Hľadáte dezert, ktorý vyzerá luxusne ako z cukrárne, ale zvládnete ho doma bez stresu? Toto je on. Zbožňujem túto roládu. Je to dokonalá harmónia nadýchaného cesta, krémového mascarpone, bielej čokolády a sviežich jahôd.
Rolády sa netreba báť. Piškótové cesto je vďaka škrobu neuveriteľne jemné a upečené za pár minút. Kľúčom je rýchle zrolovanie za horúca. Garantujem vám, že s týmto receptom zažiarite na akejkoľvek oslave.
Ako pripraviť najlepšiu jahodovú roládu?
Z vajec, cukru a múky pripravte cesto. Upečte ho na plechu asi 7–8 minút. Horúce preklopte na utierku a ihneď zrolujte. Po vychladnutí naplňte krémom z mascarpone, šľahačky a bielej čokolády, jahodovým džemom a čerstvými jahodami.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 min
- Čas varenia/pečenia: 8 min
- Počet porcií: 1 roláda (cca 12 rezov)
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 310 kcal/porcia
- Trend: Rýchly dezert
Potrebujeme
Cesto
- 3 ks vajec
- 90 g kryštálového cukru
- 60 g hladkej múky
- 45 g kukuričného škrobu
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1 štipka soli
- kryštálový cukor (na posypanie utierky)
Džemová vrstva
- 175 g jahodového džemu
- 1 ks vanilkového struku (iba dreň)
- šťava z 1 citróna
Krém
- 300 ml smotany na šľahanie (30 %)
- 200 g mascarpone (izbovej teploty)
- 150 g bielej čokolády
- 20 g práškového cukru
- 8 g stužovača šľahačky
- kôra z 1 bio citróna
Zdobenie
- 250 g čerstvých jahôd
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na 190 °C. Plech (cca 30×40 cm) vysteľte papierom na pečenie. Čistú kuchynskú utierku rozprestrite a posypte kryštálovým cukrom.
- Vajcia vyšľahajte s cukrom do svetlej, hustej peny.
- V druhej miske zmiešajte a preosejte múku, škrob, kypriaci prášok a soľ. Sypkú zmes zľahka stierkou vmiešajte do vaječnej peny.
- Cesto rovnomerne rozotrite na pripravený plech. Pečte len 7–8 minút. Cesto musí zostať svetlé a pružné.
- Horúci plát cesta okamžite preklopte na pocukrovanú utierku. Opatrne stiahnite papier na pečenie.
- Ihneď zrolujte aj s utierkou a nechajte v tejto polohe úplne vychladnúť.
- Pripravte krém. Bielu čokoládu nasekajte nadrobno. Jahody umyte a nakrájajte na malé kúsky (časť si nechajte na zdobenie).
- V miske vyšľahajte studenú smotanu na šľahanie so stužovačom dotuha.
- V druhej, väčšej miske krátko rozmiešajte mascarpone (musí mať izbovú teplotu), práškový cukor a citrónovú kôru.
- Do mascarpone stierkou jemne zapracujte vyšľahanú šľahačku. Nakoniec vmiešajte polovicu nasekanej bielej čokolády (75 g).
- Pripravte džemovú vrstvu. Jahodový džem zmiešajte so šťavou z citróna a dreňou z vanilkového struku.
- Vychladnuté cesto opatrne rozbaľte. Potrite ho dvoma tretinami džemovej zmesi.
- Na džem naneste dve tretiny krému. Na krém rovnomerne rozložte dve tretiny nakrájaných jahôd.
- Roládu opäť pevne zrolujte (už bez utierky).
- Celú roládu potrite zvyšným krémom. Ozdobte zvyšnými jahodami a posypte zvyšnou nasekanou bielou čokoládou.
- Nechajte stuhnúť v chladničke aspoň 30 minút.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako na krém bez zrazenia: Nikdy nešľahajte studenú šľahačku a studené mascarpone spolu. Vždy vyšľahajte šľahačku zvlášť a mascarpone (izbovej teploty) len zľahka rozmiešajte s cukrom. Potom ich spojte stierkou.
- Aby cesto neprasklo: Kľúčom je neprepiecť ho. 7–8 minút stačí. Musí zostať svetlé. Rolovanie za horúca je nevyhnutné, aby si cesto “zapamätalo” tvar.
Jednoduché variácie
- Malinová roláda: Namiesto jahôd a jahodového džemu použite čerstvé maliny a malinový džem.
- Bez čokolády: Ak nemáte bielu čokoládu, jednoducho ju vynechajte. Roláda bude ľahšia a sviežejšia.
Táto roláda je najlepšia v deň prípravy, kým sú jahody čerstvé a piškóta najjemnejšia.
Recept vychádza z verzie od Einfache Rezepte, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
