Skoro ako keby ste potrebovali len sušienky a kondenzované mlieko* na prípravu tejto božskej nepečenej maškrty! Tieto fantastické kakaové ‘Oválky’ (alebo hrudky) sú hotové raz-dva (čo sa týka aktívnej práce), chutia jednoducho úžasne a nevyžadujú žiadne pečenie. Recept, ktorý musíte vyskúšať, keď vás naháňa maškrtná. (Samozrejme, pridáva sa aj maslo a kakao pre tú správnu chuť.)
Ak neviete, čo rýchlo pripraviť ku káve alebo ako sladké prekvapenie pre návštevu, vyskúšajte tento recept na nepečené kakaové oválky. Postup je veľmi jednoduchý a zvládne ho každý. Doplniť ich môžete efektným maslovým krémom, ktorý pripomína klíčky.
- Čas prípravy: cca 40 minút (+ chladenie)
- Čas chladenia: min. 30 minút
- Počet porcií: cca 15-20 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá ★
- Bez pečenia: Áno
Potrebujeme:
Kakaové ‘Oválky’ (základ skoro len sušienky a kondenzované mlieko*):
- 500 g maslových sušienok (napr. Petit Beurre, Marína)
- 5 polievkových lyžíc kvalitného nesladeného kakaa (preosiateho, cca 40-50 g)
- 100 g masla (rozpusteného)
- 250 g sladeného kondenzovaného mlieka (z konzervy alebo tuby)
- Pozn.: Názov zjednodušuje, hmota obsahuje aj maslo a kakao.
Zmes na obaľovanie:
- 2 polievkové lyžice z pripravenej zmesi pomletých sušienok a kakaa (odložené z kroku 1)
Maslový krém (na ozdobu – ‘klíčky’, voliteľné):
- 2 polievkové lyžice zmäknutého masla (cca 30 g)
- 2 polievkové lyžice práškového cukru (preosiateho)
Potrebujeme tiež:
- Mixér alebo kuchynský robot (na rozomletie sušienok)
- Potravinová fólia
- Cukrárske vrecko s malou hladkou špičkou (voliteľné, na krém)
Postup prípravy
Príprava zmesi na ‘Oválky’:
- Maslové sušienky (500 g) vložte do mixéra alebo kuchynského robota a rozmixujte ich na veľmi jemný prášok (omrvinky).
- Rozmixované sušienky presypte do väčšej misy. Pridajte preosiate kakao (5 PL) a lyžicou alebo metličkou dobre premiešajte, aby sa kakao rovnomerne rozložilo v sušienkach.
- Z tejto suchej zmesi si odoberte a odložte bokom 2 polievkové lyžice – použijete ich neskôr na obaľovanie hotových oválkov.
- K zvyšnej zmesi sušienok a kakaa v mise prilejte rozpustené maslo (100 g) a zľahka premiešajte.
- Potom pridajte sladené kondenzované mlieko (250 g). Teraz rukami alebo pevnou vareškou vypracujte hladké, mierne lepivé, ale tvárne cesto. Ak by bolo príliš suché, pridajte lyžičku obyčajného mlieka. Ak príliš lepivé, pridajte trochu viac pomletých sušienok.
Tvarovanie a obaľovanie:
- Pripravte si na tanier odloženú zmes sušienok a kakaa na obaľovanie.
- Z pripraveného cesta odoberajte lyžicou približne rovnaké kúsky (podľa toho, aké veľké chcete mať finálne oválky/hrudky).
- Rukami vytvarujte z každého kúska cesta oválny alebo mierne nepravidelný tvar pripomínajúci malý zemiak alebo väčšiu hrudku.
- Každý vytvarovaný kúsok ihneď dôkladne obaľte v pripravenej zmesi sušienok a kakaa tak, aby bol pokrytý zo všetkých strán.
Chladenie a zdobenie:
- Obalené oválky ukladajte na tácku alebo tanier vyložený papierom na pečenie alebo fóliou.
- Vložte ich do chladničky a nechajte stuhnúť aspoň 30 minút.
- Voliteľné zdobenie: Kým oválky chladnú, pripravte si maslový krém. V malej miske vidličkou alebo metličkou dobre vymiešajte zmäknuté maslo (2 PL) s preosiatym práškovým cukrom (2 PL) dohladka. Krém naplňte do malého cukrárskeho vrecka s tenkou hladkou špičkou (alebo do pevnejšieho igelitového vrecka s odstrihnutým rožtekom).
- Vyberte stuhnuté oválky z chladničky. Na každom kúsku pomocou cukrárskeho vrecka vytlačte malú bodku alebo čiarku maslového krému, ktorá bude pripomínať “klíček”.
Servírovanie:
- Hotové nepečené kakaové oválky môžete podávať ihneď po ozdobení alebo ich skladujte v chladničke v uzatvorenej nádobe. Najlepšie chutia mierne vychladené.
Videorecept
Tipy
- Na tento recept sú ideálne obyčajné maslové sušienky typu Petit Beurre alebo Marína. Dôležité je rozmixovať ich naozaj najemno. Kakao používam kvalitné, nesladené. Malú časť tejto suchej zmesi si vždy odložím na finálne obaľovanie.
- Cesto miešam rukami – spojením sušienok, kakaa, rozpusteného masla a sladeného kondenzovaného mlieka vznikne príjemne tvárna hmota. Z nej potom tvarujem oválky alebo malé “zemiačiky”.
- Každý vytvarovaný kúsok hneď obalím v odloženej kakaovo-sušienkovej zmesi, aby získali ten správny vzhľad. Ukladám ich na tácku a dám stuhnúť do chladničky.
- To zdobenie maslovým krémom je voliteľné, ale vyzerá to efektne, pripomína to klíčky. Stačí len vymiešať zmäknuté maslo s práškovým cukrom a pomocou vrecka urobiť malé bodky alebo čiarky. Sú to skvelé a veľmi jednoduché nepečené cukrovinky.
Skoro len sušienky a kondenzované mlieko stačia na tieto božské nepečené kakaové oválky, ktoré sú hotové raz-dva. Fantastický a super jednoduchý recept.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Natalia Klever recepty