Tento jednoduchý recept na košíčky s karamelizovanými jablkami a citrónovým krémom zvládne aj začiatočník a výsledok? Ten stojí za to! Pripravte si zástery a poďte sa s nami pustiť do pečenia.
Tieto košíčky sú ako stvorené na jesenné popoludnie s šálkou horúceho čaju. Sladké jabĺčka sa krásne dopĺňajú s kyslastým citrónovým krémom a jemné cesto sa vám bude rozplývať na jazyku. Recept je jednoduchý a rýchly, takže ho zvládnete aj popri bežných povinnostiach.
Ingrediencie:
Ingrediencie (na 12 koláčikov):
- 1 vajce
- 8 g vanilkového cukru
- 40 g práškového cukru
- 125 g masla (mäkké)
- štipka soli
- 2 g prášku do pečiva
- 250 g hladkej múky (typ 00)
- 2 jablká
- 1-2 polievkové lyžice cukru
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 1 lyžica masla
- plátky mandlí (na ozdobu)
- citrónový krém
Postup prípravy:
Príprava cesta:
- V miske zmiešajte vajce, vanilkový cukor, práškový cukor a mäkké maslo.
- Pridajte štipku soli, prášok do pečiva a kukuričný škrob, dobre premiešajte.
- Postupne pridávajte hladkú múku, až kým nevznikne mäkké, hladké cesto.
- Cesto zabaľte do fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke približne 30 minút.
Príprava jablkovej náplne:
- Jablká ošúpte, nakrájajte na malé kocky a vložte do hrnca.
- Pridajte cukor, citrónovú šťavu a lyžicu masla. Varte na miernom ohni, kým jablká nezmäknú a nezačnú karamelizovať. Potom ich nechajte vychladnúť.
Formovanie a plnenie koláčikov:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Cesto vyvaľkajte a vykrajujte kruhy, ktoré vložíte do formy na muffiny alebo koláčiky. Okraje jemne pritlačte a spodok popichajte vidličkou.
- Pečte asi 15 minút.
- Do každého upečeného košíčka pomocou cukrárenského vrecka pridajte citrónový krém.
- Do každého košíčka pridajte lyžicu jabĺk a na vrch môžete pridať plátky mandlí.
Tipy:
- Ak nemáte radi mandle, môžete ich nahradiť inými orechmi, napríklad vlašskými alebo lieskovými.
- Košíčky môžete podávať posypané práškovým cukrom alebo ozdobené šľahačkou.
- Ak chcete, aby boli košíčky ešte vláčnejšie, môžete do cesta pridať lyžicu kyslej smotany.
- Jablká môžete pred karamelizovaním posypať škoricou pre extra chuť.
Video recept:
Veríme, že si na týchto lahodných košíčkoch pochutnáte rovnako ako my. Nezabudnite sa s nami podeliť o vaše výtvory na sociálnych sieťach! Prajeme vám dobrú chuť a veľa radosti z pečenia.
Súvisiace články:
Babičkine košíčky s citrónovo-pomarančovým krémom: jednoduché a chutné
Moje najobľúbenejšie tvarohové košíčky: Dezert, ktorý sa hodí aj do diéty!
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Ricette dolci