Vyskúšajte tento lahodný recept na kávovo-čokoládovú roládu s chrumkavými orechmi a nežným krémom z kvalitnej kávy. Tento dezert je skutočným lahôdkou pre milovníkov kávy a čokolády.
Roláda s intenzívnou chuťou kávy a čokolády vás očarí svojou jemnou štruktúrou a prekvapia vás kombináciou chutí a konzistencie. Vďaka opraženým orechom získa túto pochúťku znamenitú krehkosť.
Kávovo-čokoládová roláda s orechmi
Ingrediencie:
Na krém:
- 2 vaječné žĺtka
- 50 g cukru
- 150 ml silnej kávy
- 1/2 polievkovej lyžice hladkej múky
- 1 polievková lyžica kukuričného škrobu
Cesto:
- 60 g hladkej múky
- 20 g kakaového prášku
- 3 vajcia
- 70 g cukru
- Štipka soli
- 10 g vanilkového cukru
Orechy:
- 65 g orechov
- 5 g masla
- 30 g cukru
Krém:
- 170 g masla
- 50 ml kávy (s mliekom a cukrom) na poliatie dezertu
Poleva:
- 50 g čokolády
- 10 g rastlinného oleja
Priemer formy: 27 x 36 cm
Postup prípravy:
Krém:
- Vyšľahajte žĺtka s cukrom do hladka.
- Postupne pridávajte silnú kávu za stáleho miešania.
- Pridajte múku a škrob, pokračujte v miešaní.
- Zmes varíme za stáleho miešania, kým nezhustne.
- Zakryte potravinovou fóliou a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
Cesto:
- Múku s kakaom zmiešajte a odložte nabok.
- Vajcia, cukor, štipku soli a vanilkový cukor vyšľahajte do peny.
- Pridajte zmes múky a kakaa a jemne premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Plech vyložte papierom na pečenie a cesto naň rovnomerne rozotrite.
- Pečte v predhriatej rúre na 190 °C asi 10 minút.
Orechy:
- Na panvici roztopte maslo, pridajte cukor a posekané orechy.
- Opražte do zlatista a nechajte mierne vychladnúť.
Krém:
- Maslo vyšľahajte do hladka, potom po malých dávkach pridávajte kávovú zmes a dôkladne miešajte.
Plnenie:
- Okraje upečeného korpusu zarovnajte.
- Korpus potrite kávou (s mliekom a cukrom).
- Naneste krém a rovnomerne rozotrite (asi 1/4 krému si nechajte na zdobenie).
- Posypte posekanými orechami (trochu orechov si nechajte na ozdobu) a zrolujte.
- Vložte do chladničky na 1 hodinu.
Poleva:
- Čokoládu s olejom roztopte a vymiešajte do hladka.
Zdobenie:
- Roládu polejte čokoládovou polevou.
- Na vrch naneste zvyšný krém a posypte zvyšnými orechmi.
Tipy:
- Pre intenzívnejšiu chuť kávy použite silnejšiu kávu alebo kávu espresso.
- Roládu môžete naplniť aj marhuľovým alebo jahodovým džemom podľa chuti.
- Servírujte s pohárom studeného mlieka alebo šálkou čerstvej kávy.
Kávovo-čokoládová roláda s orechmi – Video recept:
Táto kávovo-čokoládová roláda s lákavou arómou a lahodnou chuťou vás ohromí jednoduchosťou prípravy a zároveň rafinovanosťou výsledku. Ideálna na oslavy či pohostenie rodiny a priateľov.
Súvisiace články:
Bublinková čokoládová roláda: Nový domáci dezert, o ktorom všetci hovoria!
Super lahodná a jednoduchá Pavlova roláda: Tento dezert bude milovať každý!
Slávnostná roláda z mletého mäsa plnená vajíčkami: Celá rodina je z nej nadšená!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Easy & Tasty with Elena