Search

Medovník pre lenivých (ale lahodný!): Rýchly recept s kyslou smotanou

rýchly medovník s kyslou smotanou
Rýchly medovník s kyslou smotanou

Obsah receptu

Tento recept na rýchly medovník s kyslou smotanou je určený pre všetkých “lenivých” pekárov (alebo tých, ktorí jednoducho nemajú veľa času), ktorí si chcú pochutnať na lahodnom dezerte bez zbytočnej námahy. Príprava je jednoduchá, pečenie rýchle a výsledok – vláčny medový plát prekladaný osviežujúcim smotanovým krémom – je absolútne božský.

Upečte svojej rodine tento netradičný rýchly medovník s kyslou smotanou. Je to jednoduchšia a rýchlejšia verzia klasických medových rezov, ktorá však chuťovo vôbec nezaostáva. Podávať ho môžete samotný ku káve či čaju, alebo ho ozvláštniť napríklad rozvarom z lesného ovocia.

  • Čas prípravy: cca 35 minút (+ chladenie a tuhnutie)
  • Čas pečenia: 15-20 minút
  • Čas tuhnutia: min. 1 hodina (ideálne dlhšie)
  • Počet porcií: cca 12-16 kúskov (podľa veľkosti rezov)
  • Plech: Väčší plech (cca 30×40 cm)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Medové cesto:

  • 160 g masla
  • 180 g tekutého medu (ideálne kvetového)
  • 1,5 čajovej lyžičky jedlej sódy (sóda bikarbóna)
  • 4 vajcia
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • 1 štipka soli
  • 250 g hladkej múky (preosiatej)

Krém z kyslej smotany:

  • 400 g hustej kyslej smotany (min. 16-20% tuku, ideálne 2 kelímky po 200g)
  • 150 g práškového cukru (preosiateho, množstvo upravte podľa chuti)
  • 1 balíček vanilkového cukru (10 g)

Na dokončenie:

  • Omrvinky z odrezaných okrajov korpusu
  • Práškový cukor na posypanie (voliteľné)

Potrebujeme tiež:

  • Väčší plech (cca 30×40 cm)
  • Papier na pečenie

Postup prípravy

Príprava medového cesta:

  1. V menšom hrnci na miernom ohni rozpustite maslo (160 g) spolu s medom (180 g). Miešajte, kým sa nespoja.
  2. Keď je zmes teplá a spojená, pridajte jedlú sódu (1,5 ČL). Miešajte a krátko (1-2 minúty) povarte. Zmes začne peniť a získa peknú zlatistú až karamelovú farbu. Pozor: Dávajte pozor, aby sa zmes nepripálila a nevykypela. Odstavte z ohňa a nechajte mierne vychladnúť (aby nebola úplne horúca).
  3. Medzitým vo väčšej mise vyšľahajte elektrickým šľahačom 4 celé vajcia s kryštálovým cukrom (150 g), vanilkovým cukrom (1 balíček) a štipkou soli do svetlej a nadýchanej peny (šľahajte aspoň 3-5 minút).
  4. Do vyšľahanej vaječnej peny potom na nízkych otáčkach postupne zašľahajte mierne vychladnutú medovo-maslovú zmes.
  5. Nakoniec do cesta už len zľahka stierkou alebo vareškou vmiešajte (zabalte) preosiatu hladkú múku (250 g). Miešajte len krátko, kým sa múka nespojí s ostatnými surovinami a nevznikne hladké, polotekuté cesto.

Pečenie korpusu:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si veľký plech (cca 30×40 cm) a vysteľte ho papierom na pečenie.
  2. Hotové cesto nalejte na pripravený plech a rovnomerne ho rozotrite stierkou po celej ploche v tenkej vrstve.
  3. Vložte plech do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 15 až 20 minút. Cesto by malo byť upečené, pružné na dotyk a okraje by mali začať jemne zlatnúť. Upečenosť skontrolujte zapichnutím špajdle – mala by vyjsť čistá.
  4. Upečený medový plát vyberte z rúry a nechajte ho na plechu úplne vychladnúť.

Príprava krému a zostavenie:

  1. Kým korpus chladne, pripravte si krém: V miske jednoducho zmiešajte hustú kyslú smotanu (400 g) s preosiatym práškovým cukrom (150 g, alebo podľa chuti) a vanilkovým cukrom (1 balíček). Miešajte metličkou alebo lyžicou dohladka. Dajte do chladničky.
  2. Úplne vychladnutý medový plát vyberte z plechu (môžete ho aj s papierom preniesť na pracovnú dosku). Ostrým nožom zarovnajte nerovné okraje po celom obvode – tieto odrezky si odložte bokom.
  3. Zarovnaný plát cesta rozrežte na 3 alebo 4 rovnaké dlhé pásy (podľa toho, koľko vrstiev chcete mať).
  4. Položte prvý pás cesta na servírovací podnos alebo dosku. Natrite ho primeranou časťou pripraveného smotanového krému.
  5. Prikryte druhým pásom cesta, opäť natrite krémom a postup opakujte aj so zvyšnými pásmi cesta a krémom. Posledný vrchný plát cesta tiež potrite tenkou vrstvou krému. Zvyšným krémom natrite aj boky celého koláča.
  6. Odrezané okraje korpusu rozdrobte v rukách alebo v mixéri najemno. Týmito omrvinkami husto posypte celý povrch aj boky natreté krémom. Omrvinky jemne pritlačte.

Chladenie a servírovanie:

  1. Pripravený koláč (rezy) vložte do chladničky a nechajte ho dobre stuhnúť a prepojiť chute aspoň 1 hodinu, ideálne však 2-3 hodiny alebo aj cez noc. Medové cesto krásne zvláčnie od krému.
  2. Dobre vychladený a stuhnutý medovník krájajte ostrým nožom na úhľadné rezy alebo kocky. Pred podávaním môžete ešte zľahka posypať práškovým cukrom.

Videorecept

Tipy

  1. Tajomstvo vláčnosti tohto medovníka spočíva v technike prípravy cesta – rozpustené maslo s medom sa krátko povarí so sódou bikarbónou (pozor, napení to!), čo mu dodá farbu a špecifickú chuť. Túto mierne vychladnutú zmes potom zašľahám do peny z vajec a cukru a nakoniec len zľahka vmiešam múku.
  2. Cesto pečiem na veľkom plechu vystlanom papierom na pečenie vo veľmi tenkej vrstve. Je upečené naozaj rýchlo, za 15-20 minút pri 180°C. Treba ho sledovať, aby sa nepresušilo. Po vychladnutí ho nakrájam na 3 alebo 4 rovnaké pásy.
  3. Krém je super jednoduchý a osviežujúci – len hustá kyslá smotana vymiešaná s práškovým a vanilkovým cukrom. Ak chcete pevnejší krém, môžete použiť smotanu s vyšším percentom tuku (napr. 20-25%) alebo ju pred použitím nechať pár hodín odkvapkať cez gázu v sitku, aby ste sa zbavili prebytočnej srvátky.
  4. Jednotlivé pláty cesta spájam pripraveným krémom, natriem aj vrch a boky a celé to husto obsypem omrvinkami z odrezaných okrajov korpusu. Pred krájaním nechám koláč poriadne vychladiť a odležať v chlade, aby sa chute prepojili a cesto zvláčnelo. Je to naozaj lahodný a nenáročný medovník.

Tento rýchly medovník s kyslou smotanou je naozaj ako stvorený pre “lenivých” pekárov, ale výsledok je absolútne lahodný! Vyskúšajte tento jednoduchý recept.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od S nami vkusno

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty