej smotany (16%)
- 1 balíček vanilkového pudingového prášku (cca 40 g)
- 100 g hrozienok
- 1 štipka soli
- maslo a hladká múka na vymazanie a vysypanie plechu
Postup prípravy
Príprava tekvicového pyré:
- Rúru si predhrejeme na 200 °C. Tekvicu (hokkaido nešúpeme, maslovú áno) rozkrojíme, vyberieme semienka a nakrájame na mesiačiky.
- Uložíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme domäkka, približne 20-30 minút. Alternatíva: Tekvicu môžete nakrájať na kocky, podliať trochou vody (cca 100 ml) a v hrnci pod pokrievkou dusiť domäkka.
- Upečenú alebo udusenú tekvicu necháme mierne vychladnúť a rozmixujeme ju ponorným mixérom na hladké pyré. Z hotového pyré budeme potrebovať približne 400 g.
Príprava nadýchaného cesta:
- Teplotu v rúre znížime na 180 °C. Menší, hlbší plech (s rozmermi ideálne cca 20×30 cm) dôkladne vymastíme maslom a vysypeme múkou.
- Vo väčšej mise zmiešame tvaroh, kyslú smotanu, vaječné žĺtky a cukor. Elektrickým šľahačom krátko prešľaháme.
- Pridáme vychladnuté tekvicové pyré a opäť krátko prešľaháme.
- Vmiešame vanilkový pudingový prášok a hrozienka.
- V druhej, dokonale čistej mise vyšľaháme z bielkov a štipky soli tuhý sneh.
- Dôležitý krok: Sneh z bielkov po častiach (asi na trikrát) zľahka vmiešame (zabalíme) stierkou do hlavnej zmesi. Miešame len kým sa hmoty nespoja, aby cesto ostalo maximálne vzdušné.
Pečenie a chladnutie:
- Cesto vylejeme do pripraveného plechu a povrch uhladíme.
- Pečieme v predhriatej rúre približne 40 minút. Koláč je hotový, keď sú okraje pevné, ale stred sa ešte jemne trasie (podobne ako pri cheesecake).
- Upečený koláč necháme úplne vychladnúť v pootvorenej vypnutej rúre, aby nepraskol.
- Vychladnutý koláč dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 3-4 hodiny, ideálne však cez noc. Podávame nakrájaný na rezy.
Videorecept
Tipy
- Ak nemám rád hrozienka, jednoducho ich vynechám. Namiesto nich môžem do cesta pridať nasekané orechy alebo brusnice. Hrozienka tiež niekedy vopred namočím do rumu pre lepšiu chuť.
- Cukru dávam podľa sladkosti tekvice. Vždy ochutnám tekvicové pyré a ak je sladké samo o sebe, cukru uberiem.
- Do cesta sa úžasne hodí aj jesenné korenie. Rada pridám štipku mletej škorice, muškátového orieška alebo perníkového korenia. Pridávam ho spolu s pudingovým práškom.
- Ak chcem mať koláč s korpusom, na dno formy utlačím rozdrvené maslové sušienky zmiešané s rozpusteným maslom (cca 150 g sušienok a 70 g masla). Až na tento základ nalejem cesto.
Tento koláčik je dôkazom, že tekvica nepatrí len do polievky. Je neskutočne jemný, šťavnatý a každý si ho zamiluje. Dúfam, že vám bude chutiť a spríjemní vám jesenné dni!
Recept je inšpirovaný verziou od Выпечка и кулинария., no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.